A köretek aranysárga királya, a polenta (avagy puliszka)

A kreatívan gondolkodó séf vagy szakács egyik ismérve, hogy köreteinek világába próbál a rizs-burgonya-tészta szentháromságon túl színfoltokat csempészni. Így jöttek az utóbbi időkben újra divatba az olyan kásák, avagy rizottó módjára elkészített gabonák, amelyek a rendszerváltás előtti és körüli időkben szinte alig-alig szerepeltek az éttermek étlapjain. Ilyen többek között a gersli, a tönköly, kicsit másképp, de a bulgur is, és bizony ide tartozik a kukoricadarából főzött kása, a puliszka is, illetve olasz nevén a polenta. Világételről van ugyanis szó, Dél-Amerikától elkezdve Olaszországon át egészen Erdélyig (és még egy kicsit tovább) rengeteg helyen népszerű fogás, amely nem csak különleges köret, de önmagában, a megfelelő kiegészítőkkel akár fő fogás is lehet.

polenta

A polentában az a nagyszerű, hogy nagyon egyszerű. Bár tényleg nem nehéz elrontani, jól elkészíteni talán még könnyebb, csupán néhány technológiai szabályt kell betartanunk a siker érdekében. Először is, a polentát megfőzni kell – nem sütni, nem vízgőz felett kevergetni – megfőzni. Márpedig a tempóját illetően szépen lassan, hogy a durvább szemek is hidratálódni tudjanak, azaz magukba tudják szívni a kellő folyadékmennyiséget ahhoz, hogy teljesen megpuhuljanak. De miben is főzzük a polentát? Több iskola is létezik, ezek szerint használhatunk főzőlének tejet, alaplevet, de sima vizet is. Mindhárom megoldással eltérő karakterű ételt kapunk: a tejben krémes, bársonyos lesz a polenta, az alaplé szép háttérízeket varázsol a fogás mögé, a víz pedig éppen az alapanyag természetes ízjegyeit hagyja érvényesülni.

Nagyon fontos, hogy mennyi folyadékot adunk a kukoricadarához – az ökölszabály az, hogy egy kilogrammra minimum négy litert, de lehet az öt is, ha makacsabb az alapanyag. Egyes források szerint elengedhetetlen, hogy a főző folyadék forrjon, amikor beleöntjük a darát, más megbízható tapasztalatok szerint egészen mindegy – kísérletezzük ki a magunk stílusát. Akárhogyan is döntsünk, a legfontosabb azonban az, hogy gyakori jelleggel keverjük át a kását, amely főleg a főzési szakasz második felében hajlamos kicsit lekapni. A végére egyébként úgyis keletkezni fog egy keményítős, kissé odasült réteg a lábas alján, ezt hagyjuk békén, ne kaparjuk fel! A keveréshez habverőt használunk, ez ugyanis elég jól elkülöníti az összetapadt szemeket, jól szétveri a csomókat. Ha gyakori kóstolás, és nagyvonalú sózás után úgy látjuk, hogy a kása nem darabos, és megpuhult minden apró daraszem, akkor végeztünk.

Ha kemény, grillezett polentát szeretnénk a tányérra adni, akkor a főzést addig folytatjuk, amíg a massza már csak nagy darabokban esik le a kanálról, és semmiképpen sem folyós. Ekkor azt még melegen formázzuk, például tepsibe öntjük, vagy fóliába feltekerjük. Ha jól dolgoztunk, akkor kihűlve kellően szilárd ahhoz, hogy éles késsel szép darabokat vághassunk belőle. Ezeket a szeleteket a vágási felületükön barnított vajon vagy olívaolajon pirítjuk, amíg szép ropogós, aranysárga kéreg nem keletkezik rajta. Nagyszerű garnírung gombás fogásokhoz; például igen attraktív őszi tányér, ha grillezett vargányával, fokhagymás parajjal és egy szép szelet marhából vagy vadhúsból készült steak-kel, sülttel vagy raguval tálaljuk.

A puliszka lágyan is igazán népszerű, sőt, így talán még több ízzel vértezhető fel. Amikor már kellően megfőtt, vajjal, tejszínnel, és aromás hozzávalókkal, például szarvasgombával, zöldfűszerekkel állítjuk be a kellő ízt, sűrűséget. Plusz csavart vihetünk bele, ha a végén kacsazsírral krémesítjük, és apró, ropogós kacsatepertőt keverünk bele. Ha ezt a fogást kiegészítjük még a kacsához remekül illő juhtúróval és grillezett kelbimbóval, máris egy zseniális őszi fogást kaptunk, amelyben a puliszka az abszolút főszereplő. De letehetjük a voksunkat egy valóban olaszos, vega fogás mellett is! Ez esetben a lágy puliszkát befejezésképpen vajjal és parmezánnal ízesítjük, kiegészítésképpen pedig pikáns paradicsommártást adunk hozzá, további reszelt parmezánt, és ízlésünknek megfelelően bőséges mennyiségű rukkolát vagy zsenge parajt, bébispenótot.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!