„Balatonfürednek nyitottam ezt a bárt” –ÉgSzínKék interjú

Mindössze egy éves, de már az Év Új Bárja címet nyerte el a balatonfüredi ÉgSzínKék, amely elsősorban a hatalmas gin-tonik választékáról híres. A bárról és a gin-tonikban rejlő lehetőségekről Hámori Marcell, az ÉgSzínKék tulajdonosa mesélt.

Mutassátok be a helyet: mire számíthat, aki hozzátok látogat?

Az ÉgSzínKék 2019. július 3-án nyitotta meg kapuit. A győri NYME Vendéglátóipari Főiskolán már tudtam, hogy én egy ilyen helyet fogok nyitni. A 2010-ben írt szakdolgozatom címe is ezt volt: Egy balatonfüredi kávézó-koktélbár üzleti terve. A főiskola után dolgoztam Svájcban egy felső kategóriás hotelbárban, ahol rengeteget tanultam a vendégekkel való kommunikációról, rendszerszemléletről és természetesen a szakmáról is, hiszen hatalmas ital- és koktélválaszték volt. Rengeteg szakmai tanfolyamon és továbbképzésen vettem részt a „kötelező” barista-bártender-sommelier-haladó bártender tanfolyamok után. Sőt, a Bestmixer iskolában már oktatom is a haladó bártendereket, amit nagyon szeretek, de erre leginkább csak télen jut időm.

Az összes tudásomat összeszedve nyitottam meg tavaly a bárt. Igazából ugrottam egyet a semmibe, hiszen egy ilyen felsőkategóriás koktélbár nincs a környéken. A nagy kérdés az volt, hogy van-e igény egy ilyen helyre itt vidéken? Már tudom, hogy a válasz egyértelműen igen.

A hely a klasszikus koktélbárok hangulatát adja vissza. A múltból merít és az úgynevezett speakeasy bárok (az 1920-as, 1930-as évek Amerikája, a szesztilalom alatti és utáni időszak) hangulatát is bele akartuk csempészni a dizájnba.

Ki a célközönségetek? Szoktatok rendezvényeket, összejöveteleket tartani?

A célközönségünk mindenki, aki szereti a magas bárkultúrát, aki imádja a fine drinking-et és természetesen szereti a jó kávét, hiszen abból is két fajtát tartunk, egy sötét és egy világos pörkölést. Mindig örömmel tölt el, ha füredieket vagy környékbelieket láthatunk vendégül, hiszen Balatonfürednek nyitottam ezt a bárt. Nyáron élőzenés esteket tartunk a teraszon, jazz és latin dallamokkal, deep house DJ settel.

Ősszel indul nálunk a „rendezvényszezon”, a teljesség igénye nélkül lesz társasjáték est, borkóstoló, különleges rumkostóló, irodalmi est, rendhagyó irodalomóra, verses-zenés est, beszélgetős estek egy- egy előadóval.

Miért pont a gin-tonikra specializálódtatok, miért vonzódtok ehhez az italhoz? Hogyan lehet ennyiféle változatot készíteni belőle?

Imádjuk a gin-tonikot! Hála Istennek már könnyebben elérhetőek a minőségi tonikok és ginek. A minőségi tonik magas kinin-, de alacsonyabb cukortartalmú és a kininforrás, illetve az ízesítés is természetes eredetű. Nagyon szépen lehet azzal játszani, hogy melyik tonik melyik ginnel passzol. Ha egy gint lepróbálunk két különböző tonikkal, két teljesen más italt is kaphatunk és akkor még nem beszéltünk a fűszerekről. Használunk 4-5 fajta borsot (a japán sanchio a kedvenc), házilag szárított narancsot, citromot, lime-ot, friss gyömbért, uborkát, bazsalikomot, paradicsomot, különböző citrus peel-eket, epret, málnát…. igazából csak a fantázia szab határt. Általában havonta kapunk új gint – most már egyre többen megtalálnak a ginkészítők közül –, ezt mindig lepróbáljuk több tonikkal és fűszerrel, hosszasan értekezve egymással és a ginkészítővel. Úgy ajánljuk Nektek, a Vendégeknek, ahogy szerintünk a legjobb. De amúgy szeretjük a „lepj meg egy jó gin tonikkal, lepj meg egy fanyar frissítő koktéllal”-rendeléseket is, sőt, néha ezeket a legjobban! 

A gin-tonik boom most ért el hozzánk Nyugat Európából Budapesten keresztül. Most már vidéken is megjelennek a különlegesebb ginek – egyre több magyar gin is. Örülünk nagyon a magyar gineknek, de jelenleg még kevés igazán jó magyar gint készítenek.  Mi ebben is úttörő szerepet vállaltunk és tényleg nagyon megnézzük, hogy milyen gin kerül fel a polcainkra. Ez egyébként az összes termékünkre igaz. Általában helyieket kínálunk: balatonvilágosi sörök, zamárdi pálinka, balatonfüredi brandy és balatoni borok kaphatók nálunk. Nemcsak a rizling kiemelkedő, nagyon komoly vörösborok és desszertborok is születnek a balatoni borosgazdák kezei között, bízom benne, hogy a jövőben ezt is egyre többen fogyasztják majd.

A gin-tonik mellett milyen különlegességeket fogyaszthatnak nálatok a vendégek?

Signature koktélbár vagyunk. Ez a kifejezés annyit tesz, hogy saját receptúrás koktéljaink vannak. Használunk verjust (éretlen szőlő leve), házi szirupokat – például házi bodzás prosecco szirupot, kivi-bazsalikom vagy popcorn szirupot. De van nálunk mákkal infúzionált narancslikőr, illetve molekurális mixológia is: balatonfüredi roséból készült habot teszünk az egyik koktélunk tetejére, illetve egy koktélt füstbúra alatt szervírozunk sok levendulafüsttel. A házi szirupok, infúziók, pürék készítése nyilván több időt vesz igénybe, egyszerűbb lenne leemelni őket a nagyker polcáról, azok ráadásul meg sem romlanak soha, de mi hiszünk abban, hogy az ördög az apró részletekben rejlik. Nagyon szeretünk új ízekkel kísérletezni, az új itallap összeállítása mindig nagy és élvezetes munka számunkra.

Milyen szakmai és vásárlói visszajelzéseket kaptatok eddig? Mesélnél az idén elnyert Bar Show-díjról?

Nagyon sok vendégnek tetszik, amit csinálunk, ezért rengeteg a törzsvendég és a „nyaralós törzsvendég” is, ami annyit jelent, hogy a nyaralás összes estéjét nálunk töltik, majd a másnapi kávét is nálunk isszák! Aztán pár hónap után újra találkozunk. Mi nem csak a főszezonban működünk. Tavaly is egész évben nyitva voltunk. Idén is így lesz, hiszen imádjuk a lelassult Füredet is, amikor kint esik a hó és fúj a szél, de bent a radiátorok melegében azt csinálhatjuk, amit a legjobban szeretünk – italt készíthetünk a vendégeknek.

A Bar Show az egyetlen szakmai szervezet, amely kifejezetten a bárok munkáját értékeli – nem az éttermekét, nem a hotelekét, nem a kávézókét, hanem a bárokét. Idén sajnos elmaradt a kiállítás a koronavírus miatt, de a szokásos éves értékelést így is megtartották. A nevezést követően összeállítottak egy 10-es úgynevezett shortlistet, mi felkerültünk a legjobb új bár kategóriába. A másik 9 bár mind budapesti volt. Ezért őszintén nagy meglepetés volt, hogy bekerültünk a top 3-ba is – innen már nem rangsoroltak tovább, hanem két budapesti bárral együtt megkaptunk az ÉV ÚJ BÁRJA 2020 megtisztelő címet.

Mik a céljaitok a jövőre nézve?

Egyelőre nem akarunk új helyet nyitni, hiszen jelenleg még az ÉgSzínKék a fő prioritás.

Amint lesz rá elég kapacitás és munkaerő, természetesen szeretnénk bővülni, ez mindenképpen tervben van. Igazából ezt már nagyon sokan megkérdezték idén, de én mindig annyit mondtam, hogy még csak egy éves a csecsemő, előszőr meg kell várni, amíg megtanul járni, addig nem lehet elengedni a kezét…

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!