Édes élet a sütőtökkel – desszertek egy remek zöldségből

Az ősz beköszöntével nemcsak az almák, a körte, a birsek, a hecsedli és a szilva adnak lehetőséget kiváló desszertek megalkotására, de egy univerzális zöldség, a sütőtök is. Cukortartalma és ízvilága révén megfelelően kezelve a gyümölcsökre jellemző édes és zamatos ízjegyeket hordoz. Keménységével, textúrájával is bátran játszhatunk: lehetséges még éppen roppanósan, friss ízekkel felvértezve tálalni, de nagyon jól áll neki a krémesítés, pürésítés is. Kiválóan párosítható olyan mély ízekkel, mint az étcsokoládé vagy a karamella, de friss, élénk környezetben is jól szerepel, például narancs vagy menta mellett.

desszert_sutotok

Hogyan érdemes elkészíteni?

A sütőtök legegyszerűbb elkészítési módja (nevéből is fakadóan) az, ha egyszerűen megsütjük. Így a Maillard reakció révén a benne található fehérjék és szénhidrátok összekapcsolódnak, és fantasztikus ízeket hoznak létre. Ha a la nature nem is adhatjuk desszertként a sült tököt, néhány elegáns éttermi kiegészítővel felvértezve máris lehet egy tányérdesszert főszereplője. Nagyon jól illik hozzá például a sós-vajas karamellmártás, amelyet kémiai szerkezete miatt ellenállhatatlannak tartunk. Az elkészítése egyszerű: vajból és cukorból egynemű, sötét karamellt készítünk, amelyet még azon melegében felöntünk tejszínnel. Vigyázzunk a fröcskölésre, az olvadt karamell nagyon éget! Végül a tejszínes, homogénre kevert karamellt sóval és vaníliával ízesítjük, a sószintjét egészen a maximumra kitolva. Döbbenetes párost alkot a sült tökkel és egy gombóc fanyar birs fagylalttal.

 A sóskaramell öntet akkor is jól passzol a tökhöz, ha azt egy picit szofisztikáltabb formában szeretnénk a tányérra varázsolni. A piték világának végtelen tárháza természetesen a sütőtökös verziót is magába foglalja. A sütőtökös pitéhez klasszikus vajaspite tésztát gyúrunk. A töltelék egy sodó lesz, amelyhez tojást, tejszínt, és sült tökből készült pürét használunk. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy az alaposan összekevert alapanyagokat ízesítjük (sóval, cukorral mindenképpen, és szóba jöhet még a gyömbér, a fahéj, a szegfűszeg is). A kész sodót az elősütött tésztába öntjük, és addig sütjük viszonylag alacsony hőmérsékleten, körülbelül 160 fokon, amíg a közepe éppen csak össze nem áll. A sós karamellönteten kívül kiválóan illik hozzá a csokoládémártás és a vaníliás tejszínhab is.

A magyar sütemények egyik emblematikus darabját, a krémest is átalakíthatjuk sütőtökös, a modern gasztronómiának megfelelően könnyebb, áramvonalasabb verzióra. Ehhez egy olyan angolkrémet készítünk, amelyet a felvert tejszínhabbal és nagyon puhára krémesített sült sütőtökkel könnyítünk – az így elkészített krémes habot hűtjük, majd fagylaltoskanállal adagoljuk. A másik trükk a tészta! Ehhez filo vagy rétestésztát használunk, három-négy réteget. A lapok közé olvasztott vajat és cukrot kenünk, majd az egymásra helyezett lapokat szilikonlapok között sütjük ropogósra. Fontos, hogy a lapokat még a sütés előtt vágjuk formára, praktikusan négyzet alakokra. Így egy négyzet ropogós tészta kerül alulra, rá egy gombóc tökös krém, arra megint egy tészta, egy gombóc krém, befejezésül pedig újra a tészta. Kiválóan illik hozzá egy gombóc mák fagylalt vagy forró almaragu.

Szintén tökéletesen illik a sütőtök az elmúlt idők egyik legnépszerűbb éttermi desszertfogásához a brownie-hoz. Bár a töknek jól áll a kesernyés étcsokoládé markáns íze is, színben és ízekben is nagyon elegáns desszertet készíthetünk belőle fehércsokoládé felhasználásával. Ehhez vajat és fehércsokoládét olvasztunk össze, és egész tojásokat habosítunk cukorral. Sült sütőtökből krémet készítünk, amely ha kihűlt, összekeverjük a másik két masszával, majd lisztet dolgozunk bele. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük, míg el nem készül, ez nagyjából harminc percet tesz ki. Narancslekvárral a tetején, esetleg savanyított, ánizsos sütőtökkockákkal és vanília fagylattal tálaljuk.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!