A nyár vendéglátós legjei – itt a nagy nyári összefoglaló!

Az idei nyár nemcsak kihívásokat, hanem kellemes meglepetéseket is tartogatott a vendéglátóipar számára: megválasztották többek közt az év fagyiját, az év strandételét és természetesen az ország tortáit is. Cikkünkben a legfontosabb nyári vendéglátós eredményeket foglaltuk össze!

A nyár eleje még a járvány árnyékában telt, ami hatalmas terheket rótt a szakmára – az utórezgések pedig később is érezhetőek maradtak. Ugyanakkor több irányból is igyekeztek támogatni a vendéglátóipart, például a rangos, nemzetközi World’s 50 Best Restaurants díjátadója elmaradt: azzal a gesztussal, hogy idén nem hirdették ki az elit rangsort azt üzenték, hogy minden étterem megérdemli a megbecsülést és a vendégek támogatását. Más eseményeket viszont megtartottak, így például – igaz, csak online ceremónia keretében – átadták a hazai bárokat értékelő Bar Show-díjakat, amelyek közül a Top 3 2019-ben nyitott új koktélbár egyike a balatonfüredi ÉgSzínKék lett! A gin tonikjairól ismert új helyszín tulajdonosával hamarosan interjút is olvashattok a Konyhanyelven hasábjain.

Ugyancsak megválasztották az év fagylaltját is, szintén balatoni dobogósokkal: a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szakmai megmérettetésén a Füredi Fagyizót képviselő Dobó Norbert balatonfüredi cukrász passió-karamellje lett az év fagylaltja, illetve az ezüstérmet is ő vitte el törökmézes vaníliájával. A megosztott harmadik helyet Somogyi Renáta a gyenesdiási Bringatanya Fagyizóból zöldcitrom egy csipetnyi mentával elnevezésű művével, illetve Koncz Andrea a gödöllői Sissi Fagyizóból a balzsamecetes Modena kincsével szerezte meg.

Július közepén eldőlt az Év Strandétele verseny kimenetele is, mégpedig szintén egy döntetlennel. A megmérettetés célja évről évre az, hogy új színt vigyen a strandkaják hamburger-pizza-lángos szentháromságába, izgalmasabb, ugyanakkor szintén a strandkörülmények közé illő fogásokat kutasson fel. A hét döntős közül végül a máriafürdői Port Étterem disznótoros variációját és az alsóörsi Fogas Bisztró hal erőlevesét hozta ki győztesnek a zsűri, az év felfedezettje pedig a balatonboglári Spéci Hotdog & Krumpli lett. Hagyd, hogy inspiráljanak – vagy válaszd az Aviko új étvágyfalatkáit, amelyek a strandon is megállják a helyüket!

Bár a nagy augusztus 20-i ünnepségek végül nem kerültek megrendezésre, az immár hagyományosnak mondható, Magyarország tortájának és cukormentes tortájának a megválasztása nem maradt el. Az ország tortája a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda kreációja, a Curiositas lett, ami fehércsokoládés piskótából, sáfrányos birs zseléből, kekszes-fehércsokoládés ropogós rétegből, mogyoró ganache-ból, mandula mousse-l és tejcsokoládés bevonatból áll. Az ország cukormentes tortája címet pedig a pilisszentiváni JÓkenyér Cukrászat műve, a Szentivánéji álom kapta. Ma már az ország többszáz cukrászdájában kaphatóak az új finomságok.

További örömteli eseményként két magyar termék is oltalom alatt álló eredetmegjelölést kapott az Európai Uniótól: az első a Balatonfüred-Csopaki borvidék oltalma, amely a Balaton északi partjának keleti medencéjében a Csopaktól Alsóörsig terjedő partszakasz első hegyvonulatán termelt borokra vonatkozik. A második pedig az ország északkeleti részén fekvő, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szomolya, amely ízletes gyümölcsével, a szomolyai rövidszárú fekete cseresznyével került be az eAmbrosia nevű adatbázisba.

Végül egy kis kitekintés: az ősz egyik legizgalmasabb gasztronómiai eseménye a Bocuse d’Or döntője lesz, amit októberben, Tallinnban rendeznek meg – természetesen magyar résztvevőkkel, Veres István csapatával! Szorosan követjük az eseményeket, hangolódásként pedig hamarosan az egyik kötelező alapanyagot, a harcsát mutatjuk be szakértőnk segítségével!

Tartsatok velünk az ősz folyamán is, hiszen továbbra is nyomon követjük a vendéglátóipart érintő legfontosabb eseményeket a Konyhanyelven blogon és a Facebook oldalunkon!

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!