Snackek a világ körül

Eljött a február, és nincs is jobb, mint a hideg időben behúzódni valahová, és némi ropogtatnivalóval felvértezve átvészelni a tél hátralévő részét. Ehhez adunk most némi segítséget, és mutatjuk be a világ falatoznivalóit – némely talán ismerősebb lesz, mint a többi, de annyi bizonyos, hogy magas szintű ínycsiklandozás várható!

Jalapeno Poppers: Biztos vagyok benne, hogy ezt mindenki ismeri, de aki nem, annak szeretném gyorsan bemutatni: fogunk egy jalapeno paprikát, kiszedjük a belsejét, azaz a magjait és az ereit. Megtöltjük valamilyen sajttal, ez lehet cheddar, krémsajt, vagy bármi másnak a keveréke, majd bepanírozzuk, és forró olajban kisütjük. Ropogós-olvadós-nyúlós falatok – mi kell még a boldogsághoz?

Biltong / Beef Jerky – Mindkét snacknek hús az alapja, de míg utóbbinak értelemszerűen a marha szolgáltatja, előbbi Afrikából származik, és lehet bármi, egészen strucctól a gnúig, ráadásul az sem árt, ha kicsit magasabb a zsírtartalma. Miután ez megvan, bedörzsölik a húst ecettel, valamint fűszerekkel, és természetes módon kiszárítják. Itthonra is próbál(t) betörni, és van egy minimális piaci részesedése, de úgy tűnik, a gyúrós snack megnevezésen kívül annyira sok figyelmet nem kap.

Stroopwafels – ilyen, amikor a gofri a mennybe megy. Elkészítéséhez fognak két vékony tésztalapot, majd egy gofrisütőben összesütik, de úgy, hogy közé még biztos, ami biztos, egy kevés karamellréteget is tesznek. A végeredmény magáért beszél: a külseje ropogós, a belseje pedig ragacsos.

Chips – hogyha valamiből, akkor ebből egymillió variáció létezik, mégis a legnagyobb figyelmet néhány íznek sikerült besöpörnie. Ilyen a tejfölös / újhagymás, a sajtos, a paprikás, és természetesen a legnagyobb klasszikus, a sima sós verzió. Ez utóbbit szokták még angolszász területen egy kis ecettel is bolondítani, de annyi biztos, hogy ha burgonyáról van szó, ez jut elsőre mindenkinek az eszébe.

Ropogós magvak – Az régóta köztudott tény, hogy az olajos magvak tökéletes sörkorcsolyaként szolgálnak, de hovatovább, sör nélkül is lehet őket fogyasztani – pisztácia, mogyoró, kesudió, vagy éppen a diákcsemege juthat elsőre eszünkbe róla. Szó se róla, ezek magukban is remek falatok (és brutális kalóriaforrások), de ha mondjuk egy kevés fűszerrel, vagy ropogós bundával tuningoljuk meg őket, akkor végképp elég magasra tudnak jutni a Snackek Képzeletbeli Toplistáján.

Hasábburgonya – Mondhatjuk, hogy a chips testvére, de azzal szemben ezt egy fokkal egyszerűbb otthon elkészíteni. Lehet vékonyabb, héjas vágás, steakburgonya-szerű, annyi bizonyos, hogy nem túl bonyolult kaja, viszont annál finomabb; ráadásul, ha szószok kíséretében tálaljuk, akkor senkinek sem lehet oka a panaszra.

Tortilla & dip – A tortilla a chips távoli rokona, azt leszámítva, hogy nem burgonyából, hanem lisztből készül, aminek jó esetben legalább egy része kukoricaliszt. Ezek vannak megformázva, kisütve, és nem elhanyagolható az a szósz, amibe mártogatjuk: ez lehet sajtszósz, lehet salsa, vagy akár guacamole, azaz avokádókrém is.

Pattogatott kukorica – Még jó pár évvel ezelőtt láttam azt a trendet épülni az USA-ban, hogy mindenféle bevonattal ízesítik a jófajta popcornt, ami itthon javarészt a mozik kínálatában volt elérhető relatíve fogyasztható (rengeteg sóval agyonöntött) kivitelben. Mostanra nálunk is elérhető néhány egészen jó ízesítésű kukorica, de még mindig nem tartunk ott, mint a tengerentúlon, ahol akár baconös vagy pizzás popcornt is ropogtathatunk.

Samosa – ez a világ keletebbi feléről érkezik, és nem más, mint egy tészta batyucska, megtöltve zöldségekkel, vagy hússal, majd pedig forró olajban kisütve, így itt is megvan mind a roppanósság, mind a lágyság. Ha pedig még joghurtos szósszal vagy csatnival tálalják elénk, úgy végképp nem fog hiányérzet maradni bennünk.

Arancini – Talán már itthon sem ismeretlen ez az étel, melynek szülőhelye Olaszország, és egy rizsgolyót takar, melynek belsejében érkezik a meglepetés, általában valamilyen töltelék (pl. sajt) formájában. Természetesen a rend kedvéért ezt is panírozzák, majd kisütik olajban, hű társa pedig a paradicsomos alapú Marinara szósz szokott lenni.

Mindezeken felül még rengeteg snack létezik a világban, szóval ropogtassatok és falatozzatok mértékkel, találkozunk a következő hónapban!

Mexikói kajakörkép

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!