A nyár kúszó sztárjai: tök, patisszon és cukkini

Bár a paradicsom és paprika duó lehengerlő sikere kevés dicsfényt enged át a többi nyári zöldségnek, kétségtelenül a tökfélék a szezon legsokoldalúbb termései. Saláták, köretek, hideg és meleg levesek, vega főételek és főzelékek nagyszerű összetevői, és alig várják, hogy ledobják magukról a régi, menzás, paprikás-kapros, nyúlós csirizes főzelékek súlyát. Ezeket a friss zöldségeket tényleg nyáron érdemes és kell élvezni, mert a későbbi importtermékek frissessége, aromája és zamata meg sem közelíti a friss, hazai kínálatáét.

tokfelek

Érdekesség, hogy bár a tankönyvi példák között ritkán szerepel, a tök is az amerikai kontinens felfedezése után került Európába. Receptúrákat már a legrégebbi magyar szakácskönyvek is írnak, a főzeléket jellemzően „fűszeres lévben főtt tök” címmel leírva. Ezek a receptek a mai modern konyhához elég közel állnának, ugyanis többnyire mellőzik a nehéz lisztes rántás használatát, helyette a „lévt” vajjal és villával összetört tökkel sűrítik. Az élvonalbeli konyhák ehhez hasonlóan, manapság egy friss, ízében és színében megkímélt tök veloutét, azaz sűrű krémlevest készítenek, majd tálaláskor ebbe forralják bele egy perc alatt a spagetti alakúra gyalult tököt, és ízesítik kapor olajjal, esetleg kapor porral. A krémlevesbe dúsítás végett kerülhet tejföl, vaj, esetleg egy pici xantán, hogy szebb fénye, kötöttebb textúrája legyen. Elegáns feltéte a lágy fürjtojás, a bárány- vagy mangalica fasírozott, illetve a grillezett beregi csirke.

A tököt friss ízei, harsány roppanóssága mellett szerves sótartalmáért is szeretjük, ami nagyon egészséges nyári táplálékká teszi. Ehhez frissen kell fogyasztani, ami főleg salátaként lehetséges, fehérjének pedig válasszunk friss gomolyát vagy valamilyen kecskesajtot mellé, de felvértezhetjük akár a klasszikus görög saláta összes hozzávalójával is. A diszkrét ízeket ellensúlyozhatjuk olyan kesernyés salátákkal, mint a radicchio vagy éppen a ruccola. A thai papaya salátát úgy készíthetjük el, ha a spagettire gyalult tököt egy pici chilivel, zúzott fokhagymával, zöldcitrom frissen préselt levével és egy gondolatnyi halszósszal ízesítjük. A thaiok nem sajnálnának belőle némi cukrot sem, de a pirított mogyorót jó ötlet lehet tökmagra cserélni!

A tök nagyon közeli testvére a cukkíni, amely kiváló saláta alapanyag, és nagyon mutatós, ha zöldséghámozó segítségével szép vastag szalagokat húzunk le belőle. Nagyon megy hozzá a puhára főtt vajbab olívaolajjal és zöldfűszerekkel, a napon szárított paradicsom és a makréla. Ha nagyon szezonálisak és lokálisak szeretnénk lenni, akkor helyi halgazdaságból szerzünk be jó minőségű szikipontyot, és azt konfitáljuk a salátához. A cukkíni egy pici tejszínnel és fokhagymával nagyon hűsítő nyári leves tud lenni, esős, hidegebb napokon nem vétek azon melegében tálalni! Ha kovászolt kenyérrel, uborkával és zöld kaliforniai paprikával dúsítjuk, akkor egy laktató, mégis friss, gazpacho jellegű levest kapunk.

Sose feledjük, hogy ha van jó ízű rántott zöldség, akkor az a tökfélékből készül. És igen, akkor a legfinomabbak, ha már picit kihűltek. Mind a rántott tök, a patisszon, a cukkíni nagyon jól megy egy póréhagymás vagy kapros tartármártással, tejföllel vagy éppen egy harsány bazsalikomos, finom ecettel élénkké tett paradicsomsalátával. Ha gazdasági megfontolásból nem is merjük étlapra tűzni, amuse bouche jelleggel, pankó morzsában frittírozva, elegánsan tálalva, igen népszerűek lehetnek ezek a roppanós ízbombák.

A patisszon, vagyis csillagtök lehet a nyári tésztaételek egyik legnagyobb sztárja. Nagyon jól viseli a grillezést, így olívaolajon pirítva, aromatizálva igazán újszerű ízeket hozhat a tányérra, akár a klasszikus fokhagyma, paradicsom, paraj szentháromsággal kombinálva. Ha kiegészítjük egy kis vajjal, bazsalikommal, akkor hibátlan fogást kaphatunk. Ugyanilyen jó lehet a vékony karikára vágott, pirított cukkíni parmezánnal, pici tejszínes mártással, de természetesen a kombinációk száma szinte végtelen.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!