A gyökérzöldségek és tálalási lehetőségeik

Felejtsd el, hogy a gyökérzöldségeket csupán a levesekben vagy főzelékekben használod fel, hiszen ugyanúgy helyük van a modern gasztronómiában, mint a felkapottabb nyári, illetve tavaszi zöldségeknek. Ismerd meg a késő őszi földben megbúvó zöldségeket, és a tálalásukban rejlő lehetőségeket!

Sárgarépa

A sárgarépa magas vitamintartalmának (B1, B2 és B6, C, K) köszönhetően az egyik legjobb választás akkor, ha szeretnél kialakítani egy olyan menüsort, amely vitamindús ételekkel látja el vendégeidet. A sárgarépa ízesítéséhez használj keleti fűszereket, például római köményt, gyömbért, csillagánizst, édesköményt, ha azonban szeretnél a hazai ízeknél maradni, akkor kakukkfű, méz, fahéj vagy fokhagyma segítségével is ízesítheted ezt a remek alapanyagot! 

Zeller

Tudtad, ha a zellert csíkokra vágod és kisütöd, megkapod a sült burgonya egészségesebb változatát? Ha szeretnél egy könnyed előételt készíteni, akkor lépj túl a Waldorf salátán, hiszen a zellert többféle verzióban is elkészítheted, és a siker titka csupán az, hogy a legjobb alapanyagot használd fel. Első lépésként például fontos, hogy lehetőség szerint kisebb zellergumókat válassz, hiszen a nagyobb fajták gyakrabban fásak. Ha pedig megtaláltad a tökéletes zellert, készíts belőle krémlevest, a fűszereket nem kell túlgondolni, egy kis só, bors és szerecsendió csodákat művel az alapanyaggal, ha pedig kéksajt darabokkal szórod meg a tetejét, igazán ínyenc fogást kapsz eredményül.

Tarlórépa

A tarlórépának – nevével ellentétben – nem sok köze van a répához, hiszen a káposztafélék családjába tartozik. Megjelenésében egy felül lilás, alul törtfehér gombócról van szó, amelynek olyan az alakja, mint a hónapos reteknek. Savanyításra, kovászolásra alkalmas zöldség, markáns íze miatt a skandináv, olasz, orosz és francia konyhában is előszeretettel hasznosítják.

photo-1527790806964-dfa3c2c7e032

Cékla

A céklának nemcsak az íze, de a színe is rengeteg lehetőséget rejt magában, hiszen a préselt levével megszínezhető a házi gnocchi is. Ilyenkor a levet érdemes felforralni, hogy mind az íz, mind pedig a színbéli karakterek érvényesüljenek. Ezek a céklás házi tészták, csakúgy, mint egy céklával (és vörösborral) készült rizottók, kiválóan illenek vadpörköltekhez vagy roston sült vadakhoz, például rozén „felejtett” vaddisznógerinchez.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!