Az égetett tészta ezeregy felhasználása

Sokfajta tészta van a konyhákon, melyek felhasználása meglepően sokrétű, de az igazi jolly joker, a mindenre bevethető univerzális megoldás az égetett tészta. A sütőben vagy bő zsiradékban sült desszertektől kezdve egészen a burgonyaköretekig bevethető alaptermék, ami jó kezelhetősége és eltarthatósága miatt népszerű a mai modern gasztronómiában. Mivel ízeiben jól kombinálható, szerepet kaphat bármelyik évszak vagy szezon étlapján, ugyanis a klasszikus csokoládé és vanília, a friss és könnyű nyári ízek, és a mélyebb téli aromák is jól kijönnek az alaptészta jellegével. Az égetett tésztának csupán az elő- és elkészítése igényel precíz odafigyelést és technológiai fegyelmet, utána azonban a kreatív szakács egyik legjobb barátja lehet a konyhán.

Az égetett tészta alapja egy panád, amely úgy készül, hogy forró vajas folyadékba keverünk lisztet és a tésztát ízesítő sót, cukrot. Ezt a masszát később kis lángon, folyamatos keverés mellett szikkasztjuk – mivel a tészta maga elég sűrű, ez fizikailag nehéz munka; a műveletet megkönnyíti, ha nyeles lábosban kezdtük el a műveletet. A szikkasztott panád vagy előtészta akkor jó, ha homogén, selymes gömbbé formálódik, az ujjunkra már nem ragad, az edény falától könnyen elválik. Ekkor levesszük a tűzről, és a liszt mennyiségének megfelelő számú tojást dolgozunk bele. Ennek az a trükkje, hogy mindig csak egy tojást keverünk bele, a következőt csak akkor szabad hozzáütni, ha az előzőt a tészta már szabályosan felvette. A jó tészta állaga nagyon enyhén folyós, habzsákból kinyomva könnyedén és szépen formázható.

cream-puffs-427181_1920

Az égetett tészta legalapvetőbb felhasználási módja a képviselőfánk készítése. Ehhez a masszát habzsákba töltjük, és sütőlemezre nyomjuk ki – lehet szabályos karikára, babapiskóta formára, koszorúba, ez csak a szakácson/cukrászon áll. Amint kinyomtuk a tésztát, a lemezt azonnal forró, 220 fok körüli sütőbe tesszük, és a 25 perces sütési idő első felében gőzzel, utána szárazon sütjük a fánkokat. A sütemény akkor készült el, ha azt megkopogtatva érezhetően száraz, üreges. Szép téli desszert, ha az így elkészült fánkokat tonkababos fehércsokoládé krémmel, chilis étcsokoládéval, gyömbéres édesburgonya pürével vagy forralt borból készült mousse-szal töltjük meg.

A habzsákból közvetlenül a forró olajba is kinyomhatjuk a tésztát, de kanállal is beleszaggathatjuk azt. Így változatos formájú desszertekhez jutunk, melyek jellemzője, hogy belül krémesek, lágyak maradnak, kívülről aranybarnák, szépen karamellizáltak, roppanósok. A kerek, kiszaggatott fánkot tölteni is tudjuk, a többihez inkább külön adjuk a mártást. Ha a fánkot hosszúkás alakban, csillagfejű nyomócsőből engedjük bele a forró olajba, akkor a tradicionális spanyol tolófánkot, a churrost készítjük el. Amennyiben erre a konyhai lehetőségek vagy kapacitások nem adottak, churros elérhető kiváló minőségben az Aviko kínálatában is. Forró erdei gyümölcsös mártással, narancsos csokoládékrémmel, avagy csak nagyvonalúan rászórt vaníliás cukorral is kiváló desszert mind éttermek, mind büfék, falatozók, street food helyek kínálatában.

Kiváló burgonyaköretet, pontosabban burgonyafánkot is készíthetünk az égetett tészta felhasználásával. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy a tésztával párhuzamosan készítsünk egy burgonyapürét is, majd a kettő masszát homogén eleggyé gyúrjuk össze, nagyjából 1:1 arányban, vagy picivel inkább a tészta javára. Ezt a burgonyás tésztát aztán kanállal vagy fagylaltot kanállal 160-170 fokos olajsütőben 4-5 perc alatt ropogós, gyönyörű aranybarna fánkokká süthetjük. Remekül illik vadas mártással vagy vörösboros-gombás raguval marha vagy vadsültek mellé.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!