Az utcai az igazi – különleges ázsiai street food-ötletek, Neked!

Ázsia kétségtelenül a street food szíve: az utcán étkezés, iszogatás itt évezredes hagyományokkal bír, a társasági élet fellegvárának is a közterületek számítanak. Gyakori, hogy az embereknek nincs is komolyabb konyhájuk otthon, helyette minden étkezés idején az utcán választanak maguknak friss és egészséges ételeket. Sokak szerint az ázsiai kulinária igazi arcát az utcán, a generációról generációra öröklődő tudás alapján dolgozó szakácsok főztjéből lehet megtapasztalni, nem pedig a méregdrága éttermekben. Szerencsére ma már a világ minden pontjára eljutottak Ázsia titkai – itthon például már a legegyszerűbb kínai büféktől a középkategóriát képviselő Padthai Wokbar hálózatán keresztül a nagyon elegáns ázsiai éttermekig a teljes paletta képviselteti magát.

A kiszállításra is kiválóan alkalmas, népszerű ízvilágba az Aviko termékei is belesimulnak: az olyan étvágyfalatkák, mint a fűszeres kukoricafalatkák, a jalapeno paprikás krémsajtgolyók vagy a bundázott sajtfalatok habanero csilipaprikával számtalan ázsiai ihletésű fogás mellé jó kiegészítők lehetnek. Cikkünkben izgalmas ázsiai street foodokat mutatunk be – Te melyiket építenéd be a kínálatodba?

Banán cue (Fülöp-szigetek)

A barbecue nevével eljátszó fogás kiugróan népszerű a Fülöp-szigeteken – tulajdonképpen olajban kisütött banánról van szó, amit karamellizált barna cukorral borítanak, mielőtt bambusznyársakra tűzik. Ha ázsiai street food desszertet keresel, érdemes tenned vele egy próbát!

Banh mi (Vietnám)

A banh mi Vietnám francia megszállásának eredménye: az országban ugyanis megjelent a baguette. A francia kenyérféleség a 20. század elején terjedt el a vietnámi háztartásokban is, majd nem sokkal később megjelent a belőle készült különleges szendvics, a banh mi. A könnyű, búza- vagy rizslisztből készült ropogós baguette-ben hús, például sertéshús, grillezett csirke, vietnámi kolbász, sertés májpástétom vagy szardínia kap helyet olyan zöldségek mellett, mint az uborka, a koriander, a savanyított répa vagy a jégcsapretek. A gazdag szendvicset csípős csiliszósz, majonéz vagy más fűszeres szósz koronázza meg. Már itthon is több étkezde felvette az étlapjára, nem véletlenül!

Ragacsos rizs mangóval (Thaiföld)

A ragacsos rizs mangóval, vagy thai nevén khaoniao mamuang Thaiföld mellett Kambodzsában, Laoszon és Vietnámban is népszerű édesség: a ragacsosra gőzölt rizst kókusztejjel keverik össze, majd mangószeletekkel díszítik. Mivel a mangószezon áprilisban és májusban tetőzik, főleg ilyenkor népszerű ez a desszert Ázsiában – de itthon is biztosan megtalálja a rajongóit, hiszen nem áll túlságosan távol az általunk ismert tejberizstől. Ha olyan ázsiai street foodot keresel, amely a magyar ízléstől sem idegen, a ragacsos rizs jó választás lehet!

Ramen (Japán)

Az egyik legnépszerűbb ázsiai fogás street foodként is tökéletesen megállja a helyét! Az eredetileg talán nem is Japánból, hanem Kínából származó levesnek számtalan változata létezik. Alapvetően egy húslevesről van szó, amit szójaszósszal és miszóval (erjesztett pasztával) ízesítenek. A levet kínai búzatészta egészíti ki, mellé pedig főtt tojás, szeletelt sertéshús, ropogós kacsahús, zöldhagyma vagy szárított tengeri moszat gazdagítja. A ramen Japánban mindenhol megtalálható, sőt, Oszakában még ramen múzeumba is ellátogathatunk, ahol saját rament is lehet készíteni. Itt az ideje, hogy itthon is mindennapos látvány legyen a ramen az utcákon!

Büdös tofu (Kína, Hong Kong, Tajvan)

Bár a neve nem túl bíztató, a büdös tofu (stinky tofu) az egyik legnépszerűbb kelet-ázsiai snack. A fermentált tofu Kínából származik, régiónként eltérő módon készítik. Alapjában véve a tofut egy fermentált tejből, húsból és zöldségekből készült sós lében pácolják, az oldatot időnként kínai fűszerekkel, bambuszrüggyel, kínai amaránttal, szareptai mustárral és szárított rákkal is ízesítik. A tofut akár több hónapig is erjedni hagyják az oldatban, majd kockákra vágják. A kívül ropogós, belül puha tofut hidegen, gőzölve vagy raguként is lehet fogyasztani, de a legnépszerűbb változata az olajban kisütött. A csiliszósszal vagy savanyúkáposztával ízesített különlegességet levesbetétként vagy nyárson is felszolgálják – ha bátrabban kísérleteznél az ázsiai street fooddal, ennek a fogásnak egyértelműen az étlapodon a helye!

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!