A szállodaipar újjáéledése a koronavírus után – mit kell és mit érdemes tenni?

A koronavírus-járvány enyhülése után a vidéki szállodák május elején nyithattak meg újra, és a legtöbb helyen jellemzően a pünkösdi hosszúhétvégétől már fogadnak is vendégeket. Eközben a foglalások is megindultak, ami bizakodásra ad okot: ha enyhébb is lesz a megszokottnál, idén is lesz nyári szezon a belföldi turizmusban. Körképünkben áttekintjük, milyen feltételekkel és ajánlások mentén fogadhatnak vendégeket a szállások, mire kell és érdemes odafigyelniük.

A legtöbb nagy szálloda fejlesztésekkel, felújításokkal töltötte a bezártság hónapjait, miközben törekedett rá, hogy megtartsa a munkatársait is – bár a külföldről hazatért és itthon maradni szándékozó minőségi munkaerő megjelenésével várhatóan lesz mozgás ezen a téren. Az újranyitás megtervezése során nemcsak az volt fontos, hogy a szállodák biztosítsák a megfelelő távolságtartás lehetőségét, az alapos fertőtlenítést és a biztonságos, higiénikus megoldásokat, hanem az is, hogy kellően vendégcsalogató ajánlatokkal álljanak elő – például rugalmasabb lemondási feltételek bevezetésével. A kommunikáció pedig sosem állhat le! Hiszen mint a szakértők rámutatnak, egy szállás kapcsán a vendégélmény nem csak az ott eltöltött napok alatt, hanem folyamatosan formálódik, azaz akkor is hatni kell a vendégekre, amikor éppen nincsenek ott. Már az álmodozás, a tervezgetés és a foglalás során is pozitív impulzusokat kell adni nekik, hiszen az összélménybe ezek is beletartoznak.

Jó hír, hogy a felmérések szerint a magyarok többsége idén belföldi nyaralást tervez, a Magyar Turisztikai Ügynökség „Magyarország visszavár” néven pedig kampányt is indított a belföldi kalandozás népszerűsítésére. A megkérdezettek rövidebb utazásokban gondolkodnak, amely során aktív szabadidőeltöltésre, gyógyfürdőkre vagy wellness-lehetőségekre vágynak. Azaz érdemes mindent megtenni azért, hogy minket válasszanak és a helyzet nyertesei legyünk! A vendégvárás során a legfontosabb a tájékoztatás: a vendég pontosan tudja, mire számíthat, ha ide látogat. Érdemes összefogni, partneri kapcsolatokat kialakítani, hiszen a turizmus-vendéglátás különböző ágazataiban közösek az érdekek, a vendégek pedig hálásak lesznek egy jól kihasználható csomagajánlatért vagy kölcsönös kedvezménykuponokért. Szintén jó pont, ha a vendéget optimalizált háttérfolyamatok várják a járvány után: a gördülékeny kommunikáció és foglalási rendszer, az érintésmentes bejelentkezés és fizetési lehetőségek, a távolságtartás biztosítása és apróbb figyelmességek mind hozzájárulnak a pozitív vendégélményhez. Eközben természetesen a továbbfejlesztett vagy új szolgáltatások bevezetése, személyre szabott ajánlatok kínálása is hívogató lehet. A pozitív összképhez elengedhetetlen, hogy az online és offline felületeink maximálisan naprakészek és egységesek legyenek – kellő számú pozitív visszajelzéssel megtámogatva, így érdemes akár arra is kampányt indítani, hogy a régi vendégeinktől újra véleményeket, értékeléseket kérjünk be.

A járvány utáni helyzetben az élet minden területén a kulcsszó a biztonság. A Magyar Turisztikai Ügynökség Covid kézikönyve segít eligazodni az ajánlott módszerek, megoldások között, és gyakorlatias útmutatást ad arra nézve, hogy hogyan teremthetünk biztonságos körülményeket mind a személyzet, mind a vendégek számára. A dokumentumban többek közt a kihasználtság korlátozására kapunk javaslatokat, ami a wellnessrészlegre ugyanúgy vonatkozik, mint az étkezőkre és a szobákra. Az alkalmazottaknak maszk- és kesztyűviselést, a recepciónál plexi pultvédőt és kontaktmentes becsekkolást ajánlanak, ahogyan a készpénzmentességre is érdemes törekedni. A kézikönyv kitér a gyakori és alapos fertőtlenítés fontosságára, a Legionella fertőzés megelőzésére, illetve egy akcióterv felállítását is javasolja arra az esetre, ha mégis megtörténne a baj.

A kiadványban részletesen elemzik az étkeztetési lehetőségeket is: mint írják, az étkezőkben is törekedni kell a távolságtartás megteremtésére és a maximális higiéniára. A közösen használt eszközök, például a só és a bors helyett inkább kis tasakokban elérhető fűszereket, egyszer használatos szalvétákat, előre felszeletelt kenyeret ajánlanak. A látványkonyhát szintén plexifallal érdemes leválasztani, a büféasztalos étkezést pedig lehetőleg mellőzni kell – ha mégis ezt a megoldást választjuk, jó, ha az adagolást a védőfelszerelést viselő személyzet végzi, az olyan ételeket, mint például a desszertek vagy saláták pedig érdemes előre bekészített adagokban felszolgálni. A további ötletekért olvasd el az említett kézikönyvet, az első tapasztalataidat pedig oszd meg velünk kommentben!

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!