Sok húsimádó gondolja, hogy az általa fogyasztott ételeket nem lehet vegetáriánus – s főként vegán – módon újraalkotni. Pedig nagyobbat aligha tévedhetnének! Egy kis kreativitással, no meg persze a megfelelő hozzávalókkal a határ a csillagos ég!
Egyre több étterem ismeri fel a húsmentes (vagy állati eredetű alapanyagokat nélkülöző) ételek iránt növekvő keresletet, így szerencsére a kínálat is napról-napra sokszínűbbé válik. De milyen hagyományos ételek vegán verziói kerülhetnek az étlapokra? Íme két tipp, ha valami különlegeset szeretnél kínálni vendégeidnek!
Vegán zöldborsófőzelék fűszeres kukoricaburger feltéttel
A nagymamák borsófőzelékével kapcsolatban mindenkit elöntenek a nosztalgikus érzések, ám a vegánok gyakran kénytelen lemondani róla az éttermekben, hiszen szinte mindenütt a tejjel vagy tejszínnel készített verzió kapható, ráadásul a fasírozotton kívül aligha kérhető rá más feltét. Ezzel a villámgyors és egyszerű recepttel viszont a vegánok is megkapják a nosztalgikus élményt, miközben azok sem maradnak csalódottak, akik egyébként a hagyományos verziót keresik.
Hozzávalók:
10 ml extra szűz olívaolaj
1 kisebb fej vöröshagyma
1 kg zöldborsó
200 gramm natúr szója joghurt
80 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
Kb. 1 liter víz
ízlés szerinti fűszerezés
Aviko Fűszeres kukoricaburger
Elkészítés:
Az olajon üvegesre párolt vöröshagymára ráöntötjük a zöldborsót, valamint annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadjuk a fűszereket és puhára főzzük. A szójajoghurtból és a búzalisztből habarást készítünk, amivel besűrítjük.
Közben olajsütőben vagy sütőben elkészítjük az Aviko Fűszeres kukoricaburgert, és azt a forró főzelék tetejére helyezve már szervírozhatjuk is.
Avokádós vegán burger
Bár a vegetáriánusok már szinte minden burgerezőben megtalálják a nekik való finomságokat, a vegánoknak már nehezített a pálya, hiszen még ha a pogácsa mentes is az állati eredetű anyagoktól, a szószokról ez már sok esetben nem mondható el.
Hozzávalók:
Hamburgerzsemle
Aviko Fűszeres kukoricaburger
ízlés szerinti zöldségek
1 avokádó
2 evőkanál koriander
1/4 teáskanál darált fokhagyma
1/4 teáskanál chili por
1/4 teáskanál tengeri só
1/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors
1/2 csésze cukrozatlan szójatej
1 lime szelet leve
Hozzávalók:
A zöldségeket, az avokádó felét felszeletelve és a sütőben elkészített kukoricaburgert tegyük a zsemlébe, a maradék hozzávalót pedig turmixoljuk össze addig, míg egyenletes, krémes állaga lesz, és ezzel öntsük le a burgerünk tartalmát, s már kész is az avokádós vegán burger. Ha még különlegesebbé szeretnénk tenni, köretként kínáljuk mellé az Aviko Édesburgonya falatkáit!
Szólj hozzá!