Karácsonyi vásárok I – Karácsony és street food

Az adventi vásárok hangulatát nem kis mértékben az ínycsiklandó ízek, étvágygerjesztő illatok határozzák meg. Kóstolj bele Jancsa Janival az itthoni és külföldi fesztiválok slágerételeibe!

Gasztrofesztivál

Bár idén elég sokáig tartott a jó idő ősszel, ennek ellenére ebben az évben sem maradnak el a karácsonyi vásárok – ezek közül szemezgetünk most egy kicsit, természetesen a street food témakörét szigorúan szem előtt tartva.

Ha kellően szigorúan nézzük, az összes karácsonyi vásári kaja bizony utcai is egyben, ugyanis egészen ritkán szolgálnak fel ilyesmit étteremben. Ebből is fakad, hogy ha az ember ételtt rendel, azt az utcán fogja elfogyasztani – nyilván sportszerű könnyítés a sörpad, de ha sétálni szeretnénk, azt is meg kell, hogy oldjuk.

Itthon a klasszikus példája a karácsonyi vásári kajának a kenyérlángos, a sült kolbász és a forralt bor. Előbbi bár rengeteg néven ismert, lényegében egy vastag tésztás tepsis pizzaszerűség, megpakolva az elmaradhatatlan  feltétekkel, és igény szerint megsuhintva valamilyen csípős paprikakrémmel.

A lángos párja a sült kolbász, mely tematikáról egyik korábbi cikkemben már értekeztem – sajnos még mindig keresni kell a nem faforgács-ízű darabokat, de, mint tudjuk, utoljára a remény hal meg.

Akár így, akár úgy, a lángost jólesik leöblíteni egy frankó forralt borral – persze csak akkor, ha nem valami pancsolt italt kapunk érte. Szerencsére az árusok az utóbbi időben rájöttek, hogy érdemes lehet minőséget is adni, de sajnos nagyon sokszor még a nyári balatoni mentalitás érvényesül, miszerint próbáljuk meg minél rövidebb idő alatt megszedni magunkat, jövőre úgyis elfelejtik. Desszertügyileg pedig mondanom sem kell a kürtőskalácsot – hiszen egyértelmű.

Ezek mellé – plusz a mindent IS árulok lacikonyhások mellé – jöttek be a karácsonyi vásárok újhullámosabb szereplői itthon, jelesül a tekert burgonyachips, burger, halasok, minőségibb sütik, és ezeknek tetszés szerinti keverékei. Ők gyakran olyan árusok, akik amúgy is fellelhetőek a városban, szóval nem kell attól tartanunk, hogy csak átverésre játszanak – legnagyobb szerencsénkre.

Ha egy kicsit megnézzük a környező országokat, ott is nagyon frankó kis étkezési lehetőségeket találunk. Kezdjük is talán Béccsel, ahol azért kiflikolbi fronton jóval erősebbet tudnak már évek óta alkotni, a sült krumpli alap, valamint a forralt bort is bármikor bátran felcserélhetjük egy jó forró puncsra, kicsi az esélye, hogy csalódnunk kelljen. Ha pedig édességre vágynánk, akkor a különböző szárított gyümölcsök és persze a császármorzsa hatalmas kedvenc arrafelé is.

Pozsony sincs éppen nagyon távol, amit mondjuk ott hozzá tudnék tenni kóstolásra, az a híres pozsonyi patkó – minden egyébben, bár kisebb léptékű, mint méltán híres bécsi társa, méltán felveszi a várossal a versenyt.

Eggyel arrébb található Prága, ahol az akár forralt sörkínálat tudja még levenni a lábáról az odalátogatókat a klasszikus cseh ételeken felül, ami ugye a lacikonyhák kínálatában kap helyet – jófajta húsok, csülök és társai kínálják magukat a hangulatos kis bódékban. Jut eszembe, talán itt kóstoltam még anno grogot is, ami teljesen szuper alternatíva lehet a már jól ismert italok mellett.

Ugrunk egy nagyot, London, Winter Wonderland. Azon felül, hogy mennyire monumentális az egész vásár (vagy inkább rendezvény ez már), a multikulturalitás totálisan megmutatkozik, hiszen egészen kevés olyan dolgot tudunk felsorolni, amit ne lehetne kapni. Bajor hüttétől elkezdve jégbárokon át szabadtűzi sütögetésig minden helyet kap itt.

Természetesen még rengeteg nagyvárost fel lehetne sorolni a világ körül, ahol jobbnál-jobb utcai kaják vannak, de még jobb, ha el is tudunk látogatni oda, és nem csak olvasunk róluk. Megszokhattátok, hogy minden cikkem végén van egy kis „mit lehetne jobban csinálni” rovat, de mivel itt az év vége és advent, így most én is inkább arra biztatnék mindenkit, hogy válasszon egy szimpatikus vásárt, legyen az határon innen vagy túl, és élvezzétek a számotokra megfelelő finomabbnál finomabb kajákat, ugyanis a jó hírem az, hogy ezeket ti is biztos kézzel megtalálhatjátok a vásárokban.

Ezzel szeretnék én is kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánni nektek!

A kolbász helyzete Magyarországon

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!