Kitekintés a világ konyháira – A hagyományos hálaadási fogások mustrája

A hálaadás (angolul Thanksgiving avagy “Happy Thanksgiving Day”) az Amerikai Egyesült Államokban az egyik legfontosabb nemzeti ünnep, amit minden novemberben, a hónap negyedik csütörtökén tartanak (idén ez a nap november 28-ra esik). A név onnan ered, hogy a hagyományok szerint az őszi betakarítások után adnak hálát a termésért Istennek. Az ünnep középpontjában kétségtelenül az egészben sült töltött pulyka áll, mint az asztal ékköve.

De miért épp pulyka kerül az ünnepi asztalra? A legenda szerint az első hálaadási ünnepséget 1621-ben rendezték és a vacsorát egy vadpulyka vadászat előzte meg, innen eredhet a szokás.  A pulyka úgymond praktikus oldala, hogy jól tudja lakatni a nagycsaládot. Nem ritka ugyanis, hogy 9 kilógrammot is meghaladó súllyal rendelkező „nagy madár” kerül az asztalra! A hálaadást eme pulyka centrikusság miatt szokás pulyka napnak, angolul Turkey Daynek vagy röviden „T-Day-nek” is nevezni. Milyen a tökéletes hálaadási pulyka?

Az igazi amerikai típusú hálaadásoknál a „minél nagyobb, annál jobb” elv érvényesül, ráadásul kilónként 40 percnyi sütési idővel kell kalkulálni, míg ropogós nem lesz a bőre, húsa pedig omlós. Ha hálaadási fogással szeretnétek aktualizálni étlapotokat, akkor javasolt bébi pulykát sütni, hiszen könnyebben beszerezhető, egészben sütve látványos és nagyon ötletes akár két személyre szabott tálat lehet készíteni belőle. Érdemes húshőmérőt alkalmaznunk sütésnél, illetve még egy szuper tipp, hogy sütés közben több alkalommal locsolgassuk pulykánkat a tökéletesebb eredmény érdekében. A tradicionális amerikai pulyka legtöbbször kenyérkockával, rozmaringgal, sárgarépával és petrezselyemmel kerül betöltésre.

A pulyka mellett milyen egyéb fogások jelennek meg az ünnepi asztalon? Elmaradhatatlan mártás a pulyka mellett a tőzegáfonyaszósz, ami édes ízével tökéletes harmóniát alkot a sült pulykával. Köretként kínálhatunk hozzá továbbá krumplipürét vagy párolt zöldbabot. A burgonyákat és a zöldbabot helyezhetjük a pulyka köré is a sütés idejére, így együtt készülve még különlegesebb íz élményt kapunk eredményül. A tökéletes krumplipüré hálaadási alapelem, ami készülhet édesburgonyából is. Ehhez egy kiváló alapot nyújthat az AVIKO darabolt édesburgonyája, hiszen már előfőzött, így időt takaríthatunk meg vele. Ezt a köretet nagyon könnyedén varázsolhatjuk különlegesebbé egy kis alma, chili por és rózsabors használata mellett. Hálaadásnapi témánk és az ünnepi vacsora zárásképp édességként pitét ajánlanánk és tekintve, hogy a sütőtök szezon közepére esik a pulykanap, így nem kérdés, hogy desszertnek az amerikaiak egyik népszerű rácsos pitéjét javasolnánk elkészíteni sütőtökös verzióban.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!