Repohár, kukoricaszívószál, üveg-üveg – műanyagmentes lehetőségek a vendéglátásban

Világszerte egyre inkább hódít a műanyagmentesség gondolata: a lakossági mozgalom mellett egyre több nagyvállalat csökkenti a műanyag-felhasználását és keresi a plasztikmentes alternatívákat, valamint a kormányok is egyre határozottabb lépéseket tesznek az egyszerhasználatos műanyagok betiltásáért – Olaszországban már nem lehet kapni műanyag zacskókat, Kenyában pedig egyenesen 40 ezer dolláros büntetés vagy 4 év börtön jár annak, aki műanyag zacskót használ. De mi a helyzet a kisebb vállalkozásokkal és főleg a vendéglátással? Szerencsére ma már ezen a területen is egyre könnyebben megvalósítható a műanyagmentesség – sőt, egyes vélemények szerint minden rendezvény és vendéglátóegység lehetne műanyagmentes Magyarországon, ha kellő információval rendelkeznénk a témában.

Július 2-án a magyar parlament is megszavazta az egyszerhasználatos műanyagok betiltását, amely összhangban van az Európai Parlament tavaszi döntésével. Ez alapján itthon 2021. július 1-jétől tilos lesz az egyszer használatos műanyag ételhordók, evőeszközök, poharak használata, úgyhogy a vendéglátóhelyeknek előbb-utóbb nemcsak ajánlott, hanem kötelező is lesz új megoldásokat keresniük. A műanyag kivezetését nem érdemes halogatni: amellett, hogy az egyszerhasználatos műanyagokkal minden nap újabb súlyos terheket rakunk a környezetünkre, visszafordíthatatlan károkat okozva, a vendégek is egyre szívesebben választják a műanyagmentes megoldásokat, így az arculatunknak is biztosan jót tesz majd a „zöldülés”. A műanyagmentes július jegyében lássuk, hogy milyen megoldások léteznek a vendéglátóhelyek számára, amiket akár már holnaptól bevezethetsz!

Műanyag és műanyag között is van különbség – a különböző típusokat a rajtuk lévő szám- és betűkódok jelzik. A legkárosabbak a 3-as, 6-os és 7-es számú változatok, azaz a PVC, a polisztirol és a polikarbonát. Ezek nem újrahasznosíthatóak és/vagy mérgező hatásúak, de jó hír, hogy vannak megfelelő alternatíváik: a polisztirolhabból készült elviteles dobozokat és eldobható evőeszközöket például ma már könnyen helyettesíthetjük papírral vagy komposztálható csomagolóanyagokkal.

Az újrahasznosítás is jobb a semminél, bár nem szabad elfelejteni, hogy ez is környezeti terheléssel jár, ráadásul – főleg a műanyagok esetében – sosem lesz 100%-ban megvalósítható. Ilyen szempontból a legjobban újrahasznosítható csomagolóanyag az üveg, hiszen az italosüvegek akár 40 alkalommal újratölthetőek és utána is tökéletesen újrahasznosíthatóak – ám a törékenysége és a súlya miatt mégis sokan ódzkodnak a használatától.

A gyakorlatban az elvitelre és kiszállításra szánt ételek csomagolása, a műanyag poharak, tányérok, szatyrok és evőeszközök mellett több más eszközt is lehet környezetbarátabb, könnyebben újrahasznosítható vagy lebomló alternatívákkal helyettesíteni. A szívószálak például közismerten nagyon veszélyesek az élővilágra, ám szerencsére már léteznek kukoricakeményítőből készült, lebomló változatok – de még jobb, ha csak külön kérésre biztosítunk szívószálat a vendégeknek. A nagy fesztiválokon egyre népszerűbb a repohár használata, ami alkalmanként milliós nagyságrendű műanyag pohártól óvja meg a környezetet, sőt, a Hajógyári-szigeten már a komposztálást is megoldották, a keletkezett komposzttal pedig a terület rehabilitációját segítették a Sziget Fesztivál után.

A legjobb megoldás azonban továbbra is az, ha az egyszer használatos eszközök helyett többször használatosakat választunk, illetve amit lehet, csomagolásmentesen vásárolunk és adunk tovább. Ha pedig hirtelen zöld reformra készülsz az éttermedben, ne feledd: a meglévő műanyag eszközöket előbb inkább használd el, ne dobd ki feleslegesen – csak akkor cseréld le őket fenntarthatóbb alternatívára, amikor egyébként is időszerű egy új kör beszerzése. Bár a környezetbarát megoldások sokszor igényelnek egy kis extra utánajárást, illetve ma még jellemzően drágábbak is a hagyományosaknál, érdemes elkezdeni átállni rájuk, hiszen a bolygó megvédése mellett a jövőt is beengedjük az életünkbe. Hiszen a műanyagmentesség elterjedése előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz, ha pedig megelőzzük a kötelező szabályozást, azzal a környezettudatos vendégeinknek is kedvezünk.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!