A terítés és tálalás trendjei – Konyhanyelven Blog

A szakács névjegye a finom ételköltemény, az étteremé pedig a remek tálalás. Azonban ahogy a hétköznapi etikettnek, úgy az éttermi tálalásnak is vannak olyan normái, amelyet illendő betartani. Mindenki tudja, hogy a tányér melyik oldalára kerül a kanál vagy a villa, de egy fine dining étterem esetében túl kell látni a hagyományos terítési és tálalási szabályokon. Legújabb cikkünkben – a teljesség igénye nélkül – igyekeztünk összegyűjteni azokat a szabályokat, amelyekre a tálalás során érdemes figyelembe venni, és betekintést nyújtunk 2019 legnépszerűbb tálalási trendjeibe.

terites_talalas

Terítési alapok

Elsőként az úgynevezett ültető tányért – lapos tányér – helyezzük el az asztalon, ügyelve arra, hogy a tányérok szélei egymástól minimum 55-60 cm távolságra legyenek, hiszen az ennél szűkebb elhelyezés a kényelmes és élvezetes étkezés rovására mehet. A tányérhoz legközelebb a villát és a kést, majd a kanalat helyezzük el, előbbit a tányér bal, utóbbiakat a tányér jobb oldalán. A halhoz, sajthoz, desszertekhez használatos evőeszközöket a tányér legtávolabbi részén, az asztal élével párhuzamosan fektetve helyezzük el. Ügyeljünk arra, hogy sorrendben mindig a legelőször használt evőeszköz van a legtávolabb, hiszen az asztalnál ülők az étkezés során ehhez igazodva kívülről befelé tudnak haladni az evőeszközök használatával.

A terítésnél érdemes figyelni arra is, hogy elkerüljük a zsúfoltságot, próbáljunk mindig csak annyi tányért, evőeszközt illetve poharat elhelyezni az asztalon, amennyire feltétlenül szükség van.  Különösen igaz ez a poharak esetében, általánosan bevett szokás, hogy négyfajta pohárnál többet nem ajánlatos az asztalra tenni. Amennyiben mégis szükség van több pohárra, akkor azokat az étkezés szüneteiben cseréljük.

A főfogáshoz használt ital poharát a főfogáshoz használt kés hegye fölé helyezzük, az előételekhez felszolgált italok pohara ettől jobbra, a desszerthez adottaké pedig ballra álljon.

Trendek a tálalásban

A tavalyi év skandináv konyhakultúrája 2019-ben is meghatározó szerepet tölt be a tálalásban. Az olyan hívószavak, mint a letisztultság, minimalizmus a természetes, de kontrasztos színek most is nagy népszerűségnek örvendenek. Nemcsak a tálalás, de a terítés szempontjából is érdemes előtérbe helyezni a „kevesebb néha több” elvet, amely a 2019-es év mottójának is nevezhető. Az idei évben újra hódít az ’50-es és ’60-as évek művészeti irányzata a Pop Art, mind színvilágban, mind stilizált motívumokban.

Ahogyan 2018-ban, úgy most is kiemelt szerephez jutnak az organikus elemek. Az éttermi kis kertek – vagyis urban gardenek – egyre nagyobb teret hódítanak úgy a vidéki éttermekben, mint a belvárosban. A bazsalikom és a menta mellett érdemes citromfüvet, kerti izsópot, zsályát ültetni, hiszen a finomságok nemcsak az ételek ízét, de az étterem ázsióját is növeli.

A szép terítés, az ízléses tálalás nem lehet teljes egy finom ital nélkül. Bár a Nielsen 2017-es adatai szerint az alkoholmentes borokból 66%-kal, az alkoholmentes sörökből 37%-kal több fogyott, az italok között továbbra is úttörő marad a gin, minden egyes innovációjával együtt.  Minden okunk megvan azt hinni, hogy a vermutok is egyre nagyobb szerepet kapnak majd a kínálatban, 2021-re várhatóan az egész világot újrahódítják.

A különleges alkoholok területén egy nem mindennapi magyar sikernek is örülhetünk, hiszen az idei évben mutatták be a hazai borókából készült Opera Gint. Várhatóan a bécsi ginfesztivált és a nyári londoni premierjét követően egyre több helyen találkozhatunk Magyarország új, prémium kategóriás italával.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!