Alakítsd ki az éttermed vega menüjét az Aviko segítségével!

Sok évtizeden át tapasztalhatták a vegetáriánusok, hogy az étlapok összeállításakor a séfek mindössze egy rántott sajt – rántott gomba kombinációval letudják a kívánságaikat, a vegánok azonban sokszor még ennyit sem kaptak. A kétezres években azonban mintha valami megváltozott volna: nem csupán e két csoport képviselőinek száma indult meredek növekedésnek, de a nekik készített fogások is egyre változatosabbá váltak. Az Aviko kínálatában pedig számtalan olyan termék található, amely bérmelyik vega vagy vegán étterem menüjébe könnyen beilleszthető!

Vega vagy vegán?

Az alapvető gondot azonban még mindig az jelenti, hogy sokak számára továbbra sem tisztázott teljes mértékben a vegetarianizmus és a veganizmus közötti különbség. Míg előbbi viszonylag könnyen körülhatárolható – hiszen lényegében nincs egyéb megkötés, minthogy a melegvérű állatok húsát mellőzik étrendjükből –, addig utóbbinál már felmerülnek érdekes kérdések.

A vegánok minden állati eredetű ételeket száműztek tányérjaikról, így nemcsak a különböző húsok és halak, de a tejtermékek és a tojás is tiltólistára kerültek.

Bármelyik csoportról legyen is szó, azt képviselőik jelentős részéről elmondható, hogy nem egészségügyi okokból választják ezt az étrendet, hanem etikai megfontolásból, az állatok és a környezet védelme iránti elkötelezettségből.

Aviko_-Spicy-Sweet-corn-burgers_vega-burger-met-friet-2

A rántott sajt a múlté

Milyen irányba érdemes elindulni a gasztronómiai innováció útján? Ha a vegán étrend követőinek is kedvezni akarunk, a rántott zöldségeket és sajtokat el is felejthetjük, hiszen a tojás és tejtermék miatt egy széles kört kizárunk a vásárlók köréből.

Az Aviko kínálatában számos olyan termék található, mely mindkét csoport számára ideális és vonzó alternatíva lehet egy éttermi látogatás során.

A burgonya olyan alapanyag, mely az állati eredetű ételek kerülőin túl a gluténérzékenyek számára is ideális megoldás, ráadásul rettentő változatos módokon készíthető el. A népszerű hasábburgonyán kívül különböző formájú és méretű rösztik önálló fogásként is megállják a helyüket, míg az édesburgonya a megszokott ízvilágnak ad egy ínyenc csavart.

Ha szeretnél még egyéb finomságokkal is kitűnni az éttermek tömegéből, az Avikónak erre is van megoldása! A sörtésztás hagymakarikák egy frissen készített mártogatós kíséretében sörkorcsolyának is tökéletesek, míg fahéjas porcukorban megforgatva a pár perc alatt elkészíthető churros ideális desszert a vegánoknak is.

A hasábburgonyák mindegyike illeszkedik a vega és vegán életmódba, de az étvágyfalatkák közt is találhatóak olyanok, melyek nem tartalmaznak állati eredetű alapanyagokat – ilyen például a hagymakarika vagy a churros, vagy a fűszeres kukoricaburger, valamint a fűszeres kukoricafalatkák. Ezek a vegán termékek remek lehetőséget kínálnak azon éttermeknek, ahol általános probléma, hogy vegán vendégeik részére milyen ételeket tudnának kínálni.

Alapanyagait tekintve ez utóbbi két termék közt nincs különbség, eltérő formájuk és méretük miatt azonban lényegében minden igénynek megfelelnek: egyaránt lehet használni őket büfékben, street food étkezdékben, vagy akár éttermekben is. Mindkét termék kukorica, ivóvíz, búzaliszt, növényi étolaj és növényi rostok felhasználásával készült, fűszerezésük pedig tökéletesen megfelel a magyar konyhára jellemző ízvilágnak: paprika, paradicsom, fokhagyma, petrezselyem, só és bors adja az ízek alapját.

Fontos kiemelni, hogy az elkészült étel csak akkor marad vegán, ha növényi olajban készítjük, és nem érintkezik állati eredetű összetevőkkel!

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!