Vendégcsalogató menü a teraszon

A küszöbön álló nyári szezon a terasszal vagy kerthelyiséggel rendelkező éttermek és vendéglátóhelyek nagy időszaka. Érdemes átgondolni, hogy milyen menüvel készülünk a teraszra, amely kellően attraktív ahhoz, hogy bevonzza a vendégeket. Nyáron nem csak azokra a vendégekre kell gondolnunk, akik a szokásos étkezések egyikét fogyasztanák el éttermünkben, de azokra is, akik egy üveg borra ülnének be, és mellé keresnek egy, kettő vagy akár több személyes ízelítő tálakat, borkorcsolyákat, sajt- és hentestermék-válogatásokat. 

Bár úgy tűnik, hogy az éttermi rend visszatér a megszokott kerékvágásba, és igénybe lehet venni a belső vendégtereket is, a nyáron a teraszok lesznek a legizgalmasabb helyek a vendégek számára. A szabadtér eleve nagyobb biztonságérzetet nyújt a vendégek számára, hiszen a fertőzésveszély alacsonyabb, mint a zárt terekben. Az pedig örökérvényű, hogy alig van jobb hangulatú dolog, mint a langyos nyár esetében elkölteni egy romantikus, családi vagy baráti vacsorát. Azért a kerthelyiségekben, teraszokon sem árt az elővigyázatosság, az asztalokat biztonságos távolságra kell egymástól elhelyezni. Nagyon hangulatos, szeparé jellegű tereket alakíthatunk ki, ha növényekkel választjuk el egymástól az asztalokat. Ha pedig hirtelen kell kialakítani egy teraszt, de főleg a leállás utáni anyagi lehetőségek ezt nem teszik lehetővé, jó tudni, hogy bérelni is lehet kerthelyiségbe való eszközöket, akár rövidebb, akár hosszabb távra.

A nyári étlap kialakítása során törekedjünk a frissességre könnyű, de magas beltartalmi értékkel bíró fogásokkal. Ha valamikor, nyáron igazán könnyű szezonálisnak lenni, hiszen temérdek zöldség és gyümölcs érik be, ezeket akár bátran is kombinálhatjuk. Legyenek előtérben a grillezett halak, a jó minőségű csirke ételek és tésztafogások könnyű, de fantáziadús saláta garnérunggal, gondosan elkészített zöldségekkel. Egy példa, amelyben bátran kísérletezünk hideg körettel, gyümölcs, zöldség és tejtermék szokatlan kombinációjában: grillezett pisztrángfilé görögdinnyével, színes koktélparadicsomokkal és hideg mentás túrógombóccal. 

Nyáron sokan nem kívánnak fő fogásokat, egy személyre tervezett kiadós adag, meleg ételeket fogyasztani, de szívesen részt vennének az étterem miliőjében. Rájuk szabottan alakíthatunk ki vendégcsalogató menüket, amelyek akár kedvezményes borpárosításban is elérhetők. Egy nyári estén például mi sem eshet jobban egy palack jól behűtött, némiképpen reduktív szénsavassággal bíró sauvignon blanc száraz fehérbornál. Ehhez kínálhatunk friss salátaételeket, halakat, szárnyasokat is. Ötletes fogás például több személyre szabottan füstölt tokhalfalatokat és az Aviko kínálatában is elérhető bundázott tintahalcsíkot kínálni friss tökből, kaporból és olívaolajból álló salátával.

Érdemes gondolni azokra is, akiknek a nyár egyet jelent a minőségi hideg sörökkel és a hozzájuk párosított finom fogásokkal. Jól illik egy friss, mégis kesernyés IPA típusú sörhöz egy kiadós guacamole tál, amely egyfelől igazán egészséges választás, másfelől kellően tápláló, akár egy a vízben átmozgott nap után is. A guacamole jó kísérői a házi tortilla, a nachos, de más ropogós kísérőkkel is kiválóan működik, például grissini-vel, amit házilag kovásszal is el tudunk készíteni. Egy ilyen guacamole és ropogtatós tálat lehet csomagban kínálni kettő, három vagy akár több sörrel is, esetleg a létszámtól függően növelni a tál méretét és ennek megfelelően az árát is. A vendégek kifejezetten hálásak lesznek az ilyen rugalmas megoldásokért.

 

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!