A bor és gasztronómia tökéletes harmóniájáról

„A magyar bornak nagy híre van külföldön, az ide érkező külföldi vendégek szeretik megkóstolni a hazai ízeket.” – Emeli ki Pap Márk, a Hotel Nemzeti séfje, aki ezúttal a hazai borok, borturizmus és különleges borvacsorák világába nyújt betekintést. „Ha például egymás mellé tesszük a hazai borokat és ételeket, akkor úgy gondolom, az előbbinek nagyobb ismertsége van, mint az utóbbinak. Még most is vannak olyan borászatok, pincészetek, akik nem kapnak nagy sajtónyilvánosságot, mégis a Michelin-csillagos éttermek egyik kedvenceivé váltak. Úgy gondolom, a kisebb, kézműves pincészetek nagy népszerűségnek örvendenek, már csak azért is, mert nincs az a nagytermelői hangulata, ráadásul sokkal nagyobb lelkesedéssel nyitsz ki egy olyan bort, amelyről tudod, hogy csupán 200-300 palack készült belőle.”

szeptember_pap_mark

Milyen trendek rajzolódnak ki?

Amikor a borvacsorákra terelődik a szó, felmerül a kérdés, vajon az ételhez választunk bort, vagy a borhoz ételt. Márk szerint a siker titka a „nagy egymásra találásokban” rejlik. A pincészetek általában előbb megküldik az borlapokat, és egy rövid bemutatót írnak a különböző nedűkről. Ez hatalmas kapaszkodót ad, hiszen írott szabályai vannak a borok és ételek megfelelő párosításának. Azonban már az is előfordult, hogy hamarabb lett kész a menüsor, és a pincészetek ehhez igazodva javasoltak borokat.

Nagy reneszánsza van a borvacsoráknak, a séfek kifinomult érzékkel tudják összepárosítani az ételeket a különböző borokkal. „Már nem az a kérdés, hogy mit eszünk egy roséhoz, hanem egyre nagyobb igény van arra, hogy fajtajelleg szerint is illő ételt válasszunk.”

Majdnem minden szálloda rendez már borvacsorát, a Hotel Nemzeti sem képez kivételt ez alól. „Az egyik legizgalmasabb rendezvényünk a Wine Orchestra Party, amely során nemcsak a gasztronómia, de a zene is nagy hangsúlyt kapott, és mindhárom egy finom szimfóniát alkotott. Szép szinesztéziát teremtett, olyan zenei előadók vettek részt, akik már előre megkapták a bor- és menüsort, és ahhoz vagy a saját repertoárjukból választottak zenét, vagy komponáltak hozzá egyet.”

Nehéz úgy beszélni a borokról, hogy nem esik szó a személyes kötődésről, kedvenc fajtákról. Márk a Mészáros Cabernet Sauvignonra és a Mád Furmintra esküszik, és megjegyzi, hogy az előbbi az Aviko Halloween sajtfalatokkal, míg az utóbbi az Aviko churrosszal is remekül párosítható.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!