Az utcai étkezés forradalma – a street food és food truck-ok helyzete itthon

Míg tíz-tizenöt évvel ezelőtt szinte ismeretlen fogalom volt itthon a street food, mára annál népszerűbb és virágzóbb üzletággá és műfajjá vált. Ma már az élet más területein is afelé mutatnak a trendek, hogy az olcsó és egyszerű megoldások helyett itthon is az igényesebb, különlegesebb, de hasonlóan praktikus lehetőségeket részesítsék előnyben a fogyasztók, ez pedig a street food számára is hatalmas lehetőség: a fast food műanyag kényelme helyett az ötletes, finom és egészségesebb fogások törhettek elő, ugyanolyan könnyen hozzáférhető és megfizethető módon. A látképen a koronavírus-járvány sem változtatott: mint látható, a vásárlók az első adandó alkalommal megszállták az újranyitó street food-os helyeket, hiszen higiénikus körülmények közt elkészített, változatos ételeket fogyaszthatnak gyorsan, akár beülés nélkül, a szabadban is.

De miért is olyan nagyszerű dolog a street food, hogy az ENSZ felmérése szerint ma már világszerte 2,5 milliárd ember választja ezt az étkezési formát nap mint nap? A rohanó világ és a felgyorsult, városias életmód is a street foodnak kedvez: az otthoni főzés helyett sokan döntenek úgy, hogy útközben vagy a munkahelyi ebédszünetben bekapnak valamit, ami lehetőleg finom, könnyen és gyorsan fogyasztható és nem is drága. A street food pedig pont ezt kínálja: az aprócska üzlethelyiségekben vagy food truckokban a legkülönbözőbb igényeket kielégítő ételekkel várják a vendégeket. A különböző világrészek ízvilága, a frissen, mégis könnyen fogyasztható formában adagolt levesek, főzelékek, a vegetáriánus, vegán, laktóz- és gluténmentes fogások mellett az olyan hagyományos street food fogások sem mentek még ki a divatból, mint a jó kézműves hamburger, hot-dog, gyros, lángos vagy sült kolbász. Fontos tehát, hogy ahogyan a street food nem egyenlő a gyorskajával, úgy nem egyenlő a junk fooddal sem – ebben a műfajban a minőségre is nagy hangsúly kerül, és szinte már nincs olyan étel, amit ne kaphatnánk meg street foodként vagy akár ne készülhetne el egy food truckban.

De vizsgáljuk meg a fogyasztói mellett a másik oldalt is: miért érdemes street food vállalkozást indítani? Elsősorban azért, mert ebből sosem elég: csak egy egyedi ötlet, irányvonal, ízvilág kell hozzá, és könnyen népszerűvé válhatunk a sok száz másik hely között is. A kivitelezésnél pedig mindössze egy aprócska üzlethelyiségre és néhány fős személyzetre van szükség, így többet költhetünk az alapanyagokra, a magas minőség pedig hamar meghálálja magát. Minden nap számíthatunk a forgalomra, a gyors és pörgős kiszolgálás következtében pedig már egy-másfél év alatt nyereségessé válhatunk.

A food truck ha tetszik, csak fokozza a street food nyújtotta szabadságot és praktikumot. Bár első pillantásra ijesztő lehet belevágni egy furgon konyhává alakításába a higiéniai szabályok betartása mellett, valójában korántsem lehetetlen feladat: ezt bizonyítja, hogy ma már több mint 150 food truck működik Magyarországon. A 2000-es évektől felfutóban lévő műfaj forradalmasította az utcai étkeztetést, hiszen még kompaktabb, még gyorsabb megoldásokat kínál, ráadásul mobilisan – rendezvényeken, akár esküvőkön is ideális megoldás lehet néhány food truck, de irodaházak környékén, vagy az erősen ingadozó színvonalú strandkaják leváltójaként is számíthatunk rájuk.

Bár a körülményekből fakadóan a legtöbb street food-os hely, a food truckok pedig még inkább viszonylag szűk menüvel operálhatnak, néhány jól megválasztott fogással már könnyen levehetik a vendégeket a lábukról. Az Aviko számos street foodnak is kiváló megoldást kínál, amelyekben egyesül a villámgyors, mindössze néhány lépésből álló elkészítés, a frissesség, az egyedi ízvilág, a variabilitás, a hordozhatóság és a megfizethetőség. A spanyol édesség, a churros utcai édességként, Churros2Go formában is elbűvöli majd a vendégeidet: a reggeli kávé mellé vagy napközben, fahéjas cukorral vagy gyümölcslekvárral, nyáron fagylalttal, télen csokiöntettel is kitűnő választás, miközben mindössze egy papírtálca vagy papírtölcsér elég a felszolgálásához. Az íves vagy egyenes változatban is kapható churros ráadásul kiváló fotótéma is: ne lepődj meg, ha ezentúl gyakrabban viszontlátod magadat a közösségi médiában!

A kevésbé édesszájúaknak pedig a SuperCrunch lehet kiváló választás, ami köret mellett önálló fogásként is megállja a helyét: az Aviko legropogósabb termékcsaládja a speciális, gluténmentes bevonatának köszönhetően hosszan megőrzi a frissességét és forróságát, így a vendégeid egy laza sétára is magukkal vihetik az ízletes sült krumplit.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!