Az idei év 100 legjobb éttermének kínálatából szemezgettünk

Minden évben kihirdetik a világ legjobb éttermeinek listáját, amit mi gasztronómia kedvelők nagyon várunk, hiszen megcsodálhatjuk ezen éttermek remekeit, inspirálódunk általuk és motiválnak bennünket. Ha megtekintjük a világ legjobb 100 éttermének listáját, ahol az éttermek egy-egy étel kreálmányukat is megmutatják, akkor garantáltan elrévedünk akár órákon keresztül is a gyönyörű alkotásaik fotóin, hiszen annyira egyediek, színesek és mind különbözőek. Ha ennyire sokféle a paletta, akkor mégis mi lehet a közös siker titka? Ebben a cikkben górcső alá vesszük az elmúlt év legfőbb trendjeit, amelyek segítenek a kérdés megválaszolásában.

Napjainkban egyre elterjedtebbé válik és növekvő népszerűségnek örvend világszerte a vegetáriánus és vegán táplálkozás. Ehhez az új hullámhoz bizony alkalmazkodnia kell az éttermeknek. Különös odafigyelést igényelnek ezen alapanyagok előkészítési és feldolgozási folyamatai, amely első lépéseként külön helyiséget kell kialakítani a konyhán. Divatossá vált, hogy külön vegetáriánus és/vagy vegán menüsort is megalkossunk étlapunkra. Kiválóan és mégis hosszas előkészültektől mentesen illeszthetőek az Aviko édesburgonya gratin-ek az évvégi menüsorba. Ha már a húsmentes ételeknél járunk érdemes szót ejteni, hogy az elmúlt évben az éttermek bátran nyúltak desszertjeiknél zöldségekhez, ezáltal teljesen új ízeket megalkotva és meghökkentve a vendégeket. Lehet, nehezen tudjuk elképzelni, hogy zöldségeket emeljünk be édes receptjeinkbe, de érdemes próbálkozni. Desszertekhez nagyon jól passzítható a sárgarépa, zöldborsó, sütőtök, édeskömény vagy a cékla.

Egy tökéletesen megkomponált étel egyik fő szabálya, hogy a tányérnak legyen fő eleme, ami köré felépítjük az ízeket. Egy alap tányér esetében ez hús vagy hal szokott lenni általában. Vegetáriánus vagy vegán tányér esetében ez a fő elem egy fehérje dús vagy rostban gazdag zöldség. Manapság a fő alapanyagok elkészítési ideje jobban kitolódik. Minél lassabban és minél kisebb hőfokon készülnek a legízletesebb fogások.

photo-1498654896293-37aacf113fd9

A fő elemek mellett a tányéron szereplő köreteknek is vannak elkészítési és tálalási szabályai. Már senkinek sem mondunk újat vele, ha a több féle textúrát említjük. Ha megnézzük a top éttermek listáján szereplő éttermek remekműveit, akkor bizony a tányéron találjuk egyszerre a lágy, krémes és roppanós textúrákat is. Még kevésbé elterjedt, de lehet játszani a hőmérséklettel is. Egy tányéron belül használhatunk hideg, meleg és langyos hőmérsékletű ételeket is, ezzel is fokozva az élményt. Köreteknél szabály, hogy a tányéron legyen savas közeg, ugyanis ez segít az ízeket kiemelni. Azon felül, hogy az ízek jobb megértését segíti a vendégeknek, még a könnyebb emésztéshez is hozzájárul.

Nagyon fontos az élmény! A fantasztikus ízek mellett talán ez teszi igazán egyedivé és ilyen sikeressé a világ legjobb éttermeit. A legnagyszerűbb módja ennek, ha játszunk a színekkel. Azonban a világszínvonalú éttermek ma már ennél többet szeretnének elérni a vendégeknél, ezért hangulatot és érzést adnak át ételeikkel. Ilyenkor már nem csak a színekkel, hanem az illatokkal és látványelemekkel is játszanak. Egy egyszerűbb példa rá a szárazjéggel elért füst generálása például, ami rendkívül látványos étel prezentálást tesz lehetővé.
Ahogy a legjobb 100 étterem fotóit csodáljuk, láthatjuk, hogy komplex ám kisebb adagokat tartalmazó tányérok ezek. Nem véletlen, ugyanis az éttermek 4-8 fogásból álló menüsorral próbálják lenyűgözni a vendégeket. Menüsor alkalmazásakor fontos odafigyelni az összhangra. Legtöbbször a menüsor egy adott téma köré, egy tematika köré épül. Egy őszi menüsor kiváló témája lehet az erdő és a vadak, ahol a színekkel, alapanyagokkal és textúrákkal is jól lehet játszani.

Ahogy látszódik, a sikernek az éttermek tekintetében nincs egy konkrét titka. Vannak alapszabályok, trendek, amelyek irányadóak, azonban ezek folyamatosan változnak. Legyünk mindig tisztában az aktualitásokkal és próbáljunk minél kreatívabbak lenni, adjunk át maradandó élményt alkotásainkkal vendégeinknek!

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!