„A minőség legyen mindig az első!” – Kántor Ferenc Andrással beszélgettünk

Kevés olyan alkalom van egy ember életében, amikor kívülálló létére betekintést nyerhet egy olyan szakma rejtelmeibe, amely bár mindenki számára ismert, mégis rengeteg kérdést vet fel. És még kisebb az esélye annak, hogy egy olyan, a szakmának minden mélységét ismerő emberrel beszélgessen, mint Kántor Ferenc András, a Bazaar Eclectica séfje. A legendás Ifipark látványa tárul elénk, mögötte pedig a következő beszélgetésünk helyszínéül szolgáló Bazaar impozáns üvegablakai figyelik a reggeli Budapest forgalmát.

bazaar_eclectica

A hangulatos Bazaar különleges kulináris élményt kínál igényes bisztróstílusban. A finom ételek, jó borok mellett feltöltődést is kínál egy-egy hosszú séta, vagy sietős nap előtt és után.
A modern belső kialakításnak, az olajzöld, barna és szürke színeknek köszönhetően igazán meleg és barátságos hangulatot áraszt, így pazar helyszíne a kisebb-nagyobb családi, vagy céges rendezvényeknek is.

A vendég elé rakott tányér a szakács névjegye

A vendéglátás egyik legnagyobb problémája, hogy sokszor olyan tanulókat engednek át, akiknek nincs meg a kellő affinitásuk, szeretetük a szakma iránt. A legfontosabb kérdést sokszor elfelejtik feltenni maguknak, vagy éppen az iskola nem teszi fel nekik: hogy valóban vendéglátóssá szeretnének-e válni! Hiszen nemcsak ebben a szakmában, de máshol sem mindegy, milyen szemlélettel végzem a munkát. Azonban akkor, amikor a más emberekkel való közös munka olyan központi szerepet tölt be a mindennapi munkavégzésben mint nálunk, minden nap a legjobbat kell nyújtanunk. Fluktuáció szempontjából ez a terület volt a leginkább érintett. Ma pedig ennek az ellenkezőjét tapasztaljuk, sokan, akik ma a szakmában vannak, úgy váltak vendéglátóssá, hogy átképezték magukat.

bazaar_eclectica_2 

A média amellett, hogy rengeteget adott, sokat el is vett a szakmától.

Amikor az okokról beszélgettünk, Feri kiemelte, hogy nemcsak az oktatásnak, de a médiának is nagy szerepe van abban, hogy a szakma ennyire felhígult.

Sokkal fontosabbá vált az, hogy azok is letegyék az ételkölteményük mellé a nevüket, akik nem tudnak megfelelő minőséget szolgáltatni. Egy jó szakácsnak meg kell találnia az egyensúlyt a minőség és a reklámérték között. Én abban hiszek, hogy a minőség magáért beszél, és ez az üzenet mindig megtalálja a megfelelő közönséget. Ezt valljuk mi is, és szerencsére sokan keresik azokat a helyeket, ahol elégíthetik ki azt a vágyukat, hogy igazán jót egyenek.

Ha elhivatott vagy, akkor tudod, a feladatod az, hogy kiszolgáld a betérő vendégeidet, akkor van helyed a szakmában. Ha a médiában látottak hatására döntesz úgy, hogy a szakmában helyezkedsz el, akkor viszont rossz úton jársz. A médiában a legnagyobb sikereket láthatjuk – gondoljunk csak Széll Tamásra – hiszen a hírek kétélű fegyverré válhatnak: egyrészt mutatják, hogy milyen sikereket érhetnek el a szakma legjobbjai, másrészt viszont azt nem fedik fel, mennyi munka, és milyen szakmai alázat van a siker mögött.

„Okosan művelni azt, amiért minden nap lelkesen kelünk fel.”

A nemes egyszerűségben rejlő szépség üzenetét most még jobban kell hangsúlyozni. A mi felelősségünk, hogy olyan útmutatást adjunk a következő szakács illetve vendéglátói generációnak, akik a hangsúlyt inkább a minőségre helyezik. Merjünk visszanyúlni a hagyományos receptekhez, és ismerjük meg a magyar konyha kincseit. Természetesen helye van a kísérletezésnek ugyanúgy, ahogyan a szép tálalásnak, de ezek mellett ne törpüljön el az, hogy ízletes fogásokat tálaljunk, minőségi alapanyagokból.

bazaar_eclectica_3

A friss étlapon helyet kap a hagyományos receptúra alapján készített gulyásleves, a libamájpástétom, a tanyasi csirkepaprikás és a sütőtökös rizottó grillezett kérges kecskesajttal. Amikor kitérünk a Bazaar Eclectica kínálatára, Feri az alapanyagok minőségét hangsúlyozta.

Mivel itt rengeteg turista fordul meg, ezért a rendelkezésünkre álló kis konyhával kell mindenkit a lehető leggyorsabban és legjobb minőségben kiszolgálni. Éppen ezért választjuk az Aviko hűtött termékeit, elsősorban kockaburgonyákat és a héjas apró burgonyát illetve a  változatos ízvilágú mélyhűtött gratineket

A Bazaar Eclectica étterme Budapesten, az Ybl Miklós tér 6.
szám alatt várja a vendégeket keddtől vasárnapig, 11:30-22:00 óráig.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!