„A nyár második fele megmenthető” – A vidéki vendéglátás kilátásai

Miközben Ausztriában és Olaszországban lassanként helyreáll a megszokott élet, és már az is látszik, a turizmus-vendéglátás milyen lépésekben indulhat újra, itthon még homályos, mindez mikor történhet meg teljesen. A jelenlegi helyzetet és a jövő ígéretét ezúttal a vidéki éttermek, vendéglátóhelyek szemszögéből vizsgáltuk meg.

Május elején enyhültek a kijárási korlátozás feltételei itthon, ami a szállodákat és az éttermeket is érinti: a 168/2020. (IV. 30.) kormányrendelet értelmében Budapesten és Pest megyében hatályban marad a kijárási korlátozás, azonban vidéken újra használhatóak a kerthelyiségek és teraszok (beltéren továbbra sem fogadhatnak vendégeket az éttermek, kávézók), valamint az üzletek és a szabadtéri strandok is kinyithatnak, a megfelelő óvintézkedések betartása mellett. Mivel azonban a fővárosiak továbbra sem utazhatnak vidékre, ezeket a szolgáltatásokat túlnyomó többségben egyelőre csak a helyiek élvezhetik.

vidéki

A legtöbb érintett abban bízik, hogy nyár végére már Magyarországon is elindulhatnak a turisztikai folyamatok, még ha nem is olyan léptékben, mint az megszokott. A Balatonból például a balatonszemesi Kistücsök étterem vezetője, Csapody Balázs szerint strandhelyszín helyett inkább kirándulós, borozós, sportolós helyszín lesz. A szintén balatoni Laposa Bence borász szerint azonban az újranyitásnak is van kockázata: mivel kiszámíthatatlan, hány vendég kel útra, amikor már ezt megteheti, elképzelhető, hogy kinyitni veszteségesebb lesz, mint zárva maradni.

A szakértők szerint mindenesetre vidéken hamarabb újraindulhat a turizmus, mint a fővárosban, hiszen ott a vendégek túlnyomó többségét a külföldi turisták teszik ki, akik akár a fennmaradó szabályozások miatt, akár óvatosságból várhatóan később indulnak meg Budapest felé, mint a magyar nyaralni vágyók a belföldi úti célok felé.

Ezzel egyetértenek a domonyvölgyi Malackert Vendéglőben is. Mint a megkeresésünkre Juhász Mária elmondta, az ő vendégeik 80 százalékban magyarok, és bíznak benne, hogy idén nyáron a magyarok inkább belföldön pihennek majd így elő tudják segíteni a hazai vendéglátóhelyek fellendülését, életben tartását is. Ők egyébként a közösség erejének köszönhetik, hogy talpon maradtak: a házhoz szállítást nem vezették be, viszont elvitelre kínálnak egy változatos menürendszert, amit az otthon dolgozó családok mindennapi igényeihez igazítottak. A kezdeti 90 százalékos forgalomcsökkenés után április végén 70 százalékos bevételkieséssel számolnak, ami a tartalékaik mozgósításával és a munka átszervezésével együtt elegendő lehet a túléléshez. A járulékkedvezmények igénybevételével sikerült minden munkatársukat megtartani, miközben naponta újratervezik az életüket a lehető legjobb működésmód érdekében.

Hasonló a kép az egri Falánk Fanny Étteremben is. Balázs Tibor és csapata is arra számít, hogy ha feloldják a kijárási korlátozásokat és beköszönt a jó idő, beindulhat a turizmus. A közeli Bogácson már elindultak a panziós foglalások, így a nyár második fele megmenthetőnek tűnik. Ők is a lojális, stabil vendégkörükre építenek, akik nélkül nem tudnák átvészelni ezt az időszakot. A cukrászdaként is ismert Falánk Fanny főleg a hírnevének köszönheti a talpon maradást, így az összes munkatársuk megtartását is. Szintén 70 százalékos kieséssel küzdenek, csak húsvétkor volt egy nagyobb felfutás a hidegtálak miatt – most úgy látják, a tartalékoknak köszönhetően átvészelik ezt az időszakot, viszont a felújítási munkálatokat mindenképpen halasztaniuk kell későbbre.

Átmeneti segítségként a Malackert és a Falánk Fanny a SZÉP Kártya kibővítését és állami támogatását, az elviteles ételek áfacsökkentését, illetve határozottabb kormányzati beavatkozást remélnek. A májusi enyhítések tükrében mindenesetre már nem tűnik olyan távoli álomnak a teljes újranyitás sem: lépésről lépésre tartunk afelé, hogy helyreálljon a megszokott nyári menetrend a vidéki vendéglátásban.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!