Tavaszi update stresszmentesen

A tavasz beköszöntésével nemcsak a természet újul meg, hanem a fogyasztók is vágynak a tavaszi feltöltődésre és mindenki szeretné magát egy kicsi „töltőre tenni”. Egy hosszú, borongós téli időszak után igényeljük a napsütést, a vitamindús ételeket, amelyek feltöltik energiakészleteinket és egyben ínyenc, tavaszi ízeket csempésznek a mindennapok étkezéseibe. Pap Márkot, állandó hotel szakértőnket kérdeztük, hogy ők miképpen készülnek a nagy tavaszi feltöltődésre.

tavasz

Terítéken a tavasz

Beszélgetésünk során Márk elárulta, hogy a tavasz beköszöntésével igyekeznek a feltöltő ételeket előtérbe helyezni, és a menülapot is ennek jegyében kialakítani. „Ez ilyenkor azért is fontos, hiszen a téli időszakból kilépve a vitamin háztartásunk és ásványi anyag készletünk jelentősen kiürül. Szerencsére a vendégek is egyre tudatosabban étkeznek és keresik ezeket az ételeket, alapanyagokat. Így előtérbe kerülnek a primőr zöldségek, a saláták, csírák, retek-félék.” Ez a tavaszi feltöltődés azért sem mellékes, mert sokan ilyenkor kezdik meg a tavaszi méregtelenítést, fogyókúrát, amely elképzelhetetlen megfelelően összeállított étrend, így energiával teli alapanyagok és vitaminok nélkül.

Kiemelt szerep jut ebben az időszakban a friss primőr zöldségeknek, hiszen fontos vitaminforrások és antioxidánsokban gazdagok, és nem utolsó sorban a friss zöldségekből készült ételek javítják a közérzetet, segítenek kilendülni az esetleges téli depresszív hangulatból, főleg ha ezek fogyasztása kis napsütéssel is társul.

Mennyiség kontra minőség

A fogyasztói szokások is formálódóban vannak: a piaci trendek, illetve a média hatására az egészségtudatos életmód, a „slow life” egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a mindennapokban. Általánosságban elmondható, hogy a mennyiségi fogyasztás kezd átalakulni minőségivé, és egyre több az olyan tudatos fogyasztó, akik számára fontos a termékek eredete, pontos összetétele, illetve amennyiben egy késztermék kerül az asztalára, érdeklődnek az alapanyagok minősége iránt. Kiváló alternatívát jelenthet a vegetáriánus illetve a „clean eating” étkezési trendet követő vendégek számára a spenótos-ementáli sajtos burgonyagratin, hiszen magas minőségű összetevői, továbbá 30%-os spenóttartalma miatt tökéletes választás mindkét étkezési mód követői számára.

 Amikor Márkot a legújabb trendekről kérdeztük elárulta, hogy az egészségtudatos étkezésen felül mostanság egy kenyérforradalom is készülőben van: (sőt sok helyen már javában zajlik) a vendégek újra minőségi kenyeret akarnak enni, a kovászos kenyér reneszánszát éli és sokan igénylik a „régi igazit”.

Természetesen számos egyéb, vendégcsalogató programmal is készülnek a szállodák a tavaszi forgatagban: sok helyen találhatunk wellness csomagokat, borkóstolókat, de legalább ugyanekkora hangsúlyt kap a fővárosi szállodákban a Budapesti Tavaszi Fesztivál, amely jelentős vendégszám növekedést indukál április elején, érdemes tehát külön programokkal készülni a feltöltődni vágyó vendégek részére.

pap_mark_alairas

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!