Melengető forró levesek a téli hideg ellen

Tagadhatatlanul a legtöbbször zord és begubózásra csalogató téli időszak igazi sztárjai a forró levesek. A hazai gasztronómia fellendülésének következtében több, leves profilú vendéglátóegység is helyet kapott a főváros számos pontján. Legfőbb előnyei közé tartozik, hogy könnyen hordozhatóak nagyobb eszközigény nélkül, nagy volumenben is elkészíthetőek és mind imádjuk. Talán nem is kell ennél több elöljáróban a levesekről. De vajon mire érdemes odafigyelnünk a levesek készítése során? Miként tudunk koncentrált ízeket elérni? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaptok választ mai blogbejegyzésünkből.

A gasztronómia egyik alapszabálya a levesekre is érvényes: minél frissebb és magasabb minőségű alapanyagot használunk fel az elkészítés során, annál magasabb íz élményt tudunk biztosítani a vendégeinknek. Tévhit tehát, hogy a hosszabb ideig főzött leves jobb ízeket eredményez. Néhány levesnél (húsleves, alaplevek esetében)ahhoz, hogy a legmélyebb ízeket kapjuk, a késznek vélt levest érdemes lehűteni, majd másodszor is gyöngyözésig főzni. Krémlevesek esetében az étel lelkét adó zöldséget javasolt előbb megfőzni, majd ezt követően folytatni az elkészítés további fázisaival. Többek ilyen és ehhez hasonló eljárásoknak és apró trükköknek köszönhetően érhetünk el  még harmonikusabb, selymesebb és koncentráltabb ízeket.

ting-tian-al9eh9QkdPA-unsplash

Egy jól készített leves rendkívül laktató és egészséges. Készíthetjük hússal vagy anélkül, levesbetéttel és annak felhasználása nélkül is. A levesbetétek választéka nagyon gazdag tud lenni, de egy étterem esetében olykor nem elegendő a megszokott összetevőkből dolgozni: a hétköznapitól eltérő, plusz élményt nyújtó tényező fontos egy egyszerű tányér megalkotásánál is. Széles termék kínálatunk számtalan lehetőséget biztosít arra, hogy könnyűszerrel csempéssz plusz ízeket leveseidbe. Az egyik legnépszerűbb Aviko termék, amit levesbetétként is használhattok az édesburgonyakockák. Gyorsan felhasználható, így megkönnyíti a szakácsok dolgát, és színes megjelenésével igazán feldobja a levesek küllemét. Édeskés jegyei remekül passzolnak különböző nemzetek konyháinak íz világához, így könnyedén beépíthető az aktuális kínálatba.
Egy faktor biztos és közös minden tál levesben: a zöldségek. Bármilyen féle és fajta zöldség alkalmas egy remek leves megalkotásához. Vannak zöldségek, amelyek önállóan is megállják a helyüket, ezért ezeket gyakran krémlevesek alapjául választjuk. Legnépszerűbb közülük is a paradicsom, a répa, a tök és a brokkoli. Gyakran szerepelnek hüvelyesek és magvak is mély tányérjainkon. Az év első hónapjában járva felhasználásra ösztönözzön bennünket a lencse, mint kiváló leves alap. Ha krémlevest készítenénk lencséből, akkor a fűszerezésnél használjunk fokhagymát, kurkumát és cayenne-borsot, mert ezek az ízek nagyon jól állnak ennek a hüvelyesnek.

A megfelelő forrásból származó alapanyag használaton és a leves főzési technikáján túl, a fűszerek segítségével különböző  világtájakra is elkalauzolhatjuk vendégeinket. Fűszerezésnél nincsenek kőbe vésett szabályok, elegendő bízni ösztöneinkben és érdemes kijátszani a jól ismert, bevált íz párosításokat. A lencse esetében érdemes indiai fűszereket használni főzéskor, mert együtt igazán harmonikus ízeket eredményeznek. A krémlevesek világán túl, ha a nagymama húslevesét vagy épp ragulevesét szeretnénk ízeiben elmélyíteni, akkor tálaláskor szórjunk rá friss zöldeket. Ezek lehetnek a sokat emlegetett, praktikus mikrozöldek vagy petrezselyem, illetve küllemében hasonló társa, a koriander.

Télen érdemes lehet leporolni a hagyományos leveses recepteket, és az ízek elmélyítésének szellemében újraalkotni őket. Közkedvelt melengető levesek –csak, hogy néhányat említsünk a sokaságból- a tradicionális tyúkhúsleves, májgombócleves, bableves, hagymaleves, borsóleves vagy épp a minestrone. Semmi esetre se feledkezzünk meg ezekről ebben a hideg évszakban, hiszen kiváló indítói lehetnek menüsorunknak. Ha valami merészebbet is kipróbálnátok, akkor alkossatok bátran új íz kombinációkat: brokkolihoz passzíts magvakat, kimondottan jól áll neki a dió, vagy január hónap szupersztárját, a lencsét tedd teljessé egy krémlevesben répa, valamint kókusztejszín felhasználásával. Ha magvakat használnátok levesetekhez, akkor először pirítsátok le serpenyőben, hiszen az is egy plusztad hozzá ételetekhez.

A levesek élettani hatásán és praktikus tulajdonságain túlmenően egy nagyon izgalmas, közkedvelt fogással állunk szemben, amit rendkívül egyszerűen egyedivé varázsolhatunk, ha belecsempésszük saját ízlésünket, kreativitásunkat vagy kísérletező kedvünket.
Aviko Foodservice YOUTUBE csatornánkon remek receptek állnak rendelkezésre, hogy inspirálódhassatok a mindennapokban. Krémes paradicsomos zöldségleves ötletünkért kattints a linkre! https://www.youtube.com/watch?v=vS9izzrNRI4

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!