Önfejlesztés a karantén alatt és azon túl

Mint a legtöbb szakma, a szakácskodás, tehát a főzés tudománya is egy határok nélküli, végtelen terület. A legnagyobbak szokták mondani, hogy a kulinária világa valójában megtanulhatatlan, így igazán sosem érezheti a szakember úgy, hogy most már tudja az egészet, révbe ért.

Az éttermi szakmát padlóra vágó járvány, a kijárási korlátozások sosem látott szabadidőt zúdítottak a szakma jelentős részére. Sokan hetekre, hónapokra otthon ragadnak, ami bár anyagi tehertétel, rengeteg lehetőséget is rejt magában, ha valaki nyitott a tanulásra, önmaga fejlesztésére vagy új részterületeken ismeretek szerzésére. A gyakorlásnak, fejlődésnek rengeteg útja, iránya lehet – íme, egy kis kedvcsináló, amely biztosan hasznos tapasztalatot rejt magában!

Érdemes a szakács szakma határterületeivel kacérkodni – az egyik ilyen lehetőség a hentesmesterség. Rengeteg kisfilm érhető el egész, fél vagy negyed állatok bontásáról. Nagyon hasznos tudás, ha tudjuk, hogyan lehet részeire bontani mondjuk egy egész bárányt vagy egy sertés első felét – később pedig otthon nem jönnek rosszul a tőkehúsok, amelyekkel érdemes azt is kikísérletezni, hogy mely résznek mi a legjobb felhasználási módja. Így ráadásul gazdaságosabban jutunk hozzá a húsrészekhez, a csontokból pedig elkészíthetünk egy olyan alaplevet, húslevest, amilyennel korábban még nem próbálkoztunk – például: bárány ramen. 

Ha nem lépünk túl a szakma szigorúan vett berkein, nagyon sokat tanulhatunk egy recept vagy részfeladat mániába hajló pontosításával. Tűzzük ki például célul, hogy egy hónapon keresztül minden egyes nap elkészítünk egy adag rizottót vagy tojásos galuskát, mindig egy picit javítva, csiszolva a receptúrán, technológián. Hidegen adjuk hozzá a vajat a rizottóhoz? Egy csepp tejszínnel lazítsuk a tojást a nokedlihez? Milyen borral indítsuk el a rizst? Mi van, ha nem kacsazsíron, hanem barna vajon forgatom át a galuskát? Rá fogunk jönni, hogy az ilyen egyszerű receptekben is akár a végtelenségig el lehet veszni, hogy egy adott ételnek számos remek megoldása létezik, de a technológia tudatos átgondolása, az alapanyagok ismerete minden esetben elengedhetetlen. 

A vírus bár nem dönti romba a világgazdaságot, arra a trendre rá fog erősíteni, hogy óriási érték rejlik a lokális termelői hálózat kiépítésében, egyre menőbbek lesznek a szezonális étlapok. Szakácsoknak, üzletvezetőknek egyaránt érdemes megismerkedni saját tájegységük elfeledett ízeivel, receptjeivel, otthon megfőzni, kiválogatni ezek közül azokat, amelyek értékei lehetnek a jövő gasztronómiájának. Ebben üzleti potenciál is rejlik, illetve gondolkodással, tudatossággal, fejlődéssel járó feladat egy régi receptet átültetni a mai technológiai háttérre, kialakítani annak részletes, szakmailag kifogástalan receptúráját. Séfeknek, konyhafőnököknek ideális feladat, de bárki kísérletezhet vele.

A karantén a tavasz legjobb időszakát tölti ki, a piacok pultjai roskadoznak a gyönyörű árutól. Szezonja van a spárgának, az újkrumplinak, az újfokhagymának, a karfiolnak, az epernek, az új káposztáknak, a rebarbarának és a bodzának. Kiváló vegetáriánus és vegán fogások kerekedhetnek ki ezekből az alapanyagokból. A jövő gasztronómiája eleve a húsban némiképpen szegényebb étrendek felé mutat, a késő tavasz, kora nyár pedig a legjobb kísérletezési időszak. Készítsünk egy héten keresztül minden nap spárgát, de más és más módokon, a következő héten pedig váltsunk mondjuk az újburgonyára!

Töltsük a karantént és a tavaszt szakmailag és kulinárisan is hasznosan, hiszen ez egy sosem látott lehetőség fejlődni, finomat főzni a családunknak és friss ismeretekkel visszatérni a profi konyhába.

 

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!