Éttermi szabályozások a nagyvilágban

A 2019-es év nagy változásokat hozott az éttermi szabályozásokban, az Egyesült Államokban például számtalan érdekes, számunkra szokatlan rendelet lépett érvénybe. Mit tartogat az idei év az étteremtulajdonsoknak? Cikkünkben a legújabb szabályozásokból szemezgettünk!

A zéró tolerancia újragondolása

A magyar jogszabályokhoz szokott füleknek talán szokatlanul hangzik, hogy az amerikai Utah az első olyan állam, amely a 0,05% -ot meghaladó véralkohol-szintre vonatkozó törvényes normát is csökkenti.

02_26

A gyermeküket szoptató édesanyákról

A #meetoo mozgalom elindulásával számos olyan törvényt fogadtak el, amelyek célja, hogy védelmet nyújtsanak a nőknek a zaklatás ellen.  Az egyik kevés visszhangot kiváltó, de annál érdekesebb intézkedés Kaliforniában lépett életbe. A vendéglátóknak és más munkáltatóknak most már olyan ésszerű befektetéseket kell foganatosítaniuk, amelyek során az édesanyák sokkal kényelmesebb környezetben etethetik gyermekeiket, mint a mosdók kényelmetlen ülőkéi. A törvény továbbá azt is előírja, hogy az új létesítmények tiszták és kényelmesek legyenek, ezzel támogatva a szoptatás menetét.

Le a műanyaggal!

New Yorkban végleg leáldozóban van a műanyag kora? Egy január elsejével hatályba lépett rendelet szerint igen, ugyanis innentől kezdve New Yorkban betiltják a polisztirén ételhordókat, illetve kávé fedeleket. Ez egy hatalmas lépés a fenntartható életmód felé, reméljük, ez a kezdeményezés nemcsak Amerika ikonikus városában kerül bevezetésre.

Női vezetők alkalmazása

Egy kaliforniai jogszabály kimondja, hogy a nemek közti egyenlőség jegyében 2020. január 1-től legalább egy nőt kell alkalmazni az éttermek felsővezetésében. A következő évben a női vezetők számát két főre növelnék.

Béremelések

Massachusetts és Washington a két első olyan állam, ahol a dolgozók órabérét 12 dollárral (átszámolva kicsivel több, mint 3.000 Ft) emelték. További öt állam (Arizona, California, Colorado, Maine és New York) 11 dollárral emelte a dolgozók fizetését. Bár ezeket az összegeket a többi állam helyi önkormányzatai figyelmen kívül hagyták, akadnak pozitív példák. Seattle-ben például a legmagasabb a minimálbér, illetve az oregoni Portland is szívesen csatlakozik az emelésekhez, azzal a kitétellel, ha a város 12,50 dollárra (átszámítva 3500 Ft) emeli a város fizetés alap órabérét.

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!