Ahol a Valentin-nap egy lehetőség – Pap Márkkal, a Hotel Nemzeti séfjével beszélgettünk

Állást foglalni a Valentin-napról hazánkban legalább akkora dilemma elé állít, mint arról dönteni, ijesztő jelmezt húzunk-e Halloweenkor, vagy sem. Míg egyénként eldönthetjük, hogy megvesszük-e a csokor virágot, vagy maskarába bújunk október végén, addig egy szálloda nagyobb dilemma előtt áll, hiszen egyszerre kell kiszolgálni azokat, akik szívesen ünneplik a megosztónak számító ünnepet, és azokat, akik elhatárolódnak tőle. A kényes egyensúly fenntartásáról, lehetőségekről, ínycsiklandó menükről és külföldi tapasztalatokról beszélgettünk Pap Márkkal.

A Valentin-nap a szállodákban kicsit komplexebb, mint például egy étteremben. Míg ez utóbbiba gyakran azért mennek, hogy meghitt környezetben ünnepeljék a szerelmet egy finom vacsora felett, addig egy szállodába, vagy egy szálloda éttermébe azért térnek be, hogy egy pihentető hétvégét és egy kellemes vacsorát fogyasszanak el.

„Egy nemzetközileg is ismert, sok külföldi vendéget kiszolgáló intézményként az a célunk, hogy mindenkit a tőlünk telhető maximumon szolgáljunk ki, és ne maradjon hiányérzet abban a vendégben sem, aki egyedülállóként érkezik, és abban sem, aki a párjával közös romantikus vacsora reményében tér be hozzánk. A szállodában természetesen kiemelt napként kezeljük február 14-ét, így az étteremben, a recepción és a köztes terekben is helyet kapnak olyan dekorációs elemek, amelyek a Bálint napra utalnak.”

 Valentin-nap

A figyelmesség mindig visszatérül

A Szállodákban a szerelmespároknak mindig egy apró kedvességgel készülnek, így például a szobaasszonyok szív alakúra hajtogatják a törölközőket, és egy kis csokoládét hagynak a párnán, hogy a szerelmesek már a megérkezéskor ráhangolódjanak az ünnepre.

Arra a kérdésre, mivel készül ilyen kiemelt alkalmakkor a szálloda étterme, Márk egy kóstolónyi részletet oszt meg a hazai és külföldi tapasztalataiból.

A törzsvendégeknek egy pohár pezsgővel, vagy előre berendelhető apróságokkal készülnek, így például eperrel vagy macaronnal. Márk kiemeli, hogy amellett, hogy a Valentin-nap alapvetően az édességekről szól, a Hotel Nemzeti a reggeli kínálatba és a vacsora menübe is belevisz olyan elemeket, amelyekkel a főételekben és köretekben is megemlékeznek a szerelmesek ünnepéről.

A franciaországi tapasztalataim azt mutatják, külföldön jobban hangsúlyozzák a szerelmesek ünnepét – így a díszítésben is erőteljesebben tükröződik a >szerelmes hangulat<. Mind a kínálatban, mind a tálalásban a giccs és a visszafogott elegancia közti határvonal sokszor elmosódni látszik. Mi a Szállodákban a hibákból tanulva és a jó tapasztalatokból táplálkozva szeretnénk minden vendégnek felejthetetlen élményt nyújtani.”

Valentin-nap

Mivel lényegesen nőtt azok száma, akik kifejezetten erre az alkalomra foglalnak szobát, ezért a Hotel Nemzetinél is felismerték, hogy érdemes kialakítani a kínálathoz igazodó vacsora menüt. A vacsora ízlés szerint választható, így a salátát, könnyebb fogásokat kedvelők és a testesebb ízek rajongói is megtalálják a számításaikat. Arra a kérdésre, hogy mi az, ami kiemeli a menüt a megszokott kínálatból, Márk a tálalást és a köretválasztást hangsúlyozta. Ez utóbbi során a különleges Halloween sajtfalatokat emeli ki, illetve a brokkolis burgonyagratint, amelyek nemcsak különleges ízükkel, de egyedi tálalásukkal is megkoronázzák a Valentin-napi menüt.

Az ételek mellett a különleges, erre a napra kitalált koktélok nemcsak az elnevezésükben, de a kinézetükben is megidézik a szerelmesek ünnepét. Az összetevők között például helyet kap a rózsavíz, ami romantikus hangulatot kölcsönöz a koktélnak.

pap_mark_alairas

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!