A brunch felvirágzása Magyarországon

Bár a brunch műfaja már a 19. század végén megjelent, nem sokkal később pedig a hazai művészvilágban, előkelőbb körökben is népszerűvé vált (többek között Krúdy Gyula is többször hivatkozott rá), az utóbbi évtizedekben kevesebbet hallottunk róla. Nem véletlenül: a breakfast és a lunch (reggeli és ebéd) összevonásából születő, kései villásreggelinek tekinthető műfaj egy sajátos életformát feltételez, amiben egyesül a lazaság és az igényesség, a kényelem és a különlegességek keresése. A brunch nem csupán egy étkezés, hanem egy esemény, egyúttal pedig egy életstílus szimbóluma: amelyben van helye a hosszan elnyújtott délelőttöknek, a tartalmas családi vagy baráti beszélgetéseknek és a finomságok hedonista végigkóstolgatásának.

Mára viszont ismét feltámadt az igény a pillanatok megélésére, az egyedi élményekre és a minőségi idő eltöltésére – igy pedig a brunch is egyre több étterem, szálloda repertoárjába került vissza. A trendet a válság is indukálta, hiszen az éttermek azzal is próbálják pótolni a kiesett jövedelmet, hogy bővítik a kínálatukat. Több helyen már a brunch kiszállítását is vállalják, így pedig még kényelmesebben élvezhetik a vendégek a kényeztető fogásokat – ha ilyenre vállalkoznál, az Aviko termékeire most is számíthatsz a menü összeállításakor, hiszen jól bírják a szállítást.

A helyek többségében a brunch hétvégi ajánlatként szerepel, hiszen a legtöbb érdeklődőnek ilyenkor, nem pedig a munkás hétköznapokon van erre ideje– a Sunday brunch önálló fogalommá is vált. Az általában délelőtt tíz-tizenegy körül kezdődő, majd a koradélutánba is belenyúló étkezés ideális program nagyobb baráti társaságok, kisgyerekes családok, de akár üzleti megbeszélések számára is, hiszen az előkelő környezet és a különleges fogások automatikusan eseményjelleget kölcsönöznek a máskor csak otthon, sebtében (vagy úgy sem) elköltött reggelinek. Míg a vendégek számára ez az alkalom a dőzsölésről, a nyugodt falatozásról és a magas szintű kiszolgálásról szól, az éttermektől alapos felkészülést és átgondolást igényel. A luxusérzetet széles étlappal, változatos lehetőségekkel (egy jó brunchtól a pezsgőzés és koktélozás sem idegen), megfelelő erőforrásokkal lehet megteremteni.

De mik is a klasszikus brunch ételek, amik egyetlen ilyen alkalomról sem hiányozhatnak? Mivel a brunch egy fokkal „komolyabb”, nehezebb étkezés a reggelinél, gazdag kivitelezésű, sült és főtt alkotóelemekkel megpakolt fogásokat vonultat fel. A tipikus English Breakfast alkotóelemei például remekül illenek hozzá, de a különböző tojáskülönlegességek, például az Eggs Benedict, a Croque Monsieur és Madame is közkedvelt választás a brunchmenüben. Egyszerű szendvicsek helyett a brunch során bagelt, paninit, bruschettát szolgáljunk fel – de a quiche is remek tétel lehet. Ha pedig magyarosabb irányba vinnénk a választékot, kézenfekvő megoldás a bundáskenyér – a vendégek imádni fogják!

A brunch nem titkoltan igazi desszertparadicsom is – az amerikai palacsinta (jó sok juharsziruppal), a változatosan ízesíthető gofri vagy a különböző édes péksütemények, muffinok biztosítják az édes kényeztetést, de az Aviko közkedvelt finomsága, a churros is izgalmas ajánlat lehet a vendégek számára. Végül széles italkínálattal koronázhatjuk meg a lakomát: a limonádé, a tea- és kávékülönlegességek, illetve természetesen a koktélok, köztük a Bloody Mary kötelező elemei a brunchnak, de a könnyedebb élvezetek kedvelőinek smoothie-kkal és gyümölcslevekkel is kedveskedhetünk. Mindemellett a brunch kiváló terep a kísérletezésre, a minél rafináltabb és barokkosabb ételkülönlegességek feltálalására – hiszen a vendégek nem csupán a hangulatért, hanem a kellemes meglepetésekért és az egyedi ötletekért térnek vissza újra és újra brunchozni. Az érdeklődés növekedésével pedig egyre több étterem építheti be a kínálatába ezt az étkezést, így tovább folytatódhat a brunch virágzása!

Neked mi a tapasztalatod a brunch műfajával? Írd meg kommentben!

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!