Egy várva várt szezon kezdete – Így nyitottak ki a vidéki éttermek

Május 4-től a 168/2020. (IV. 30.) kormányrendelet értelmében vidéken enyhítették a koronavírus-járvány okozta korlátozásokat, így többek közt az éttermek, kávézók is újra fogadhatnak vendégeket a teraszaikon – május 18-tól pedig már a beltéri helyiségek is megnyithatnak a közönség előtt. Az első tapasztalatokról az egri Falánk Fanny, a debreceni Manna, a siófoki János Vendéglő, valamint a balatonszemesi Kistücsök Étterem képviselőit kérdeztük.

Az elmúlt hetek a legtöbb étteremben várakozással teltek: sokan átszervezték a folyamataikat, hogy az üzlet stabilizálása érdekében átálljanak az elviteles vagy házhoz szállítási lehetőségre, miközben bíztak abban, hogy a vendégeik így is rájuk találnak és a munkatársakat is sikerül megtartaniuk. Mások az újranyitásra készülve olyan felújításokba fogtak, amelyekre korábban nem volt idő. Most, hogy újra van lehetőség vendégeket fogadni, a biztonság megteremtése élvez prioritást: hogyan biztosítsanak védett és vonzó környezetet mind a munkatársak, mind az oda látogatók számára. Mivel az első hullámban még csak kültéren ülhettek le a vendégek, elengedhetetlen lett a teraszok kiépítése – akinek eddig nem volt ilyenje, most akár bérelhet is hozzá berendezést.

vidéki

A Falánk Fannyban fokozott higiéniai intézkedéseket vezettek be, a pincérek pedig maszkban szolgálnak fel – miközben a vendégek többsége is maszkban érkezik, bár van kivétel. A Kistücsökben pedig nemcsak a vendégtér beosztását és a maszkban, kesztyűben dolgozó pincérek útvonalát tervezték újra, hanem a teraszt is esőállóvá tették, hogy bármilyen időjárás esetén fogadhassanak vendégeket. Zsilipelési rendszerrel dolgoznak, azaz a vendégtérben és a konyhai részlegen dolgozók fizikálisan is elkülönülnek egymástól, a vendégeknek kézfertőtlenítőt biztosítanak, az étlapot laminálták és rendszeresen fertőtlenítik – a borsőrlőt, sószórót és az abroszokat pedig ideiglenesen kivonták a forgalomból. A János Vendéglőben a kollégák a fokozott higiéniai standard-ek betartása miatt orvosi bemosakodószert használnak, illetve minden vendégcsere után fertőtlenítik a székeket és asztalokat, amiket az MTÜ útmutatója alapján helyeztek el.

A megváltozott körülmények miatt többen az étlap megváltoztatását is fontolóra vették – így biztosíthatják a gyors kiszolgálást, illetve felkészülhetnek a kisebb forgalom eshetőségére is. Míg a Manna egyébként is egy pörgős fast casual étterem, amely a gyorsan elkészíthető, rántott termékekre és a pizzákra specializálódott, a Kistücsök egy-két időigényes ételt, például a töltött tésztákat és a borjút levette az étlapról – utóbbit azért, mert ezt eddig Ausztriából szerezték be, ami most nehezebbé és költségesebbé vált. Így tovább erősítették azt az irányelvüket, hogy az árukészlet 80 százaléka a balatoni régióból, helyi termelőktől származzon.  

Természetesen a nyári idényre tett előkészületeket az is meghatározza, hogy milyen elképzelésekkel, elvárásokkal vágnak neki ennek a példátlan szezonnak. A Falánk Fanny jelenleg a megszokott forgalom 50-60 százalékát bonyolítja, ami visszafogott optimizmusra ad okot. A debreceni Manna is arról számolt be, hogy a vendégek egyelőre óvatosak – ráadásul ők csak tavaly szeptember óta működnek, így még kevésbé vannak benne a köztudatban. Ők arra számítanak, hogy az első hónapokban a helyiek teszik majd ki a vendégek többségét, miközben reménykednek benne, hogy a belföldi turizmus is felfuthat. A Kistücsökben is az átlagosnál enyhébb szezonra számítanak, aminek az is az egyik oka, hogy kevesebb vendéget tudnak fogadni a szűkített vendégtérben. A 25 éves múlttal rendelkező János Vendéglőben bizakodóbbak, az első hétvége után felszabadult és együttműködőbb vendégekről számoltak be és kisebb rendezvényekre is számítanak, ugyanakkor azt valószínűsítik, hogy a belföldi turizmus is elsősorban a hétvégékre koncentrálódik majd. Így a következő hónapokat bizonyára az határozza meg majd, hogy a járvány enyhülése mikor teszi lehetővé a további nyitást és a szabadabb mozgást – így pedig a vendégek is szívesebben és könnyebben indulhatnak útnak, hiszen már mindenki ki van éhezve a nyaralásra és a finom falatokra a kimerítő tavasz után.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!