Gin tonikkal a hőség ellen

Ha valaki nyáron hűsítő ital gyanánt véletlenül nem sört vagy fröccsöt fogyasztana, annak a lehető legjobb választás a citrusos, könnyed, mégis komplex ízvilággal bíró gin tonik. A gin, jobban mondva a gin tonik forradalma az elmúlt néhány évben indult el Nyugat-Európában, és a hullám Magyarországot sem kerülte el. Mára már a sokáig csúcstartó Aperol Spritz népszerűségét is felülmúlta – szabályos gin tonik őrület alakult ki! Sokáig idehaza a gin tonik egyet jelentett a nagyipari gin és nagyon cukros tonik keverékével, legfeljebb egy szelet citrommal és két kocka jéggel. Márpedig ez a gin alapú koktél sokkal többre hivatott, sokoldalú fűszeressége méltán emeli manapság a legmenőbb bárok kiemelt italává, és szerepel egyre több, konyhát is üzemeltető étterem, bisztró és vendéglátóhely kínálatában. Hamarosan nálunk is olvashattok egy interjút az ország egyik legjobb gin tonikkal foglalkozó bárjával!

A gin úgynevezett „white spirit” párlat, azaz nem hosszú érleléssel készül, így tradicionálisan nem is önmagában isszuk. Régi etikett szerint gint inni nem is illik önmagában, noha az új főzdék által készített kézműves ginek mesteri ízvilága miatt egyes italok önmagukban is méltók a kóstolásra, figyelemre. A gin meghatározó fűszere a boróka, de ezen túl rengeteg másféle fűszer is kerül az egyes főzetekbe, így minden egyes párlat egyedi. Nem különc dolog nyáron koktélozós vacsorára várni a hozzánk látogatókat, sokan keresik is a könnyedebb fogásokat, amiket tapas, snack vagy akár “gin tonik korcsolya” gyanánt tudnak fogyasztani – ilyen falatkákból az Aviko is gazdag kínálatot tart. Ehhez az itallal a fűszerek jelentik a kapcsolatot, és zseniális összefüggéseket tudunk mutatni vendégeinknek.

A borókáról először a vadak juthatnak az eszünkbe, nem hiába. Bár a gin tonik alapvetően egy könnyű, frissítő ital, a vadfogásokról épp az ellenkezőjét szoktuk gondolni. Pedig egy könnyű szarvastatár egyszerre tud méltó kísérője lenni kedvenc nyári italunknak, illetve szerepelni a szezonális menünkben. A szarvas kiváló kiegészítői a szilva és a zeller – magát a tatár visszafogottan fűszerezzük, kevés sóval, borssal, olívával és mustármaggal. A kompozíciót kiegészíti egy angolzellerből és szinte éretlen szilvából, lime héjából készülő friss vagdalék, illetve egy sült szilvából készült koncentrált ízű krém. Az összeállításon csillagos ötös kiegészítő néhány szem savanyított boróka, amely már kapcsolódási pontot is nyújt italunkhoz.

A gin másodlagos fűszerei közé tartoznak olyan távol-keleti gyökerek, mint a koriander, a gyömbér, a kurkuma. Ilyen vonalon inspirálódva készíthetünk a gin mellé egy nagyon friss, marinált halételt, amely megidézi a füllesztő bangkoki street food világot. Alapvető thai marináló lé a halszósz, chili, barna cukor, salottahagyma és limelé keveréke. Ebbe a nagyon intenzív lébe adhatunk előzetesen faszénen grillezett tintahalat, rákokat, párolt kagylót, akár osztrigát, de hazai vonalon pisztrángot, békacombot, fogast is. Bámulatos kiegészítője lesz a fogásnak néhány szem hámozott, szikkasztott színes koktélparadicsom és egy koriander hangsúlyos gin tonik fantázia.

Frissítő nyári desszert mellé sem kell félnünk gin tonikot rendelni – léteznek olyan jól megkomponált duettek, hogy azt sem tudni, hol kezdődik az édesség és hol a koktél. A görögdinnyénél jobb nyári hűsítő nem létezik, de fokozhatjuk az ízét, ha kevés jól beállított, enyhén cukros, viszont domináns limonádéval marináljuk. Kiegészítjük a kompozíciót egy szintén görögdinnyéből készült extrán hűs granitával, bergamot habbal és zöldcitrom fagylalttal. Innentől pedig csak rajtunk múlik, hogy a gin tonik koktélban a lime legyen a domináns összekötő elem, vagy akár egy friss, jeges dinnyelével is megszínezzük az italt.

Tartsatok velünk következő hónapban is, mert következő hónapban bemutatkozik nálunk a balatonfüredi ÉgSzínKék, ahol több mint 100 féle gin & tonic variáció körül választhat a nagyérdemű.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!