Bár már Kolumbusz Kristóf behozta Európába, az édesburgonya évszázadokra szinte teljesen elfelejtődött – csak az utóbbi évtizedekben fedezték fel ismét a régióban. A Közép-Amerikában őshonos növény mára már nemcsak köretként, hanem önálló snack-ként és akár édességek alapanyagaként is népszerű, gyakorlatilag kötelező elemmé vált a háztartásokban és az éttermekben is – lássuk, mit érdemes tudni erről a sokoldalú gumós zöldségről!
Az édesburgonya csak az alakjában hasonlít a hagyományos burgonyához, rendszertanilag nem rokonok – és az ízük is különböző, ugyanakkor számos esetben kiválthatja az édesburgonya a simát. Két fő változata ismert: míg a lila héjú, világos belsejű édesburgonya íze a szelídgesztenyéhez hasonlít, a barna héjú, narancssárga belsejű a sütőtökre emlékeztet. Ennek megfelelően az édesburgonya felhasználási területe és elkészítési módja elsősorban a rebarbarával, a sütőtökkel és a burgonyával mutat átfedést. Nagyszerű tulajdonságai közé tartozik, hogy magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, a réz és a mangán. Alacsony a kalória-, zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek és diétázók is fogyaszthatják. Tehát hasznos és gazdag tápanyagforrás – amellett, hogy finom is!
Nemcsak húsételek mellett – elsősorban a pulyka, sertés és halfajták mellé illik –, hanem számos más formában is érdemes kipróbálni. Vegetáriánus és vegán fogásoknak például közkedvelt összetevője, hiszen tápláló és változatosan ízesíthető: bár a nevével ellentétben nem kifejezetten édes, még desszertek alkotóelemeként is megállja a helyét. Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is. Süthető, főzhető, grillezhető, igazi jolly joker a konyhában. Ízletes, szokatlan, mégis ismerős – és még jól is néz ki! Az alábbiakban arra adunk ötleteket, hogy hogyan használhatod fel az Aviko kínálatában hasáb, kocka és kétféle gratin formában is kapható zöldséget.
- Krémlevesként: az édesburgonya levesként is izgalmas ízélményt ad. Sárgarépával dúsítva, gyömbérrel ízesítve, kókusztejjel felöntve igazán tartalmas lesz a végeredmény!
- Curryben: az édesburgonya íze remekül illik a hagyományos curryfűszerekéhez – egy kis zöldborsóval még jobban feldobhatjuk az összepirított egytálételt!
- Salátában: egy kis rukkolával, madársalátával, avokádóval és feta sajttal összekeverve nagyon tápláló saláta készülhet a sült édesburgonyából – locsold meg egy lime levével és olívaolajjal!
- Snack-ként: az édesburgonyához szinte bármilyen mártogatós jól illik – ebben a formában pedig street foodként is kínálhatod!
- Édességként: egy kis csokiszósszal és néhány gombóc fagylalttal máris tökéletes édesség kerekedik az édesburgonya hasábokból! Ha pedig ennél összetettebb desszertre vágyunk, akár sárgabarackos gombócot vagy brownie-t is készíthetünk belőle.
Talán a fentiekből is kiderül, hogy érdemes jobban feltérképezni az édesburgonyát, hiszen rendkívül sok lehetőséget rejt magában. Plusz előny, hogy az Aviko kínálatában a hasábok és a kockák speciális, ropogósságot garantáló bevonattal készülnek, így a vendégek még hosszabban élvezhetik a tökéletes ízélményt!
Nálad milyen formában szerepel az étlapon?
Szólj hozzá!