A cukorbetegség diszkrét bája – Pap Márkkal beszélgettünk

Az interjú előtt a Hotel Nemzeti éttermének desszert kínálatára téved a tekintetem, elnézem a legfinomabb desszerteket a menüsoron, és elképzelhetetlennek tűnik, hogy bárki is ellenállni tudna ezeknek az édes falatoknak. Bár tudjuk, minden csak akaraterő kérdése, az édesség akkor lesz még vonzóbb, amikor tiltott gyümölccsé válik. Pap Márkkal, a Hotel Nemzeti séfjével beszélgettünk a „minden jóban van valami rossz” mondásban rejlő igazságokról, cukorbetegségről, kihívásokról és életszemlélet váltó felismerésekről.

Pap_Mark

„Sokszor került a sarokba a vércukorszint mérő”

Márknál 2013-ban diagnosztizálták a cukorbetegséget egy rutinvizsgálat során. Annak ellenére, hogy a betegségnek voltak tünetei, mint például az állandó szomjúság, a súlyvesztés, nem számított arra, hogy egy ilyen komoly betegség áll a háttérben.

„Egy élethosszig tartó betegséget tudatosítani nagyjából olyan, mint a gyász folyamata, ugyanazon az öt lépcsőfokon megyünk keresztül, kezdve a hitetlenséggel, folytatva a gyógyulás utáni sóvárgással, majd a dühvel és végül az elfogadással, együttéléssel zárjuk. Ezek az érzések különböző intenzitással de mindig fel-feltűnnek, a dühöt az jelzi a legjobban, hogy vannak napok, amikor a vércukorszint mérő a sarokban végzi, de az elfogadás  mindig felveteti velem, hogy aztán egy rosszabb napból erőt merítve minden kezdődjön elölről. A cukorbetegség megtanított arra, hogy tudatosabban, jobban odafigyelve étkezzem. Ezért is tartom ezt nem betegségnek, hanem az egészséges életmód diétájának.”

A cukorbetegséggel együtt járó felismerések

Márk kiemeli, hogy első lépésként nem az éttermek kínálatát, hanem az emberek gondolkodását kell megreformálni. Igaz, hogy az éttermek egyre jobban felkészültek a cukorbetegek igényeinek kielégítésére, hiszen a felszolgálók a legjobb tudásuk szerint ajánlanak a vendég igényeinek megfelelő fogásokat, és egyre több konyha hagyja el a kristálycukrot, de nem az éttermek felelőssége és feladata, hogy betartassák a diétát a vendégekkel. Mindenkinek magának kell menedzselnie ezt az életmódváltást, a vendéglátásban annyit tehetünk, hogy választási lehetőséget kínálunk a vendégeknek.

Amikor a konkrétumokra terelődik a szó, Márk kiemeli, hogy az Aviko kínálatában is fellelhető Héjas egész burgonya  és a Marinált apró burgonya is remekül beilleszthető a cukorbeteg étrendbe. A lényeg, hogy a minél lassabban felszívódó és kevésbé finomított ételeket helyezzük előtérbe!

„Ma már szinte mindent újra lehet gondolni, minden általunk szeretett ételnek van egészségesebb változata. A cukrászok megtanulták a kristálycukor alternatíváinak helyes arányait, az eltérő édesítőfaktorral bíró eritrit és a nyírfacukor tökéletesen beillik a cukorbetegek étrendjébe.” 

Egy gondolat a prevencióról

„Olyan kiemelten figyelünk arra, hogy évente elvigyük szervizbe az autónkat, és hogy mindig feltöltsük a mobilunkat, de nem vesszük észre, hogy a testünk egészségétől az egész létezésünk minősége függ. Ideje, hogy a vitalitásunkra is legalább – ha nem nagyobb – figyelmet szenteljünk! Nincs szükség csodadiétákra, a hangsúly ne a megszorításokon legyen, vizsgáltassuk ki magunkat, és legyünk tudatosabbak.”
 pap_mark_alairas

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!