Karácsonyi hagyományok és ünnepi trendek szállodai keretek között

Egyre elterjedtebb szokás szállodában tölteni a Karácsonyt. Napjainkban a Karácsony már egyre több embernek nem pusztán az otthon és meghitt nappali fogalmával társul, hanem szakítanak a sok éves szokással és inkább szállodában töltik az ünnepeket. A szállodában dolgozók az ünneplő családok és a kötelező üzleti célból megszálló vendégek számára próbálnak mindent megtenni, hogy minél meghittebb hangulatot varázsoljanak számukra. S hogy ez miképpen lehetséges? Nélkülözhetetlen, hogy a vendég érezze, szívesen fogadják karácsonykor is a szállodákban. A hangulat megalapozásának egyik elsődleges eszköze az ünnepi dekorációk használata. Nem új keletű dologról van szó, hiszen évtizedek óta készülnek a hotelek különböző díszelemekkel. A leghangsúlyosabb díszítést a kirakat, az étterem és közösségi terek kapják. Sokszor már versengés alakul ki a nagy szállodák közt, hogy ki tud grandiózusabb és extrémebb dekorációt felmutatni az ünnepi szezonban.

A rendkívül dekoratív szállodai enteriőrnek tehát csak a képzelet szabhat gátat, akárcsak az étterem ünnepi kínálatának. Az étterem kötelessége, hogy menüje tükrözze az ünnepeket. Már a reggeli választékában is megjelennek olyan tipikus íz jegyek, amelyek a karácsonyt idézik meg a vendégekben. Nem elég azonban csupán a hangulatot megidézni az asztalnál: hangsúlyt kell helyezni az ételek megalkotásakor az otthoni ízekre és illatokra. Karácsonykor belföldi és külföldi vendégek egyaránt tartózkodnak a hotelekben. Az étteremnek ezt is figyelembe kell vennie a menü kialakításakor, így az étlapon a hazai ízek mellett más nemzetek ételei is szerepeltetve vannak, ezzel kedvezve mindenkinek és megteremtve az otthon érzetét. Karácsonykor nem telhet el egy napszak sem sütemények nélkül. A tradicionális bejgli, mézeskalács is felvonultatásra kerül az ünnepi asztalokon, de az igényeket szem előtt tartva mindig elő kell rukkolni valami újdonsággal is, ami szintén magában hordozza azokat a bizonyos ünnepi jegyeket. A szegfűszeg, ánizs és fahéj mind olyan fűszerek, amelyek felidézik bennünk a karácsony hangulatát. ”Olyan ez, mint a hipnózis: azonnal érzelmeket generál, ami örömmel tölti el az embereket.”- meséli a séf. „A sült alma, vagy sült tök ezer féle verzióban felhasználható egy-egy étel megalkotásánál és ezek is hasonló érzelmeket váltanak ki belőlünk, de ez is a célunk. Örömet okozni a vendégeinknek!”

platter-2009590_1920

A desszerteken kívül természetesen a főételekkel is tudunk karácsonyi hangulatot teremteni. Azt a világot éljük, amikor a legkülönbözőbb alapanyagok bárki számára elérhetőek. „A gyártók is nagyon kreatívak és egyre több olyan terméket – legyen az félkész vagy kész – biztosítanak, ami lehetőséget ad a fantáziadús alkotásra. Nem kell mindig leragadni a klasszikus köreteknél, hanem nyugodtan hagyatkozzunk alkotóerőnkre és fantasztikus ételek születnek majd. Nyugodtan lehet kicsit merészen, bátran nyúlni az alapanyagokhoz és párosításokhoz.” Az Aviko röszti tallérokat használva szabad kezet kap a szakács, hiszen olyan irányba indul el az étel megalkotásának útján, amerre csak szeretne. Az ízesítéssel a szakács maga adja meg a rösztinek mint köretnek a jellegét, ami passzol a tányér fő eleme mellé, ami lehet akár szárnyas, vad vagy hal is. Az ünnepi szezonban, egy ízeiben harmonikus tányért alkothatunk, ha kacsamellet rozéra sütünk és emellé kávés ízvilágot kölcsönzünk a rösztiknek. „Halászlé és sült ponty patkó két tipikus karácsonyi étel, aminek ott a helye az ünnepi kínálatban. De miért ne alkothatnánk más halas ételt is, mondjuk előétel gyanánt? Vegyük csak az Aviko burgonyahajókat felezett héjas burgonyából, amiből látványos és nem szokványos előételt kreálhatunk rövid idő alatt, ha halas krémet töltünk bele, amit korábban saját ízlésünknek megfelelően fűszereztünk.”

Nem kell a tradicionális ételekhez hozzányúlni, hiszen ezek a tipikus ünnepi fogások, amelyek generációról generációra öröklődnek és minden évben szívesen látjuk az ünnepi asztalon, azok úgy tökéletesek, ahogy vannak és hiba lenne változtatni egyetlen összetevőjükön is.
Az ünnepi szezon épp azt jelenti a szállodákban, mint otthon vagy egyéb vendéglátóhelyeken: a tökéletes hangulat megteremtését és az örömöt vendégeink részére, amit kötelességünk megidézni a lehető legtöbb módon.

pap_mark_alairas

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!