Izgalmas marhaételek a világ körül

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a marha húsa majdhogynem az egész világon az egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb alapanyag, hiszen sokféleképp feldolgozható és elkészíthető – ebből mutatok most én is néhány variációt!

05_09

Szerintem mindenki csukott szemmel tudja kántálni az első választásomat, ami nem más, mint a hamburger, azaz darált marhahúspogácsa egy zsömlébe zárva. Már itt, a Konyhanyelven oldalán is megemlékeztem a témáról, ezzel kapcsolatban, akit érdekel, ott tud további hasznos információkra lelni.

Folytassuk az amerikai kontinensen, de térjünk át a barbecue ételek egyik nagy öregjére, mesterdarabjára és klasszikusára, amely a marhaszegy, füstön sütve, lassú tűzön. Alapból a barbecue tematikájú ételek sem két perc alatt készülnek el, de a marhaszegy, ez a magát megadni nehezen akaró húsdarab egyértelműen a királykategóriát képviseli. Akár 12-24 óra is lehet a teljes elkészülése, de a tökéletesen szaftos és rugalmas szegy minden egyes percét megéri a belefektetett munkálatoknak.

Továbbhaladva vehetünk mondjuk egy jó házi nachos tálat, melyben az intenzíven fűszerezett és lepirított darált hús is marhából készül – ide akár jó lehet valamilyen olcsóbb rész is, a darálás és az ízesítés pont jobb belátásra tudja bírni, az amúgy magát nehezen megadni akaró húsdarabot is.

Szintén ezen a nyelvterületen érkezik a chili con carne, ez a közkedvelt csípős-babos-marhahúsos egytálétel, mely azt gondolom, tökéletesen meghódította a világ nem spanyol ajkú részét is, egyrészt az ízeivel, másrészt pedig azzal, hogy minden benne van ahhoz, hogy egy fáradt nap után vacsoraként elfogyaszthassuk.

Franciaországban, ha azt mondjuk, hogy boeuf bourguignon, azaz burgundi marha, mindenki tudni fogja, miről beszélünk. Ez az étel egy burgundi vörösborban lassan készülő, testes, marharagu, rengeteg zöldséggel, zöldfűszerrel, gombával és szalonnával. Ha még nem kóstoltátok, mindenképp érdemes, ha mást nem egy frankó kis franciás étteremben, mert garantáltan mindenkit le fog venni a lábáról!

Az angolok is jeleskednek a marhaételekben, ugyanis egyszerre kettővel is érkeztek, ezek közül az első talán mindenki számára a lehető legjobban ismert, általában karácsonykor fogyasztott Wellington bélszín. Az elkészítése során leveles tésztába tekernek bele egy szépséges bélszínt, kerül még mellé gomba és sonka, végül pedig készre sütik, így lesz tökéletes állapotában medium a hús és kívül pedig ropogós a tészta.

A másik olyan étel, amit nem kell bemutatni, a pásztorpite. A különböző sós pitéket amúgy is nagyon szeretik a környéken, én nemrég Írországban jártam, és ott leginkább a barna sörös verzió ment, mellé adott burgonyával. Nos, jelen ételünkben pedig a tört krumpli a pite tetejére kerül fel, és így is szervírozzák – klasszikus étel, sallangmentesen, ahogyan azt kell.

Ha haladunk tovább kelet felé, akkor elérünk Olaszországba, és akár elő is vehetjük vagy a lasagne-t, vagy bármely tetszőleges darált húsos tésztaételt, rengeteg paradicsommal, vörösborral, fűszerekkel, egészen biztosan nem fogunk csalódni.

Természetesen hazánk és környéke sem maradhat ki a marhaétel mustrából. Ilyen például a marhapörkölt, amely lassan készítve, akár bográcsban is, egy jó nokedlivel tálalva kiváló hungarikum. A bográcsban főzés egy tökéletes metódus arra, hogy az olcsóbb, nehezebben puhuló húsrészeket puhára főzzük, hiszen ha megadjuk neki a kellő időt (és módszert), akkor bizony előbb-utóbb minden hús a legjobb formáját hozza.

Ennek édestestvére a gulyás, ami szintén nem feltétlenül magyar találmány, de a levesek egyik királykategóriása, zöldségekkel, tésztával, sűrű, szaftos zamatos lével, esetleg babbal – aki kóstolta, sohasem felejti.

Soron következik a marha sztroganoff, ami szintén közkedvelt fogás szokott lenni. Ez egy orosz eredetű, tejfölös szószban tálalt marhaétel. Szokás még tenni bele csemegeuborkát vagy gombát is, és mint sok más klasszikusnak, ennek is rengeteg variációja létezik világszerte.

Természetesen a Távol-Kelet sem szűkölködik marhás fogásokban. Itt sokszor egy marinálási folyamattal kezdődik a művelet, akár szójában, akár teriyakiban – ez utóbbi a névadója a híres-neves Teriyaki marhának is-, mely így kap egy sós-édes ízvilágot.

Másik méltán híres klasszikus a szecsuáni marha, amely a fentebb említett marinád mellett rengeteg apróra vágott zöldséggel és egy testes szósszal jutalmazza meg azokat, akik elkészítik.

A végére maradtak a steakek, amely olyan széles kategória, hogy belemenni sem érdemes: rengeteg húsrész még több különböző vágással – csak erről az alkategóriáról külön cikket lehetne írni (és egyszer lehet meg is tesszük majd).

Utolsónak pedig egy snack, a beef jerky: itt a marhahúst alacsony hőmérsékleten lassan kiszárítják, fűszerezik, és egy tápértékben gazdag snack lesz belőle.

Természetesen még rengeteg marhaétel található a világ körül, írjátok meg a ti kedvenceiteket kommentben, és találkozzunk a következő hónapban is!

reggeli

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!