Minden, amit a gőzgombócról tudni szeretnél

A síszezon kellős közepén nem is lehetne aktuálisabb témánk, mint a hüttékből már jól ismert közönség kedvenc: a gőzgombóc. Nagyon praktikus és hangulatidéző téli desszertről van szó, ami egy menüsor méltó megkoronázása lehet megfelelően elkészítve.

gozgomboc-548x600_magyarkonyhaonline

A gőzgombóc mind elnevezésében, mind elkészítésében tájanként eltérő lehet. A közép- és délnémet nyelvterületek egyik jellegzetes tésztaétele a Hefeknödel vagy Hefeklöße néven ismert étel, amelynek tükörfordítása az ’élesztőgombóc’ megnevezés. Ezeken a területeken cukor nélkül készítik a hagyományos gombócokat, amelyeket gyümölccsel, kompóttal vagy szilvalekvárral tálalnak. Heidelbergben és annak környékén Dampfnudelként ismerik ugyanezt a fogást, és édesen készítik kelt tésztából. Tálaláskor vanília vagy csokoládéöntet teszi teljessé a desszert költeményt. Ausztriában Germknödelként terjedt el az étel, amit szintén élesztős tésztából gyúrnak, majd azt gőzben vagy forrásban lévő vízben főzik ki. Az osztrák gőzgombóc belsejébe szilvalekvárt töltenek minden esetben és szervírozás előtt vanília öntettel vagy olvasztott vajjal locsolják le, amit végezetül mákkal hintenek be.  Meglehetősen laktató ételről van szó, ezért desszert mivoltán kívül számos helyen főételként is kínálják. Ugyancsak népszerű – leginkább a német nyelvterületeken – a gőzgombóc sós változata is, amit előszeretettel párosítanak húsokhoz és párolt káposztához.

A gőzgombóc bármely variációja mellett is tegyük le voksunk, az biztos, hogy ennek az ételnek a titka a gőzölésben rejlik. Ha nem rendelkezünk gőzölésre alkalmas eszközzel, akkor is elkészíthető minden bonyodalomtól mentesen konyhai alapkellékek segítségével: csupán egy lábasra és szitára van szükség. Forraljunk vizet a lábasban, majd a gombócokat a szitán elhelyezve emeljük a lábas fölé úgy, hogy csak a vízgőz érje őket. Egy gombóc elkészültéhez mindösszesen 10 perc elegendő. A gőzgombócok praktikus oldala, hogy a begyúrt tésztáját bármikor le is lehet fagyasztani, így előre lehet dolgozni vele a konyhán és nem okoz problémát, ha nem kerül felhasználásra a teljes adag tészta, hiszen egy másik alkalommal újra használható.

Tálalásnál alkalmazhatjuk a német és osztrák önteteket mellé, hogy a jól megszokott és kedvelt ízekkel kedveskedjünk vendégeinknek. Ugyanakkor kísérletezésre is ösztökélhet bennünket a tradicionális gőzgombóc: kisebb gombócokat gyúrva több különböző ízű mártogatóst, öntetet és szórást használva igazán jó megjelenésű, kreatív desszertet alkothatunk. A legfontosabb minden esetben, hogy friss, még gőzölgő gombócot tegyünk a vendégek elé a teljes élmény elérése érdekében.

 

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!