A legizgalmasabb gasztronómiai trendek körképe, avagy mivel számolhatunk a közeljövőben

A vendéglátóegységek palettája rendkívül sokféle, hazánkban is találkozhatunk különböző megjelenésű és változatos kínálatú éttermekkel. Nem is csoda, hiszen az igények is egyértelműen ebbe az irányba mutatnak: folyamatos megújulásra és változatos felhozatalra sarkallnak. Erre a folyamatosan változó igényre próbálnak a vendéglátóegységek reagálni, újabb és újabb trendeket kialakítva. Nézzük, milyen divatos trendek vesznek bennünket körül, illetve milyen újabb törekvésekre számíthatunk a közeljövőben.

A klasszikus francia technikák ismét visszatérnek a konyhákba, mint a bouquet garni, ami a leveseknél használatos fűszernövény csokor, vagy éppen az en papillote eredeti formája, mikor zsírpapírba csomagolva párolunk húsokat és zöldségeket.
Egyre népszerűbbek külföldön a kisebb alapterületű éttermek, ahol inkább a bár hangulat uralkodik. Többféle kóstoló menüvel találkozhatunk, valamint a kisebb formátumú éttermekben a kísérletező séfek is jobban ki tudnak teljesedni. Hazánkban is több helyen – leginkább a fővárosban – találkozhatunk kisebb vendéglátóegységekkel, amelyek stúdió-, vagy lakásétteremként működnek. Az ilyen típusú egységekben gyakran látványkonyha tárul a vendégek elé, így testközelből figyelhetik a séf minden mozdulatát az ételek megalkotásakor. Sokkal közvetlenebb kapcsolat tud a kis létszámú személyzet és a vendégek közt kialakulni. A kis éttermek befogadó kapacitása olykor csak néhány asztalnyi a vendégek nagy örömére, hiszen a hangulat sokkal oldottabb, otthonosabb.

Már idehaza is nagy hangsúlyt fektetnek a vendéglátóegységek a magasabb színvonalú és minőségű alapanyagok használatára. Külföldön ezt a vonalat követve már olyan éttermek is üzemelnek, ahol luxus és kiváló minőségű alapanyagok sokaságából a vendég maga válogathatja össze, mit enne szívesen. Ezekre az ételekre a gyors kivitel és egyszerűség jellemző, amelyek nem utolsó soron nagyon látványosak. Ha jobban belegondolunk egy fantasztikus impulzus is társul ehhez a trendhez, hiszen a vendég maga határozza meg, mire vágyna, ezzel a döntéshozatallal pedig egy plusz élményt kapnak.

adam-jaime-oFljzK61O1s-unsplash

Egyre többet hallani a fenntarthatóságról és ez a hullám az éttermeket is elérte.  Központi szerepet kapnak a fenntartható forrásból származó alapanyagok, így talán nem is olyan meglepő, hogy több külföldi étteremben már elfogadott, ha tengeri moszat szerepel az étlapon. Ázsiából indult útjára ez a trend és ma már a világ több pontján használják a nem hétköznapi alapanyagot a fine dining éttermek. A tengeri moszat felhasználási módja szerteágazó: salátaként, köretként vagy díszítőelemként is megállja a helyét. A fenntarthatóság mellett egyre többen szeretnék tudni, honnan származik az étel, amit fogyasztanak, ezért a séfek még inkább odafigyelnek arra, hogy milyen forrásból szerzik be az alapanyagokat.

A soron következő trend a zöldség alapú főételeknek kedvez. A vegetáriánus ételek témaköre már tőlünk sem áll olyan távol, itthon is sorra nyílnak csak húsmentes alapanyaggal dolgozó éttermek, de itt most nem is konkrétan erről a végletről van szó, hanem azokról az éttermekről, akik a kínálatukba foglalnak egyenrangú zöldség alapú főételeket, azok számára, akik nem szeretnének húst fogyasztani. Így tehát annak lehetőségét próbálják egyre többen megadni, hogy a húsételek mellett más alternatívát is kapjanak a vendégek.
Nálunk még gyerekcipőben sem jár a következő divat, de még külföldön is csak szárnyait bontogatja. Az elektronika világában bizony hajlamosak arra a vendégek, hogy még étkezéskor sem teszik le telefonjaikat, ezért egyes éttermek kísérleteznek olyan menüajánlatok összeállításával, amivel kommunikációra bírják az étkezőket. Beszélni kell a fogásról, meg kell osztani egymással az ételt, ezáltal pedig a telefonnyomkodást háttérbe próbálják szorítani – legalább a vacsora idejére.

Ahogy a trendeket olvassuk, érezzük talán, hogy nincs egyszerű dolgunk, ha lépést akarunk tartani folyamatosan változó világunkkal és vendég igényekkel, de ez a küldetés koránt sem lehetetlen és pozitív változások elé nézünk: továbbra is szárnyalhat kreativitásunk, közvetlenebb hangulatot és kapcsolatot alakíthatunk ki vendégeinkkel, ezáltal is közelebb kerülve igényeikhez, ami továbbviszi éttermünket a folyamatos megújulás csodás útján.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!