Beszámoló a Sirha Budapest második napjáról és a Bocuse d’Or magyarországi döntőjéről

Február 4-5-6.-án kerül megrendezésre a budapesti Hungexpo területén a Sirha Budapest nemzetközi élelmiszeripari & HORECA szakkiállítással, és ezzel egyidőben a gasztro világ egyik talán legjobban várt eseménye, a Bocuse d’Or magyarországi döntője. A Bocuse d’Or, amelyet a szakácsok olimpiájának is neveznek, 2014 óta elválaszthatatlan része a Sirha Budapestnek.

A verseny, akár egy sportesemény vagy koncert: a lelátón már az első percektől gyűlik a tömeg, akik a verseny végéig már-már felállni sem mernek, hiszen az idő előre haladtával egyre csak érkeznek az érdeklődők és szurkolók. A két műsorvezető – Világevő Jókuti András & Gianni Annoni – tökéletesen ráéreztek a közönség feszült izgalmára és húzták magukkal a hangulatot. (Ugyancsak tovább  fokozta a verseny izgalmas hangulatát a kiválóan megválasztott zenei háttér,  pl.: Punnany Massif: Vendéglátós.)
A zsűri bevonulására egészen délután háromnegyed 2-ig kellett várni (a verseny 9-kor kezdődött, a rendezvény 10-kor nyitott), de kétségkívül megérte a várakozást: a séfek, akár a szupersztárok vonultak be a zenére és a közönség ovációjára. Hasonló tapsvihar köszöntötte a csapatok bemutatását is.

20200205_120802_2
Az első zsűrizett tányérok – haltéma, meleg előétel – délután 2-kor kerültek tálalásra.
A tányér kötelező alapanyagai: Törley Chardonnay Brut, 6 db egész pisztráng és egy meglepetés zöldség, amely csak az utolsó pillanatban – kedden – derült ki, hogy a káposzta lesz.
A csapatok 10 perces csúsztatásokkal tálaltak a zsűrinek.
A szervezőknek külön extra jó pont jár, amiért minden tányért türelemmel bemutattak a közönségnek is, időt hagyva így azok fotózására.
A sorsolásban hátrébb került csapatok még a halas tányérokon dolgoztak a boxokban, miközben az elsők már a húsételek tálalták.

20200205_143313_2

A hústéma – meleg főfogás – kötelező alapanyagai: 7 db fürj, májjal és szívvel együtt és 2 db kacsamáj. A témához három köretet kellett készíteni, ebből az egyik köret fürjtojást, a másik kettő pedig csak zöldségeket, magokat, gabonákat tartalmazhatott. Mindehhez két szósz vagy mártást kellett kötelezően készíteni, egy üveg vörösbor felhasználásával.

A tálalás körülbelül 4-ig tartott, amit a takarítás követett – amely szintén a verseny és a pontozás szerves részét képezi.
Az eredményhirdetésre 18 órakor került sor – fantasztikus hangulatban: az első helyezett Veres István (Babel Budapest) lett, a második Kelemen Roland (Hunguest Hotel Aqua-Sol), a harmadik pedig Haraszti Zsolt (Société)!
Így az európai döntőn, Tallinnban Veres István képviselheti hazánkat!

A versenyen kívül a szakkiállítás is rengeteg érdekességet tartogatott a látogatóknak. A nap folyamán folyamatosan bekapcsolódhattunk különböző témájú előadásokba – Gasztronómia és marketing kapcsolata, Felelős Gasztrohős konferencia – illetve bemutatókból, kóstolókból sem volt hiány. Jól megfigyelhető, hogy a fenntarthatóság mint trend a vendéglátásban is egyre nagyobb hangsúlyt kap, illetve több kiállítónál is visszaköszöntek a klasszikus street food ételek, akár kicsit újra gondolt változatban.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!