Hol és hogyan nyaral(hat)unk? – A belföldi turizmus lehetőségei

A Hotel Nemzeti előtt két kisbusz áll, körülöttük hatalmas bőröndökkel felszerelt vendégek adják egymásnak a kilincset, ki éppen érkezik, ki távozik. A legforgalmasabb időszakban kaptuk el Pap Márkot a Hotel Nemzeti séfjét, akivel a teljesség igénye nélkül beszélgettünk a belföldi turizmus lehetőségeiről és a személyes tapasztalatairól. Stílusosan, a szabadsága után.

falusi turizmus

Tervezésről és lehetőségekről

A vendéglátói egységek alkalmazkodtak a különböző igényekhez, mindenki megtalálhatja a számára legkényelmesebb szállást, feltéve, ha időben intézi el a foglalást. Saját tapasztalatból mondom, hogy ahhoz, hogy valaki az igényei és pénztárcája szerint is megfelelő helyet találjon a nyár végére, már februárban érdemes nézelődnie. A megnövekedett érdeklődés, és a belföldi turizmus virágzásának bizonyítéka, hogy egyre több régi, a szocializmusban épült és a kor jegyeit magán viselő szállót újítanak fel. A fragmentált vendéglátói piacnak köszönhetően a rurális környezet szerelmesei ugyanúgy megtalálhatják a falusi turizmus legjobb szállásait, mint azok, akik egy nagyobb város wellness részleggel ellátott szállodájában szeretnék élvezni a pihenést.

TUDTAD?

2018-ban a belföldi vendégek száma 6,6 millió fő, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 15,6 millió éjszaka volt. A 2009-től folyamatosan tapasztalt növekedésnek köszönhetően a 2018-ban regisztrált vendégéjszakák száma a 2010-ben mért adatokhoz képest összességében 57,0%-kal volt magasabb. 

Aki szívesebben igazodik a saját – családja vagy barátai – rutinjához, és vágyik a kötetlenségre, annak mindenképpen a nyaralóbérlés az egyik legjobb választás. Itt nincs személyzet, az étkezést magad oldod meg, és a szobát sem teszik rendbe, míg távol vagy. Ilyen szállásokat bárhol találni, nyilván a felkapottabb helyeken, így például a Balatonnál és a Velencei-tó környékén az árak is magasabbak.

A szállodában valószínűleg svédasztalos vagy a la carte reggelivel várnak, a recepciónál tudnak segíteni a helyszínen elérhető szolgáltatásokról, kirándulási lehetőségekről. A szoba ára így egy komplett szolgáltatást is magában foglal, ami főleg azok számára lehet nagyon vonzó, akik szívesen élveznék a kényelmet, és nem bánják azt, hogy kötöttebb rendszerhez kell igazodniuk.

Prioritásokról és élményekről

A kislányom születése óta a legfontosabb, hogy olyan helyre menjünk, amely gyerekbarát . Mi már harmadik éve járunk ugyanarra a helyre, ott például rengeteg játék van a gyerekek számára, így ha egy rosszabb időt fogunk ki, akkor is le tudjuk foglalni a legkisebbet. Ezen kívül ügyelek még arra is, hogy a nyaraló közel legyen a strandhoz, bár ez utóbbi már nemcsak gyerek-, de „felnőttbarát” is.Pap_Mark

Egy gondolat a belföldi turizmus helyzetéről

Akik ismernek, tudják, hogy vendégségben nem szoktam szakmai szemmel „zsűrizni” az ételeket vagy a kiszolgálást. Ugyanez igaz akkor is, ha nyaralás alatt meglátogatok egy éttermet, bár ez utóbbi esetében már kezd kialakulni egy kritikusabb szemlélet. Így például saját tapasztalatból mondom, hogy a – főleg kisebb településeken – középkategóriás éttermek hullámzó minőséget szolgáltatnak, mintha megragadtak volna a hetvenes-nyolcvanas években. A színvonalas helyek igyekeznek hozni a tőlük elvárt szintet, az alacsony kategóriás étkezőktől pedig azt kapjuk, amit várunk. Ezzel semmi probléma nincs, ez így normális. Ennek persze egyik legnyilvánvalóbb oka a munkaerőhiány, de minden esetben fontos, hogy vendégként ne érezzük, hogy a minőségi alapanyagok és kiszolgálás mellett más is befolyásolja az árat.

Szakmabeliként látom, miért kérnek el nagyobb összeget a kisebb vendéglátói egységek, viszont aki nem érzékeli a háttérben zajló folyamatokat, becsapva érezheti magát. Az étteremnek, legyen az felsőkategóriás, vagy egy kisebb sütöde kiszámíthatónak kell lennie, hiszen a kompromisszummentes ár nem luxus, hanem elvárás.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!