Dobó Ági sokféle szerepben feltűnt már, láthattuk a Konyhafőnök VIP győzteseként, végigkövethettük utazásaikat a KisCsalád Youtube-csatornán, és olvashatjuk cikkeit a saját blogján, életének legfontosabb szerepe azonban mégis az anyaság. Hogyan tud eleget tenni ennek a szerepnek? Milyen „áldozatokat” hoz a főzés oltárán, és mi a véleménye az éttermek gyermekeknek szóló menüiről? Az interjúnkból kiderül!
Egy korábbi cikkedben írtál arról, hogy számodra milyen fontos a tudatosság. Kifejtenéd, hogy mit jelent ez az étkezés területén?
Fontos számomra, hogy a gyerekek minden típusú ételt fogyasszanak, a lehető legváltozatosabban. Hiszek benne, hogy a megfelelő táplálkozásra „nevelésben” a leghatékonyabb módszer ugyanaz, mint az életünk bármely más területén, vagyis a jó példa mutatása, hiszen másolva, minket utánozva sajátítanak el mindent a legkönnyebben és a legszívesebben is a gyeremekeink. Ha mi szeretettel fogyasztjuk uzsonnára a friss gyümölcsöt, vagy iszunk reggelente smoothiet, számukra is ez válik természetessé. E mellett tudatosan figyelek arra is, hogy időnként elvonatatkoztassak a saját ízlésemtől, és olyan ételekkel is megismertessem őket, melyeket akár én magam, vagy az apukájuk nem feltétlenül szeret, de szükségesnek látom, hogy Ők ettől függetlenül nyitottak legyenek az adott alapanyagra.
A szülők – és leginkább a gyermekükkel otthon maradó édesanyák egyik leggyakrabban emlegetett problémája, hogy a nap 24 órája milyen kevés. Hogyan tudod beilleszteni a mindennapokba a főzést?
Nehezen, én magam is azt vallom, hogy a szülői létünk legnagyobb kihívása a folyamatos logisztika, és soha nem tagadtam, hogy ha valamire jobban koncentrálok, és több figyelmet szentelek, akkor más dolgok a háttérbe szorulnak. Ha például igyekszem többet főzni, akkor időt veszek el mondjuk a közös játéktól, a munkától, de, ha mondjuk minden délután ovi után együtt építünk a gyerekekkel kockavárost, vagy nézünk meg egy jó mesét, másnapra lehet a kedvenc focimez nem lesz mosva, szárítva a szekrényben. Csak úgy, mint a legtöbb Édesanya, azt kell, hogy mondjam, ha őszinte akarok lenni, hogy NEHEZEN!
Van időd új ízekkel kísérletezni? Ha igen, akkor mennyire vevők rá a fiúk?
Ez azt hiszem az egyik legszórakoztatóbb kihívás számomra konyhában! A srácok alapvetően szerintem nem igazán lennének nyitottak a gasztrokísérleteimre, kis túlzással, ha lenne friss zöldség-gyümölcs, mellé pizza és szalámi a hűtőben, talán heteken át elélnének rajta! 😀 Mindig valami cselhez folyamodok, és úgy készítem el a jól megszokott tésztaszószt, hogy belekerül valami kis csavar, kicserélek alapanyagokat, hozzáadok valamit, amit más formájában kevésbé szívesen fogyasztanak. Előfordul az is, hogy a tálalásnál trükközöm, például egy-egy szuperhősös tányér, vagy ivás közben hangot adó szívószál csodát tud tenni, és szívesen lecsúsztat akár egy egészséges, ámde nem annyira gyerekkedvenc ételt is! 🙂
A Konyhafőnök VIP versenyben úgy láttuk, hogy a háziasabb, magyarosabb ételeket részesíted előnyben. Otthon is ez a helyzet?
Természetesen az alap a magyar konyha itthon is, ami viszont fej fej mellett halad az olasszal, bár ez szerintem minden kisgyermekes otthonban hasonlóképp lehet. A jó kis húsleves, babgulyás, nokedli, rántott húsok mellett a tészta, pizza, felvágottak is bármikor jöhetnek! Viszont igazán csodálatos látni, hogy egy-egy külföldi utazás mennyit nyit a gyermekeinken gasztronómiai tekintetben is. A legtöbb szülő elsők közötti aggodalma egy utazás során, hogy mit fog enni a gyerkőc, és sokszor bele sem gondolnak, hogy a világ legtöbb pontján elérhetőek az interkontinentális ételek. Egy utazás mindig remek lehetőség arra, hogy új dolgokat vezessünk be az étrendjükbe. Mi például nem csinálunk problémát abból, ha a srácok reggelire felfalnak egy-egy tányér friss gyümölcsöt, és semmi mást nem kívánnak utána. Főleg, ha egy trópusi országban, a frissen, helyben termő gyümölcsökről beszélünk… 🙂
Édesanyaként mit gondolsz, az éttermek megfelelően fel vannak készülve a gyerekes családok kiszolgálására? Akár külön menü, akár játszóterek tekintetében.
Azt kell, hogy mondjam, hogy egyre jobban. Sok családnál látom, hogy döntő érv egy- egy étterem választás esetén, hogy éppen van-e gyerekmenü, vagy játszósarok. Nyilván emiatt a vendéglátóegységek is igyekeznek egyre felkészültebbek lenni, és minél több családot bevonzani. Hozzáteszem számomra nem annyira mérvadó, hogy legyen nuggets, és gyerekhamburger az étlapon, legtöbbször nem is ezek közül választunk a srácoknak, szimplán kettétálaltatok egy jó levest, vagy esznek az én adagomból. Fontosabb lenne számomra ennél, hogy legyen elegendő etetőszék, és megfelelő szoptatási helyiség, mert ezekkel jóval többször gyűlt meg a bajom korábban, és tisztán emlékszem hány étterem mosdójában voltam kénytelen „etetni”…

Melyik a kedvenc Aviko terméked, illetve mi a kedvenc ételed?
Egyértelműen az édesburgonya! 🙂 Az az, amit én, ilyen ropogósra talán soha nem fogok tudni elkészíteni!
Mi a gyermekeid (Beni és Natán) kedvenc étele?
Ha egy dolgot kellene megnevezni Beni biztosan a görögdinnyét mondaná. Aztán azt, hogy az eper, aztán pedig, hogy „Anya, nem tudok választani! Muszáj?” 😀
A kicsinek pedig mindig épp ugyanaz, mint a bátyjának, mert minden másban, ebben is Őt utánozza.
Megünneplitek a gyermeknapot?
Nem gondolom, hogy különösebb figyelmet fogunk szentelni ezen a napon a gyerekeknek, mint az év másik 364 napján, amikor ugyanúgy, ugyanazt próbáljuk nyújtani magunkból, a figyelmünkből, a szeretetünkből, mint május utolsó vasárnapján. Fontosabbnak érzem azért felhívni erre a napra rengeteg szülő figyelmét, hogy általánosságban figyeljenek többet, JOBBAN gyermekeikre. Mindettől függetlenül, ha a srácoknak éppen óriáskerekezni lesz kedvük, vagy pancsolni menni, természetesen eleget fogunk tenni a kívánságuknak! 🙂
Szólj hozzá!