Tavaszi fogások újraértelmezve – Könnyed és finom menü a tavaszra hangolódva

Sok vendég tolong a Hotel Nemzeti előterében, a felpezsdült forgalom az első biztos jele a tavasz beköszöntének. A kellemes háttérzaj, a napsütés kellemes aláfestője a beszélgetésnek, Pap Márkot, a Hotel Nemzeti séfjét ezúttal a tavaszváró reggeli fogásokról faggattuk.

Pap_Mark_2

A tavaszi fáradtság kifejezés jól leírja, hogy a szervezetünkből február végén, március elején kiürülnek azok a nyomelemek, vitaminok és ásványi anyagok, amelyeket korábban raktároztunk. Éppen ezért fontos, hogy a legtermészetesebb módon, a legtöbb vitaminnal turbózzuk fel a szervezetünket. 

Bár a márciusi időszak már a tavasz felé kacsingat, a gasztronómiában még nem érezzük ennek hatását, hiszen nincs olyan zöldség és gyümölcs, amit primőrnek mondhatnánk. Ahogy haladunk a tavaszi jó idő felé, úgy egyre közelebbről tudjuk beszerezni a friss salátákat, zöldségeket, ez a tényező pedig egyre nagyobb értékkel bír, hiszen kiépülni látszik egy olyan fogyasztói kultúra, ahol fontos szerepe van az alapanyagok beszerezhetőségének, aktualitásának.

Nekem már második éve bevált szokásom, hogy a téli étlap után nem tavaszi nyári étlapot készítek, hanem a télit alakítom át kicsit tavasziasabbá, frissebbé. Ez a köztes étlap a visszajáró vendégek visszajelzései alapján is jól működik, hiszen ötvözi a téli testesebb fogásokat a tavaszi könnyedebb feltétekkel. az átmeneti étlapunk egyik kedvelt fogása, és a visszatérő vendégek kedvence a Tanyasi csirke supreme, zöldborsós pármai sonkás risotto, valamint a Wasabis fogastekercs, citrusos marinált zöldségekkel, rizstésztával.

Az átmeneti étlapokban nagy szerepet kapnak az Aviko termékek, hiszen egyrészt egész évben hozzák azt a konstans minőséget, ami miatt bárki bátran felveheti az ételei sorába, másrészt pedig olyan friss, zöldséges alapokat tartalmaznak, amelyeket könnyű beilleszteni az átmeneti étlapba. Ilyen például a brokkolis burgonyagratin vagy például a mini burgonyagratin zöld spárgával.

Mire számíthatnak a vendégek?

A kifejezetten tavaszi étlap április végén, május elején érkezik, itt pedig már a friss alapanyagokon van a hangsúly.

Tavasszal, a bankett menük ideje egy nagyon érdekes átmeneti időszak, ekkor ugyanis még nem tudunk például hazai, friss zöldborsót használni, de már nagy a kereslet a zöldborsó krémlevesre. Ilyenkor a legjobb megoldás, ha mirelit alapot használunk, amely a legjobb alternatíva a főzés során.

A bankett kávészüneteiben is igyekszünk friss alapanyagokból dolgozni, legyen szó mini salátáról, gyümölcspüréről, smoothie-ról, tortilláról, a lényeg, hogy olyan vitalizáló alapokból dolgozunk, amelyek természetes vitamintartalmuknak köszönhetően feltöltenek, és már a tavaszi megújulás felé mutatnak.

Az otthoni feltöltődés szerepe

Ha nemcsak egészséges, de finom gyümölcsökkel szeretnénk dolgozni, akkor a hagyományos kompótokat kizárva, a fagyasztott gyümölcsökre kell helyezni a hangsúlyt. Ez utóbbiak ugyanis a fagyasztást követően megőrzik vitamintartalmukat, és a kompótokkal ellentétben nem tartalmaznak tartósítószert és cukrot, édesítőszert sem.

Aki otthon egy kicsit tudatosabban étkezik, mindenképpen ajánlom a fagyasztott gyümölcsöket, zöldségeket, amelyek fogyasztásával elkerülhető a tavaszi fáradtság. A szervezet ezzel egy természetes lendületet kap. Mindegy, hogy egy szezonális krémlevest, vagy egy friss gyümölccsel gazdagított gabonapelyhet, zabkását fogyasztunk, máris hatalmas támogatást nyújtottunk a szervezetünknek. A hamarosan beköszöntő böjti időszak is ezt a megtisztulási folyamatot hangsúlyozza, amikor a test megtisztulásával a lélek is új erőre kap. Ez a testi és lelki „katarzis” az, amely segít feltöltődni és új kihívások elé nézni a következő hónapokban.

papmark_fin

 

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!