Kiszállítani, de miben? – A jövő csomagolóanyagai

Az elmúlt hónapok bebizonyították, hogy az ételkiszállítás ma már megkerülhetetlen szolgáltatás a vendéglátóiparban, amely akár egyik napról a másikra létszükségletté is válhat. A koronavírus-járvány hatására sokan hirtelen voltak kénytelenek bevezetni a házhoz szállítást, de nem csak számukra lehet érdekes ez a cikk, hanem azoknak is, akik akár már hosszú évek óta kínálnák ételt elvitelre vagy kiszállításra: a változóban lévő trendeknek és fogyasztói szokásoknak ugyanis a piac minden szereplőjének meg kell felelnie.

Első lépésként érdemes kikísérletezni, hogy általánosságban melyik fogások bírják leginkább a kiszállítást, ám fontos tudni, hogy az eredményt jelentősen befolyásolja a megválasztott csomagolási mód és a csomagolóanyag is. A sült krumpli szállítása például trükkös, ám nem megoldhatatlan feladat. A szállításra legalkalmasabb változatok a bevonatos hasábburgonyák, például a Super Crunch, ahol a speciális rizslisztes-keményítős, gluténmentes bevonat az elkészítés után hosszan garantálja a ropogósságot. A termékcsaládon belül már ízlés dolga, hogy melyik variánst választjuk: a vastagabbra szelt Super Crunch erőssége az intenzív íz és a magas hőtartóképesség, míg a vékonyabbra szelt változatok legfőbb erénye a ropogósság.  

A jól megválasztott élelmiszeren és csomagolóanyagon túl néhány tipp betartása is segíthet, hogy elkerüljük a minőségvesztést a kiszállítás során. A krumpli példájánál maradva érdemes úgy alakítani a munkafolyamatokat, hogy a sült krumpli legyen az utolsó tétel, ami a rendelésből elkészül, ezzel is minimalizálhatjuk a becsomagolva töltött időt. Fontos, hogy ne sózzuk meg a krumplit: helyette inkább külön biztosítsuk mellé a sót, így elkerülhető, hogy a hasábok elveszítsék a ropogósságukat. Hasonló okokból szerencsésebb, ha a mártogatósokat, önteteket és a szalvétákat is a krumplitól elkülönítve csomagoljuk – apró változtatás, de a vendégek hálásak lesznek érte! És hogy milyen az ideális csomagolás a hasábburgonya számára? Lyukacsos! A kis lyukakkal ellátott papírdobozok, papírtasakok vagy papírzacskók ugyanis lehetővé teszik a sült krumpli számára, hogy lélegezzen, ami szintén segít elkerülni, hogy szállítás közben befülledjen. 

A minőségbiztosítás mellett érdemes a környezettudatosság szempontjait is figyelembe venni a csomagolás megválasztása során, a kettő pedig korántsem zárja ki egymást. Egyrészt az Európai Unió január 1-től be fogja tiltani az egyszerhasználatos műanyagokat, amelyek közé például a szívószálak és egyes zacskók is tartoznak – bár az még kérdéses, hogy a magyar kormány mikortól veszi át ezt a szabályozást, sok nagy cég már önként bevezette a változtatásokat, hiszen ezek előbb-utóbb elkerülhetetlenek lesznek. Érdemes tehát időben felkészülni, alternatívák után nézni és megtalálni azt a megoldást, amelyik számunkra a legkedvezőbb!

Másrészt a vásárlók közül is sokan keresik a környezetbarát megoldásokat: a nowaste szemléletmód terjedésével egyre fontosabb szempont lesz a cégek számára, hogy biztosítsák a lehető legkevesebb hulladékkal járó megoldásokat, hiszen enélkül adott esetben jelentős vásárlóerőtől eshetnek el. A szakértők számos lehetséges jövőképpel számolnak a következő évtizedekre: épp úgy előfordulhat, hogy a maximálisan személyre szabható megoldások lesznek a piacvezetők, mint az, hogy az on-the-go ételek fognak hódítani, vagy az, hogy a zöld szemléletmód elterjedésével az ezt valló vállalkozások jutnak előnyhöz a vásárlókért vívott harcban.

A jelennél maradva azonban az mondható el, hogy az ételkiszállítás és a hulladékmentes gondolkodás nehezen egyeztethető össze, ami sok klímatudatos vásárló számára okozhat lelkiismeret-furdalást minden ételrendelésnél. Szerencsére ma már számtalan lehetőség van a lebomló csomagolások bevezetésére, kedvező áron, akár logózva is beszerezhetjük a valódi alternatívát nyújtó, többször felhasználható vagy 100%-ban komposztálható, 3 hónap alatt lebomló dobozokat, zacskókat, tégelyeket, tasakokat, amelyek után mikroműanyagok se maradnak vissza. Sőt, az egyik ételkiszállító kifejezetten erre specializálódott: listázza azokat az éttermeket a vásárlók számára, ahonnan környezetbarát csomagolással is rendelhetnek. A jövő tehát már a küszöbünkön van: érdemes beengedni, hiszen közös érdekünk, hogy a helyben fogyasztással egyenértékű, kényelmes, finom és fenntartható megoldás legyen a házhoz szállítás.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!