Napjainkban egyre többen szenvednek különböző ételallergiától, vagy napi szinten kénytelenek megküzdeni valamely táplálék intoleranciával. Biztosan többen olvastátok tavaly nyáron, Pap Márk séffel készített interjúnkat, ahol a cukorbetegségéről kérdeztük, hogy ő séfként miképpen birkózik meg ezzel a betegséggel a mindennapokban és szakmai élete során.
A különböző ételallergiák és érzékenységek spektruma igen széles, hazánkban a gluténérzékenység az egyik leggyakrabban előforduló ételintoleranciák közé sorolható. Dietetikai szempontból a gluténérzékenység egy, a vékonybélben felszívódási zavarokkal együtt járó megbetegedés, amelyet a gabonafélékben található növényi fehérje, a glutén vált ki az erre érzékeny embereknél. Rendkívül sokféle típusa és formája létezik, ami bizonyos: a kezelése kizárólag egy élethosszon át tartott gluténmentes diétával biztosítható.
Hazánkban a gluténmentes táplálkozás élvez abszolút prioritást a „mentes” étkezési trendeket követők között: egy felmérés szerint a megkérdezettek 25%-a fogyaszt és vásárol rendszeresen egészségügyi megfontolásból gluténmentes termékeket. Különösen fogós kérdés a gluténmentesen étkezők életében a tápláló, kiadós reggeli kérdése, hiszen a táplálékpiramisunk a szénhidrátokon (kenyér, tészta, gabonakészítmények) nyugszik, így komoly dilemmát jelenthet a délig tartó lendületet biztosító alapanyagok megválasztása.
Természetesen senkinek sem kell lemondania a tápláló reggeliről gluténérzékenység esetében sem, hiszen az Avikonak számos terméke gluténmentes, így azt az arra érzékenyek is bátran fogyaszthatják.
Következzen néhány gyorsan elkészíthető, de tápláló reggeli ötlet – mindenki számára!
Angolos reggeli – egy klasszikus napindító fogás
Készítsd el az Aviko röszti falatkákat a csomagoláson lévő utasítások szerint! Vágj vékony szeletekre 12-15 darab csiperkegombát, majd grillezz meg 8-12 szelet füstölt angolszalonnát, és 12 darab kis kolbászt!
A tálalás előtt készíts 6-8 tükörtojást (egy főre jusson legalább egy darab), majd helyezd el a frissen kisült alapanyagokat a tányéron! Díszítésként és friss köretként használj félbevágott koktélparadicsomot!
Club Sandwich – a legendás húsos szendvics
A Burgonyalepényeket süssük előmelegített sütőben 20 percig 220°C hőmérsékleten, légkeveréses sütéssel.
A fűszerezett csirkemellet a repceolajjal kikent serpenyőben megsütjük. Ezután hagyjuk kihűlni, majd vágjuk vékony szeletekre. A salátaleveleket vágjuk széles csíkokra. A paradicsomot vágjuk vékony szeletekre. A bacon szalonnát süssük meg ropogósra egy serpenyőben, közepes lángon. A Burgonyalepényeket vékonyan terítsük be túróval, majd vágjuk félbe. 5 burgonyalepény fél korongot fedjünk be csirkemell szeletekkel és a paradicsommal. Ezután helyezzünk rá egy réteg salátalevelet, majd rakjunk hozzá egy darab ropogós bacon szalonnát. A megmaradt félbe vágott lepényeket túróval bevont felülettel rakjuk lefelé. Gyengén nyomjuk össze.
Még több inspirációra vágysz? Látogass el az Aviko Food Service weboldalára, és inspirálódj több, mint száz recept ötleteinkből.
Szólj hozzá!