A 2019-es Gourmet fesztivál visszhangja

Az idei évben május 16-19. között került megrendezésre az OTP Gourmet fesztivál, amely során Magyarország legjobb éttermei sorakoztatták elő legjobb fogásaikat. Ahogyan korábban is, úgy az idei év is egy jól körvonalazható téma köré épült. A sör-sercli-paprika igencsak megmozgatta a séfek és cukrászok fantáziáját, hiszen gyakorlatilag minden standnál megjelent a három fő összetevő legalább egyike. Így akár paprikás vagy sörös desszerteket is kóstolhattunk.
A fesztivál negyedik „jelszava”, akár a fenntarthatóság is lehetett volna, hiszen a legtöbb stand kerülte a műanyag tányérok és evőeszközök használatát, mindenhol inkább könnyen lebomló anyagból készült tálalóeszközökkel találkozhattunk.

954706_161788347325369_1593192959_n

A jeles gasztroünnepen az összes Michelin-csillagos séfünk és éttermünk képviseltette magát, akár mint kiállító, akár mint az exkluzív kóstoló menük elkészítői. A TV-ből is ismert, 5 éves Michelin-csillagos Borkonyha étterem séfje, Sárközi Ákos a rendezvényen új éttermével, a Textúrával mutatkozott be. Ákos, valódi rocksztár módjára nem győzött fotózkodni az őt folyamatosan körülvevő hölgykoszorúval. Televíziós kollégáját, Rácz Jenőt pedig a Costes standjánál érhették utol az aláírásgyűjtők. A színpadi műsort ezúttal is Mautner Zsófia (Chili & Vanilia) és Jókuti András (Világevő) összeszokott párosa vezette, de gasztrós-televíziós arcokból a nézelődők között sem volt hiány, hiszen Dobó Ágit és Fördős Zét vagy akár állandó szakértőnket, Jancsa Janit is könnyen el lehetett csípni két kóstoló (vagy épp forgatás) között.

 

Milyen fogásokat lehetett kóstolni?

Ha szeretnénk hazabeszélni, akkor büszkék vagyunk rá, hogy az Aviko termékeket is használó, Vegan Love idén is meghívást kapott a rendezvényre és velük együtt a vegán vendégekre is gondoltak a szervezők. A (szerintünk) legkülönlegesebb fogásuk a Beyond meat burger kóstolótál volt, sörtésztában sült csemegeuborkával és édesburgonya hasábbal. Tipikusan olyan étel, ami a nem vegán – sőt, kimondottan húsevő! – vendégekhez is közelebb hozta ezt a táplálkozási irányt. 

Ha burger, akkor street food. Ha street food, akkor nem mehettünk el az ÉS Bisztró Mangalica sonkás lángosa mellett sem, ami a témának megfelelően paprikás lecsóval készült. De pizza fronton is erős volt a felhozatal, hiszen a Digó mellett a Panificio il Basilico kemencéje is ontotta magából a jobbnál-jobb sörös vagy épp paprikás pizzákat. Vasárnap pedig a focacciak koronázatlan királya, az Anyukám mondta is képviseltette magát a fesztiválon – a látogatók legnagyobb örömére.

A fesztivál szervezői idén is figyelmet fordítottak arra, hogy ne csak budapesti éttermekkel találkozzon a közönség, hanem a vidéki gasztrokultúra jelentős szereplőitől is bátran kóstolhassunk néhány fogást is. Közülük az egyik kedvencünk a Kistücsök étterem volt a különleges Sercli (gulyás) salátájukkal, valamint az egyszerűségében nagyszerű Paprikás, paprikás krumplijukkal.

Desszert téren sem kellett csalódnunk, a Macesz Bistro flódnija mellé meggysört kóstolhattunk, míg a Sütizz cukrászda csörögefánkja mellé házi baracklekvárt kaptunk, de sörös desszertből náluk sem volt hiány. Ha pedig megszomjaztunk, akkor utunk a Hungária pezsgő standjára vezetett, hiszen a fesztiválon debütált a limitált kiadású Zöld Veltelini Brut Special Edition pezsgőjük. Javasoljuk, hogy aki teheti az kóstolja meg.

Összességében, négy fantasztikus napot töltöttünk a Millenáris parkban a Gourmet fesztiválon, ahol azon kívül, hogy megismerhettük a legkiválóbb magyar éttermeket, az ételek készítésébe is betekinthettünk, hiszen a séfek a szemünk láttára főztek, díszítettek, tálaltak, ami utánozhatatlan élmény akár az érdeklődő közönségnek, akár a szakmabelieknek.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!