Egy tál boldogság – de mi is az a bowl food?

Bár itthon még keveset hallani róla, az utóbbi néhány év egyik legfontosabb gasztronómiai trendje a bowl food elterjedése – ami tulajdonképpen annyit jelent, hogy tálakban szolgálják fel a fogásokat. Vagy mégsem? Cikkünkben utánajártunk, mi is az a bowl food és miért érdemes beépítened a kínálatodba!

A bowl food az elmúlt évek egészségtudatos és superfoodos hullámából nőtt ki – eredetileg tápanyagdús ételeket jelentett, amit akár edzés után is könnyen elfogyaszthatunk. Az egészséges és könnyű, sok zöldséget, gyümölcsöt, magvakat és gabonát tartalmazó tálak tartalma később bővült. Mára gyakorlatilag bármelyik étkezés idején találhatunk magunknak hozzá illő bowl foodot. A zabkásáktól a leveseken át akár a sajtos makarónit és a chili con carnét is nevezhetjük bowl foodnak, hiszen igaz rájuk, hogy egyszerűen elkészíthetőek, egyetlen tál elég a felszolgálásukhoz, kés nélkül, kanállal vagy villával, akár állva vagy menet közben is elfogyaszthatjuk őket.

A bowl food tehát mára már olyan fogások gyűjtőneve lett, amelyeket a folyton mozgásban lévő, elfoglalt, mégis igényes és egészségtudatos emberek fogyasztanak szívesen – tehát tápláló, változatos, gyorsan elkészíthető és könnyen elfogyasztható ételek. Mini főételek, comfort food-ok, klasszikus receptek és újdonságok is tartozhatnak ide – kicsit a magyar egytálétel kifejezés is idekapcsolható. Hiszen a közös pont egyedül a tál. Ami nem mellesleg nagyon mutatóssá és praktikussá is teszi ezeket az ételeket.

De miért pont a tál kapott olyan kiemelt szerepet az edények közül, hogy egy egész ételtípust ihletett? Tulajdonképpen nincs rá egyértelmű magyarázat, bár több gyakorlatias szempont is mellette szól: az időnként félig-meddig folyékony bowl foodokat mindenképp könnyebb egy mélyebb edényből elfogyasztani, ráadásul az elviteles dobozokhoz hasonlóan jól körbeöleli, összetartja az ételeket. Nem véletlen, hogy a bowl foodok elviteles megoldásként is népszerűek! Amellett pedig nem mehetünk el szó nélkül, hogy a színes, mintás tálak a szintén színpompás zöldségekkel és gyümölcsökkel megpakolva nagyon látványosak. Hogy külföldön mekkora trend lett kifejezetten Instagram-kompatibilis, csinos tálakból csinos ételeket enni, jól mutatja, hogy a John Lewis áruházban az utóbbi években ötödével több tálat adnak el, mint tányért.

Itt az ideje tehát, hogy te is a részese legyél a trendnek! A bowl foodot könnyebben felveheted az étlapodra, mint hinnéd – kis túlzással csupán tálakra van szükséged. Komolyra fordítva a szót: a valódi bowl foodok jellemzően öt kategóriába sorolhatok, vannak levesek, saláták, ázsiai tésztaételek, ázsiai rizses ételek és gabonaalapú fogások. A legkedveltebb bowl foodokat pedig az alábbi négy típus variációi szolgáltatják. Az acai bowl a dél-amerikai acai gyümölcsöt használja fel, a poke bowl egy hawaii specialitás, amelyben a nyers hal dominál, a kissé hippi, kaliforniai Buddha bowl pedig sok zöldséget, gyümölcsöt és magvakat tartalmaz. Végül a smoothie bowl a smoothie-t veszi alapul, ezt dúsítja fel úgy, hogy már nem ital, hanem étel lesz belőle – a reggelire népszerű fogás feltétjét gabonapelyhek, gyümölcsök és magvak adják. A lehetőségek száma azonban valójában végtelen, magyaros vagy olaszos bowl foodokat is könnyedén alkothatsz – a lényeg csupán annyi, hogy a végeredmény szép legyen, és elférjen egy tálban.

Összességében tehát a bowl food olyan fogásokat jelent, amikben sok a zöldség, gyümölcs, gabona és mag, gyorsan összeállíthatóak és gyorsan elfogyaszthatóak – nem rossz irányzat, igaz? Ugyanúgy helyet kaphatnak egy éttermi asztalon, mint elviteles formában egy munkahelyi konyhában vagy házhoz szállítva az otthoni tévénézős fotel mellett. Rajtad múlik, hogy mit hozol ki belőlük!

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!