Külföldi országok izgalmas burgerfeltétei

Végre beindulni látszik a nyár és ezzel együtt a grillpartik is. Természetesen le sem tagadhatnám, hogy a burgerek még idén is a Nap forróságával egyenértékűen égetnek, így most a nemzetek konyhái felé venném az irányt, és bemutatnék néhány olyan izgalmas feltétet, amely talán nem jut mindenkinek elsőre eszébe.

Anglia – Cider

A cider nem más, mint almabor, és mint olyan magában fogyasztva is kitűnő, de burgerbe pakolva végképp meg tudja mutatni különleges ízvilágát. A jó cider jellemzője, szemben az ipari verziókkal, hogy nem édes és nem gejl. Én a legszívesebben egy jófajta, lassan készülő hagymalekvárt készítenék el vele, ahol mind a gyümölcsös ízvilága, mind pedig a megfelelő savai egy nagyon szép lekerekítést tudnának mutatni a kész, szaftosra főtt dzsemnek.

Spanyolország – Manchego sajt és chorizo

Itt rögtön két alapanyagról is beszélünk, de azt gondolom, egyik sem maradhat le a másik kárára. Kezdjük is az előbbivel: a manchego nem más, mint egy juhtejből egy bizonyos régióban készülő sajt, kemény állaggal és aromás ízvilággal. Ezt javarészt tapasként szokták fogyasztani, de nem fog megsértődni senki akkor sem, ha mondjuk egy jófajta húspogácsára olvasztjuk rá. A chorizo pedig a spanyolok híres, fűszeres kolbásza – egy kicsit megpirítva zseniálisan roppanós, kiváló feltét lehet.

Németország – (Curry) Wurst

Micsoda? Tegyünk egy kolbászkát a burgerbe? Még szép! De nem is akárhogy, ugyanis a húspogácsa sem maradhat el, mivel tudjuk, a burger attól burger, hogy valamilyen darált húsféle kerül bele – hőkezelve (és igen, a kolbászra is igaz mindez, de a különbség annyi, hogy az bélbe van töltve). Nos, a wurst magában is jó, de így még durvább élményt ad, bónuszként kis currys ketchuppal, pirított hagymával vagy urambocsá’ sült krumplival tuningolható.

Franciaország – Brie sajt

Természetesen ez az az ország, ahonnan gyakorlatilag bármit meg lehetne említeni, én most mégis ezt a puhább fajta, kérges sajtot hozom, ugyanis lágy ízvilága folytán bármihez jól megy. Marhahús? Gyümölcsök? Bacon? Vörösboros mártás? A brie sajt az egyik titkos befutó, ha különleges feltétekről van szó.

USA – Pulled pork

A tépett sertés szerintem senkinek sem lesz újdonság, szendvicsbe is küldik, de igazán akkor robban a bomba, ha némi marhahús, cheddar sajt és valódi amerikai coleslaw, azaz káposztasaláta kerül még bele a két zsömle közé.

Kanada – Juharszirup

Na és Janikám, ezt hogy fogod a burgerbe tenni? Természetesen a juharszirupos majonéz lesz a helyes válasz, ugyanis az édes íz tökéletesen bókol a majonéz állagához, és innentől kezdve már csak a burger ízvilágát kell meghatározni – annyit segítek, hogy a reggeli burger irányába nézelődnék.

Mexikó – Chipotle

A chipotle nem más, mint a füstölt és szárított jalapeno, amit konzerv formában árulnak – pikáns, ízes, és nagyon jól használható különböző szószokban vagy éppen feltétként is. Figyelem – a levét se öntsük ki!

Japán – Ramen tészta

Jó pár évvel ezelőtt futott nagyon a ramen burger, ahol zsemle ebből a tésztából készült –ilyen alapon miért is ne tehetnénk bele a burgerbe is? Én biztos, hogy megküldeném egy kevés teriyaki szósszal, és lepirítva, szezámmal szórva pattanna a húspogácsára, némi paradicsom társaságában.

Thaiföld – zöld curry

A kókusztejes curry nemcsak rizzsel jó, hanem burgerben is, bár ehhez érdemes kicsit besűríteni – ha pedig némi pirított mogyorót is dobtok rá, a babcsíráról nem is beszélve, akkor nagyjából készen is vagytok.

India – chutney

A gyümölcsök és a húspárosítása elég mélyen benne leledzik a magyar gasztrokultúrában is, ez a verzió pedig egy nemzetközi csavart ad az egésznek, de higgyétek el, érdemes kipróbálni.

Ezek voltak a tippjeim, természetesen rengeteg ország kimaradt, amennyiben szeretnétek további tippeket kapni, írjátok meg kommentben, melyik náció ízei érdekelnének titeket!

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!