A Húsvét jelene és múltja – Pap Márkkal beszélgettünk

A beszélgetés helyszínéül szolgáló Hotel Nemzeti bárjának hangulata jól keretezi a témáját; a hotel patinás falai között ezúttal olyan kérdések kerülnek terítékre, amelyek ötvözik a hagyományőrzés tradícióit, és a modern kor megváltozott ünnep felfogását, valamint a húsvéti hagyományokhoz való viszonyát. Pap Márkkal, a Hotel Nemzeti séfjével beszélgettünk.

04_19

A Húsvétot joggal emlegetik a keresztény vallás egyik legfontosabb ünnepeként, hiszen amellett, hogy rengeteg szimbolikus elemet jelenít meg – így például a bárány vagy a barkaág –  Míg ez utóbbi azokat a pálmaágakat szimbolizálja, melyeket lengetve üdvözölték a Megváltót Jeruzsálemben, az előbbi a tisztaság szimbólumaként vonult be a történelembe.

Hogyan éled újjá az étel tiszteletének hagyománya

Az utóbbi időben egyre inkább megfigyelhető a régi hagyományok, szokások iránti tisztelet. Sok fiatal dönt úgy – nemcsak vallási indíttatásból – hogy megtartja a Húsvét előtti böjtöt. Ezért is jelenthetjük ki azt, hogy egy nagyon érdekes időszakot élünk meg. Aki a vendéglátásban dolgozik, vagy tudatosan figyeli a fogyasztói kultúrát, látja, hogy egyszerre van jelen a fogyasztói társadalom által támasztott igény, és a hagyományok iránti tisztelet.

Szinte minden visszavezethető a gasztronómiára

Ez a kijelentés pedig hatványozottan igaz a Húsvétra. A magyar nyelv egyik sajátossága, hogy míg a legtöbb vallásos nép az „easter” vagy a „pascha” szóból eredezteti az ünnepet, addig a magyar és szláv nyelvterületen a szó arra utal, hogy a nagyböjt elején „elhagyott” húst, a feltámadás napjától újra magukhoz vehetik a hívők.

Ünnep a reggeliztetésben

Amikor a hagyományos ünnepi menüre terelődik a szó, Márk kiemeli, hogy bár vannak olyan éttermek, amelyek külön húsvéti menüvel rukkolnak elő, a hotelben inkább a dekorációra, és a reggeli menüre helyezik a hangsúlyt. Ahogyan azt a vendégek már megszokhatták, ezúttal is kiemelt szerepet kapnak a dekorációs elemek. A meghökkentő, de mégis stílusos kiegészítők az étterem védjegyeivé váltak!

Az étel tisztelete

A Húsvét utáni sokan keresik a legjobb megoldást arra, hogyan lehet hatékonyan felhasználni az ünnepek után keletkezett maradékot. Annak ellenére, hogy egyre több hasznos recept lát napvilágot, mégis sok háztartásban fel nem használt felesleg keletkezik. Az élelmiszerhulladék kérdése egy olyan égető probléma, amelynek megoldását nemcsak a vendéglátásban, de a háztartásokban is orvosolni kell.

A vidéki élet diszkrét bájában egy követendő dolog biztosan körvonalazódik: az ételek tisztelete nemcsak az ünnep sajátja, de egy állandó irányvonal úgy a vendéglátásban, mint a háztartásokban.

pap_mark_alairas

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!