Halat a strandra – avagy halas strandfogások a hekken túl

Nem mintha a normális forrásból származó és aztán gondosan fagyasztott, tárolt és szállított hekkel bármi gond lenne. Finom, fehér omlós húsa nem véletlenül nyerte el annyi ember tetszését. Sok lokálisan beszerezhető halfajta azonban abszolút megérett arra, hogy berobbanjon a hazai strand- és büfékínálatba. Ötletesen, gondosan elkészítve a kelet-európai halfajták tudják mindazt, amit a világ nagy halfajtái tudnak, és akár a nemzetközi, akár a hazai technológiákat és hagyományokat alkalmazva, színpompás elemei lehetnek egy nyári menünek. 

A perui konyha varázslatos találmánya a ceviche, amely fogás már-már nemzetközi fogássá nőtte ki magát. A ceviche lényege, hogy összekockázott halat keverünk össze sóval és valamilyen savhatású anyaggal, többnyire citrusok levével, melynek hatására a halhús fehérjéi denaturálódnak, és így a hal ízletes salátaként fogyasztható. Az eljárás mind az elegánsabb konyhákon, mind pedig a street food vagy strandkínálatban megállja a helyét. Lehet friss salátalevelekkel, szezonális paradicsommal, hirtelen grillezett tökfélékkel, akár egy pikáns kukoricasalátával is kínálni. Jól passzol hozzá egy hólyagosra sütött házi kovászos cipó. Igazán alkalmas erre a régiónkban főleg kaviárja miatt tenyésztett tokhal húsa, mely könnyen beszerezhető és stabil minőséget képvisel.

A sült hal és burgonya kombináció is okkal vívta ki magának nemzetközileg népszerű pozícióit, és bizony lehet ezt a műfajt lokális halfajtákból is nagyszerűen művelni. A kelet-európai régió legfinomabb édesvízi hala a szürkeharcsa. Bármilyen elkészítési mód jól áll neki, így a bundában sütés is. A harcsa könnyed fehér húsához jól passzol a ropogós pankómorzsa, mind pedig a krémes sörbunda. Körete feltétlenül valamilyen sültburgonya legyen, egészségtudatos választás például a sült édesburgonya hasábok az Aviko kínálatából, de remek kontrasztja lehet az omlós halhúsnak az extrán ropogós SuperCrunch hasábburgonya is. A kombináció kihagyhatatlan eleme egy finom házi majonéz, akár Ravigote-mártás vagy remulád.

Nyáron szintén a saláta-vonalon lehet nagyon jó ötlet felidézni és modernizálni a rántott ecetes ponty receptet. Ehhez kitűnő választás a kárász, amely kitűnő minősége mellett ráadásul egy jól gazdálkodható alapanyag. A technológia lényege, hogy a hagyományos liszt, tojás, morzsa bundában kisütött halakat aztán egy ecetes salátalébe fektetjük sok hagymával és más zöldséggel. A salátalében lévő ecet a hal bundáját egyben tartja, annak szálkáit azonban felpuhítja, elemészti, így egy könnyen, szálkamentesen fogyasztható, hűs nyári salátát kapunk. Frissen vágott petrezselyemmel, paradicsommal, esetleg grillezett, marinált paprikával, kapribogyóval tálaljuk. 

Szintén a hűvösebb vonalon nyerhetjük el vendégeink ízlését, ha olajos hallal kínáljuk őket. Jól tárolható és kreatívan tálalható fogás, sokféle ízzel fel tudjuk vértezni. Ehhez az ételhez nagyszerű választás a szálkákat nem tartalmazó hasaalja része a pontynak. Ráadás, hogy ez egy relatíve olcsón beszerezhető húsrész. A hasaalja filéket egy olajjal felöntött tepsibe fektetjük, és körülbelül 15-20 perc alatt 100 fokos sütőben megkonfitáljuk őket. Az olajban hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint tálaljuk egészben, esetleg lemezeire bontva. Jól illik hozzá hideg a lecsó vagy paradicsommártás, egy citrusos zöldbab saláta friss zöldfűszerekkel, vagy akár csak egy fokhagymás majonéz és marinált lilahagyma kombinációja.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!