Hogyan zajlik az élet a hotelekben az ünnepek alatt?

Karácsony és szilveszter idején a legtöbben kikapcsolódnak, pihennek, a vendéglátásban azonban ez az egyik legizgalmasabb és legváltozatosabb időszaka az évnek. De mivel is foglalkoznak ilyenkor a hotelekben, és hogyan készülnek az év utolsó napjaira? Szakértőnk, Pap Márk bevezet a kulisszák mögé!

Hotel_unnepek

Az utóbbi időben figyelhető meg az a trend, hogy az emberek a hagyományoktól eltérően szívesen mozdulnak ki otthonról az ünnepek idején, és szállnak meg például egy wellness hotelben, ahol ki tudnak kapcsolódni. Ezek a helyek nagyon népszerűek, gyakran már augusztusban le is foglalják őket. Azokban a szállodákban tehát, ahol van wellness részleg, sokkal feszítettebb a munkatempó karácsonykor és szilveszterkor.

A mi esetünkben a szilveszter a csúcsidőszak. Az estére általában egy 4-5 fogásos vacsorával készülünk, és rendszeresen szervezünk műsort, élőzenés programot a vendégek számára.

A korábbi munkahelyemen egy fontos alapelvet követtünk: a karácsony a családosoké, a szilveszter a fiataloké. Ez azt jelentette, hogy igyekeztünk olyan módon alakítani a munkarendünket, hogy a családos munkatársak, lehetőség szerint a szeretteik körében tölthessék a szentestét. Itt, a Hotel Nemzetiben is igyekszem ehhez mérten szervezni a beosztást. Ehhez természetesen kell egy jó csapat, fontos az összetartás és az együttműködés, hogy mindenkinek megfelelő legyen az ünnepi menetrend. A családosok szenteste és – ha a beosztás megengedi – még karácsony napján is otthon lehetnek, ők általában december 26-án dolgoznak. Ezekre a kompromisszumokra nagy szükség van, hiszen minden operatív területen, mint például a recepció vagy a biztonsági szolgálat, a nap 24 órában szükség van egy munkatárs jelenlétére.

Hogyan lehet hatékonyan felkészülni ezekre a pörgős napokra? Először is, nagyon fontosak a megfelelő és átgondolt előkészületek, mind az árubeszerzés, mind az ételsor összeállítása szempontjából. Számolnunk kell azzal is, hogy előre nem látható helyzetek adódhatnak, nem tudhatjuk minden esetben előre, hogy az adott ételből mennyi fog fogyni. Szintén elengedhetetlen a jó kapcsolat és hatékony kommunikáció a sales csapattal. Ha valamelyik ételből kevesebb fogy, gondoskodnunk kell arról, hogy minél kevesebbet pazaroljunk. Ezen kívül vannak még praktikák, amelyekkel gördülékenyebbé tehetjük a felkészülés folyamatát: például már jóval korábban megtervezhetjük és elkészíthetjük a dekorációt, illetve előfőzzük a köreteket. Ezzel megkönnyíthetjük a munkánkat, valamint kiküszöbölhetjük az esetleges munkaerőhiány okozta problémákat is. Minden esetben fontos azonban, hogy a vendég semmit ne érzékeljen a háttérben zajló folyamatokról, és jó minőségű ételt kapjon.

Aki ezt a szakmát választja, az tudja, hogy ez azzal jár, hogy az ünnepeket is gyakran odabent töltjük, azonban ez a szakma szépsége is egyúttal. A munkatársak között kialakul egyfajta összetartás, és az ilyen estéknek is nagyszerű hangulata van, hiszen végtére is rajtunk múlik, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki az adott helyzetből!

pap_mark_alairas

Ez is tetszhet

Szólj hozzá!