Szerencsehozó ételek újév alkalmából

Mind betéve tudjuk, hogy mit szabad és mit tilos fogyasztani újév első napján: a halat és csirkét mellőzzük, viszont a lencsét és a malacot különösen preferáljuk ebben az időszakban. A hüvelyesek közül leginkább a babot és a zöldborsót favorizálják az éttermek, ezekkel több helyen is találkozunk az étlapokat olvasva, viszont sajnálatos módon háttérbe szorul a szerencsehozó lencse. A lencse mindamellett, hogy hosszú időn át tárolható, remek élettani hatásokkal is rendelkezik: magas az ásványi anyag, fehérje- valamint rosttartalma. Nézzük meg éttermi szemmel, miként építhetők be a szerencsehozó ételek kínálatunkba.
A lencse mellett szól, hogy rövidebb idő alatt elkészíthető: gyorsabban fő meg, mint hüvelyes társai, ezenkívül kezelhetősége is sokkal jobb, mert nem szükséges beáztatni előre. Ügyeljünk arra készítése során, hogy ne főjenek szét a szemek, mert a lencsének nagyon jól áll, ha al dente készítjük. A többi apró hüvelyeshez hasonlóan a lencséhez is kimondottan passzol a hagyományos magyar, francia és az egzotikus keleti, illetve az indiai vagy a thai fűszerprofil.

lenses-3817956_1920

Hazánkban legelterjedtebb újévi szokások közé tartozik a malac fogyasztása, amelynek füstös ízvilága tökéletesen harmonizál a lencse lágy, de némiképp földes jegyeivel. Hasznunkra lehet a harmonikus ízek elérésében, ha csülköt készítünk a főzelékhez, ugyanis a hús főzőleve felhasználható „habarás” gyanánt. A megszokott sűrítési technika elhagyható, ezáltal intenzívebb ízeket kelthetünk életre a tányérunkon. A megfőtt lencseszemekről öntsük le a vizet, majd egy keveset vegyünk külön tálba, ezt turmixoljunk össze, majd adjunk hozzá a hús levét (ha nem rendelkezünk húslével, akkor a lencséről leöntött vízből tartsunk meg elegendő mennyiséget). Pár szem főtt krumplit adjunk a masszához, ugyanis ennek keményítőtartalma segít a jobb állag elérésében. Végül a kapott krémes lencsepépet apránként adagolva keverjük hozzá az egészben hagyott szemekhez. Ezzel az eljárással kiváló minőségű, állagú és mélyebb ízeket hozó ételt alkothatunk.
A lencsének számos fajtája létezik: a vörös lencse igazi indiai kedvenc, amit nyugodtan tálalhatunk és kombinálhatunk gyümölcsökkel. Remekül passzol hozzá ízeiben az alma és a körte, fűszerezéskor pedig bátran használjuk a csillagánizst, fahéjat, chilit és gyömbért a maximális íz élményért. Ha szeretnétek az aktuális trendeket követni, akkor a lencse egy remek választás, mert kiválóan használható vegetáriánus vagy vegán fogások alapjául. A korábban említett magas fehérjeforrásának köszönhetően tökéletes alternatívája lehet a húsos ételeknek. Ismertebb lencsefajta a beluga, amit főzés után hidegen szokás tálalni: salátákhoz remek kiegészítés, amit apróra vágott zöldségekkel tehetünk még színesebbé.
A lencse kedvező tulajdonságai, sokszínű felhasználási módja és számtalan fajtája lehetőséget kínál különböző ételkreációk megalkotására, nem csak újév alkalmával. Roppanósága jól illik húsokhoz, valamint zöldségek körítéseként egyaránt megállja a helyét bármely vendéglátóegységben. Ha korábban nem ihletett volna meg benneteket ez a sokszínű hüvelyes, akkor bízunk benne, hogy most kellő löketet és inspirációt adtunk a lencse mindenkori felhasználásához!

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!