Izgalmas görög konyha Budapesten

Ha a görög konyháról beszélünk, nem kerülhetjük el azt, hogy szót ejtsünk a gyrosról, amely a street food berkekben ismert és kedvelt fogás. Tavaszra és napsütésre fel, irány Görögország csodálatos világa!

Azt hiszem, nincs is a kínainál és a gyrosnál “magyarosabb” kaja, legalábbis ha azt nézzük, hogy minden sarkon van egy ilyen üzlet. Ha kicsit jobban belenézünk, akkor láthatjuk, hogy a gyrosnak hitt valami leginkább egy öszvér, a shwarma-döner-kebab vonalon, szóval első körben kicsit nézzük is meg azt, melyik mit takar!

Jancsa_Jani_gorog

A gyros az autentikus görög verzió, nyárson forogva sülő sertéshús, egy vastagabb, nem zsebes pitába tekerve, hagymával, paradicsommal és tzatzikivel, és adott esetben sült krumplival tálalva.

A döner a törökök verziója ugyanerre, marha vagy bárányhússal, egy tortilla-szerű laposkenyérbe tekerve. Ebbe mehet saláta, káposzta, répa, hagyma, paradicsom, uborka, valamint különböző – joghurtos, vagy a csípős alapú – szószok.

Következik a sorban a shwarma, mely az arab világ, a Közel-Kelet variációja. Itt az alap a csirke vagy pulyka, és leginkább ez kerül az itthon oly jól ismert zsebes pitába. Betétei között lehet tabulé, hagyma, paradicsom és uborka is, valamint szezámpasztával vagy humusszal is nyakonönthetik.

Ezen a ponton azt hiszem jogos az a kérésem, hogy mindenki gondolja át, mit evett az elmúlt időben gyros néven, és ez a fentebbiek milyen arányú kombinációjának felelt meg!

Miután ezen túlvagyunk, és eséllyel mindenki kiszörnyűlködte magát, nézzük meg azt, hogy hány, valóban autentikus görög, vagy ilyen stílusú hely található Budapesten, és melyik mit kínál!

Az első, személyes kedvencem a megkerülhetetlen Gyradiko, akik mind a 13. kerületben, mind a Római-part mellett (illetve a franchise üzletekben) árulnak autentikus, és eredeti görög alapanyagokból készülő remek ételeket. Legyen szó a gyrosról többféle formában, szuvlakiról, biftekiről, tenger gyümölcseiről, vagy éppen a töltött szőlőlevélről, minden megtalálható, sőt olyan desszertek is szerepelnek az étlapon, mint a tejpite, baklava, vagy chokolatopita.

Hozzájuk tartozik a tavalyi év egyik legizgalmasabb nyitása, melyben még mindig fájóan kevesen vannak, mégpedig szintén a Rómain a Pita Bár. Itt nevének megfelelően csak piták vannak, mégpedig háromféle hússal, és különböző koncepciókkal, valamint betétekkel, szóval bőven lehet mindig variálni. Akit érdekel, itt tökéletesen zongorázható a különbség a döner, a shwarma és a gyros között, ugyanis mindet meg lehet kóstolni, különböző pitákkal, ahogyan azt kell

A teljesség igénye nélkül térjünk még ki pár szuper görög helyre, ilyen például az átköltözése után talán még inkább dübörgő Kerkyra, ahol a répasaláta és a tirokafteri (pikáns fetakrém) koronázza meg a szintén autentikus görög gyrost. Szintén régi klasszikus a Kyros Gyros a 13. kerületben, bár itt azért az olcsó hamburgerrel elmentek egy olyan irányba, ami miatt többet nem is írnék.

Természetesen vannak olyan helyek, amit mindenki ismer, ilyen a Taverna Dionysos, de az újabb hullámos görög éttermek egyik kiemelkedő versenyzője például a belvárosi Mazi, ahol ugyanúgy megtalálható az étlapon az óriásbab és a szuvlaki, mint a kebab, burger, vagy a grillezett bárány, de példának okáért tésztaételekben és desszertekben is otthon vannak.

Friss találat a Blue Agori, szintén gyros és saláta vonal, elég szűk kínálattal, de abból viszont totálisan jó minőséggel és ár/érték aránnyal.

Bár lehet 1-2 helyet kihagytam, de ebből a felsorolásból is érződik, hogy bármennyire jó, izgalmas, és magyar ízléssel is érthető a görög konyha, sajnos ez sem biztosíték semmire (lásd a bezártak, pl a Hellinicon vagy az Ellinon Jefseis is). Egyértelműen fontos az alapanyag minősége, annak beszerzése, és a minőség folyamatos fenntartása, valamint az sem probléma, ha a marketingje mindennek rendben van. Sokszor a vendégek nem feltétlenül tudják beazonosítani, hogy az egyes ételek mely országhoz, vidékhez tartoznak, és pont ezért nem is tudják hatékonyan keresni vagy megtalálni azokat az ízeket, melyeket keresnek.

Azt gondolom, hogy a könnyed, laza stílus, mind az ételekben mind a tálalásban nagyon jól áll a görög ételeknek, és bár jó gyrososból még mindig elférne pár, egyáltalán nem biztos, hogy ezekből kell is még több. Azonban tény, hogy a jóval gyengébb minőségű helyekből jónéhány bátran bezárhatná a kapuit, senki sem sírna utánuk.

Szerintem, ha körülnézünk a klasszikus görög ételek között, akkor bőven lehet még olyat találni, ami elbírja a lazább körítést, mint például a híres spenótos pite, a spanakopita, a muszaka, de akár felmerülhet egy kis csavarral a görög burrito, vagy a hasonlóan telepakolt sült krumpli is.

Egy szó, mint száz, szerencsére a cikkből megtanultuk, hogy melyik gyros milyen, szóval bátran mehettek az éttermekbe kóstolni, következő hónapban pedig újra találkozunk!

Mexikói kajakörkép

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!